Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Vzájemné vzdálenosti vedení (1.)


Document Actions
tajmesch_9.jpg
Jak se ukládají kabely do půdy? Jaké máme způsoby provedení? Např. ....pokud jsou zemniče kladeny do kabelových rýh, pak musí být uloženy na dno výkopu a to nejméně 10 cm pod kabel nebo vedle kabelu.
ze dne: 21.05.2004
reklama

Kabelová vedení
Kabelová vedení jsou různé druhy elektrického vedení, která se většinou ukládají do země. Kabely se používají pro rozvádění elektrické energie např...

  • pro velkou hustotu odběru,
  • nedostatek prostoru,
  • zachování bezpečnosti na frekventovaných trasách,
  • velké zatížení a pod.

...nelze použít venkovní elektrické vedení. Stavby kabelových vedení silovými kabely jsou podstatně dražší než vedení venkovní. Ovšem na druhou stranu je provoz kabelových vedení levnější, protože jsou menší nároky na údržbářské práce. Také amortizace je podstatně menší u kabelového vedení poněvadž životnost kabelů je kolem 50 roků.

Co se týká kabelových výrobních délek, tak ty jsou okolo 500m. U průřezů 240mm2 a vyšších uvažujme pak cca 300m. Jsou-li  potřebné klást větší vzdálenosti, konkrétní vzdálenosti se naspojkují kabelovými armaturami (kabelové soubory). Tyto se také použijí pro ukončení nebo odbočení.

Provedení pokládky kabelů nebo jednožilových vodičů do půdy:

  • trubky nebo protahovací kanály
  • prostým uložením do země bez doplňkové ochrany, ovšem s výstražnou fólií nebo s doplňkovou mechanickou ochranou (používají se na krátké vzdálenosti cihly)

Ukládání kabelů do země
Způsob uložení kabelových vedení a jejich hloubky zvolíte podle typu krajiny, kde se bude budou kabelová lože tvořit. Jsou dvě základní oblasti:

  • kabely uložené v otevřené krajině bez inženýrských sítí v blízkosti
  • kabely uložené v souvislé zástavbě, kde se další inženýrské sítě uvažují

Ukládání kabelů v otevřené krajině
se provádí dle níže uvedené tabulky. Pokud lze, pak je vhodné aplikovat i v souvislé zástavbě)

Hloubka uložení v cm
V terénu V chodníku Ve vozovce nebo krajnici vozovky
35, 70 35 100

Kabely ve výkopu se položí na jemnozrnnou vrstvu písku o minimální tloušťce 8cm. Stejnou tloušťkou písku musí mít kabely nad sebou po položení. Vedení se musí zakrýt tvárnicemi, cihlami, dláždicemi.
Takové překrytí musí vedení překrýt alespoň o 4cm! Zbytek výkopu nesmí být vyplněn popelem nebo podobnou hmotou. Vedení v trasách ve kterých může dojít k mechanickému použití (těžká vozidla) se mohou položit do země bez mechanických ochran, avšak musí se označit položenou výstražnou fólií z plastické hmoty. 

Pokládka kabelů a vodičů do země
Kladení do země s mechanickou ochranou a pokládka kabelu do terénu

Pokládka zemničů do kabelových rýh
Pokud jsou zemniče kladeny do kabelových rýh, pak musí být uloženy na dno výkopu a to nejméně 10 cm pod kabel nebo vedle kabelu.

Kladení zemnícího pásku do kabelové rýhy

 

Křižování kabelu s vedením hromosvodu
Při křižování kabelu se zemním vedením hromosvodu musí být kabel uložen nad tímto vedením a v místě křižování od něho vzdálen minimálně 50cm. viz. čl. 521.N11.16.5 ČSN 33 2000-5-52.

Křižování s vedením hromosvodu

Tam, kde se nedá dosáhnout hloubek dle obrázku "Pokládka zemničů do kabelových rýh" s 35cm hloubky uložení v místech, v kterých je zvýšené nebezpečí mechanického poškození, tam je nutné kabely označit mechanickou ochranou (např. tvárnice, žlab, roury......) Takové situace vznikají např. při vstupu kabelů do budov, při obcházení nebo přecházení konstrukcí v zemi, při křižování s komunikacemi apod.
Vedení se nesmí klást do země v půdách obsahující soli a kyseliny, v zeminách s hnijícími látkami a v některých písčitých a kamenitých půdách. Pak se doporučuje vedení uložit do kanálů, trubek, tunelů, či je jinak ochránit proti takovým vlivům.

Kladení vedení v celé trase ve vrstvách nad (pod) sebou není dovoleno. Výjimka je vyjímečně pouze, kde je šířka pásma při vodorovném uložení kabelů nedostatečná. Třeba v chodníku, nebo v technických zúžení tras atd..
Trouby, tvárnice nebo kanály musí přesahovat prostor vozovky nebo dálnice o 0,6 m. Trouby a tvárnice mají mít světlost alespoň 2x větší než průměr kabelu, který bude do nich vtahován při délce podchodu do 35 m.
Při kladení paralelních jednožilových kabelů ( tzn.. vedení připojených na společné přípojnice) doporučeno střídání sledů fází (L1L2L3, L3L2L1, L1L3L2) proto, aby kabely stejné fáze měly přibližně stejnou indukčnost.

Při kladení kabelů v zemi se dodržují tyto vzdálenosti:

Vzdálenost kabelů v zemi vedle sebe

Seskupení kabelů v zemi vedle sebe, nad (pod) sebou Vzdálenost mezi vnějším povrchem kabelu
Sdělovací, řídící a zvláštní obvody silového rozvodů 5cm
Sdělovací a silový do 1kV 15cm
Silový a silový nebo silový a řídící a zvláštní obvod do 1kV 5cm / osová vzdálenost mezi středy kabelů 10cm

v případě křižování vedení v zemi musí být kabely od sebe odděleny přepážkou (20cm vláknitého silikátu, cihlami atd., které odolávají tepelným účinkům elektrického oblouku. Přepážka má zabránit takto odděleným kabelů překročení dovolené teploty.

Jednožilové kabely se kladou do země následujícím způsobem

...... pokračování příště!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933