Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Novinka! Stromeček shoří zkratem!


Document Actions
Článek
Naše média nově informují o nové hrozící příčině požárů vánočních stromečků. Světe div se! Je to náš starý, dobrý zkrat! A víte co je to noční proud?
Igor Nováček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.12.2002
reklama

Některé zprávy v médiích jsou opravdu k pozastavení. To, že jsou zařízení, spotřebiče, zásuvky pod proudem a ne správně pod napětím, to již "zblble" říkají i někteří elektrikáři. Ale to není všechno, pokračuje to dál. Čeština je opravdu bohatý jazyk, ovšem správný způsob vyjadřování bych očekával právě od "spíkrů" v rádiích.

Igor:
To se mi stává, že lidé neví co v té zásuvce mají. Někdo má jen proud, jiný zase jenom napětí... Noční proud je pouze noční sazba, kdy je energie levnější, protože turbíny elektráren točí na prázdno. Podobných "zhovadilostí" si lidi navymýšlí dle potřeby.

Petr:
Na jednom nejmenovaném rádie, které posloucháme v redakci se člověk dozví často neuvěřitelné věci. Poslední "úžasnost" byla, že se snížily požáry vánočních stromečků, protože se více používá elektrických svíček. Od kterých ovšem hrozí požár také! A to vlivem zkratu! Pro pána Jána! Od jakého zkratu? Proč? A kdyby se tedy již někdo rýpal v sérii zapojených žárovek, a opravdu zkrat způsobil, tak snad již existuje předjištění obvodů. Instalace mají revizní zprávy.... Nebo se snad hlasatelé domnívají, že žijeme v době, kdy ještě pojistky a jističe neznali? Spíše to vypadá, že dotyční vůbec neví co čtou a zprávaři, kteří to připravují naopak nemají o jištění obvodů vůbec ponětí.
Ovšem kolega sedící vedle mne namítá, že by opravdu mohlo dojít k požáru. A to v případě, že během vánočních svátků by byla koncentrace alkoholu v ovzduší u stromečku tak vysoká, že by "jiskérka zkratu" iniciovala výbuch.

Jirka:
Další zprávaři si pletou výraz "elektrotechnické zboží" se "spotřební elektronikou".

Libor:
O skutečnosti, že když se stane požár čehokoliv, z devadesáti procent je na vině elektroinstalace. Zřejmě presumce neviny pro elektrotechniku neplatí :-(((

Igor:
Také je k pozastavení, že se mnozí domnívají, že elektrotechnika je stále pouze jakási podsoučást něčeho. Můžete si všimnout, že nás zařazují do stavebnictví, do průmyslu, do vědy, do hobby. On není obor elektrotechnika suverénní oblast?

František:
Vůbec se ničemu nedivím, vždyť je toho více co si "spíkři" pletou a mluví zcela neznámým nářečím:.

Madonna zvažuje o tom - (Madonna uvažuje o tom)
Dopravní letadlo se zřítilo u Sokolnice - (Sportovní letadlo se zřítilo u Sokolnic)
Na silnicích se tvoří ledovka - (zřejmě je to něco jako náledí či námraza)
V noci bude na teploměru trojka až pětka - (chtěl říci 3 až 5°C)
Jan se těch děvčat styděl - (Jan se před těmi děvčaty styděl)

(Ledovka, zcela regulerní meteorologický temín. Ledovka a námraza jsou odlišné jevy. J. Červenka)

Igor:
Já jsem šéfredaktorce navrhl, že bychom mohli zavést do článků také trochu našeho "hantecu". Vždyť by se mohla Elektrika.cz také jmenovat Šalina.cz! Bohužel jsem se setkal s nepochopením. Tedy ať žije "pančto, nýbrž, pakliže, hoďka, dovča, střešně, žlica... ráno vyhópnu z betle hodím čučku z wokna, kókám zoncna rumpluje jak blbá....".

Nejhorší, že se lidé řídí starým známým: "stokrát opakovaná lež, se stává pravdou".

Mirek:
Ano, to znám. Tak vznikl rozváděč. Dá se to natrénovat, když si stoupnete před zrcadlo a stokrát to zopakujete.... Co na tom, že je to hloupost.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933