Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Volt, Watt, Franklin, Gauss, Gilbert, Maxwell


Document Actions
Volt, Watt,  Franklin, Gauss, Gilbert, Maxwell
Po kom se jmenují jednotky elektrických a magnetických veličin? V elektrotechnické praxi se setkáváme s různými jednotkami elektrických a magnetických veličin. V tomto příspěvku uvádíme velmi stručné životopisy vědců a techniků, podle kterých se jednotky jmenují. Všímáme si však především jejich přínosu pro rozvoj elektrotechniky.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.10.2006
reklama

Autor: Doc. Ing. Jiří Myslík, CSc

pokračování ...

 

Volt (V) je jednotka elektrického napětí. Alessandro Volta žil v letech 1745 až 1827. Stal se profesorem fyziky v Pavii. Zdokonalil elektroskop. Zaujaly ho práce Lugiho Galvaniho (r. 1791) a správně je vyložil.

To ho vedlo k sestavení tzv. Voltova sloupu, prvního elektrochemického zdroje. O svých objevech přednášel i Napoleonovi Bonapartemu.

Watt (W) je jednotka výkonu. James Watt žil v letech 1736 až 1819. Vyučil se mechanikem a optikem. Mnoho let se pokoušel sestrojit funkční parní stroj, což se mu podařilo až v roce 1775.

Stroj dále zdokonalil v r. 1782 přidáním setrvačníku a v r. 1784 pak odstředivého regulátoru. Watt byl velmi hrdý člověk. Odmítl i povýšení do šlechtického stavu.

Weber (Wb) je jednotka mangetického toku. Wilhelm Eduard Weber žil v letech 1804 až 1891. Od r. 1831 byl profesorem fyziky v Gottingenu, kde se stal spolupracovníkem a přítelem C. F. Gausse. V r. 1833 spolu sestavili funkční elektromagnetický telegraf. Weber též zjistil (i když to tak sám neformuloval), že elektromagnetické vlny se šíří rychlostí světla. Pokusil se také vysvětlit podstatu magnetismu.
V roce 1837 (společně se šesti kolegy) byl z univerzity propuštěn, protože písemně odmítl svévolné porušení ústavy králem. Pět let žil podporován Gaussem a z celoněmecké sbírky.

Jednotky minulosti
V dřívějších dobách se používaly i jiné soustavy jednotek.
(Především to byla soustava cgs, jejímiž základními jednotkami byly centimetr, gram a sekunda. Existovaly také modifikace této soustavy, cgse pro elektřinu a cgsm pro magnetismus.) V těchto soustavách bychom se setkali i s jinými jednotkami, než které se používají dnes. Uvedeme některé z nich.

Franklin byla jednotka elektrického náboje (1C = 3.109Fr). Benjamin Franklin žil v letech 1706 až 1790. Od r. 1746 experimentoval s elektřinou. Sestavil tzv. Franklinovu desku, což byl deskový kondenzátor (desky byly z olova, dielektrikem bylo sklo). V r. 1759 pomocí dětského draka svedl atmosférickou elektřinu. To ho vedlo ke konstrukci hromosvodu. Je původcem označení "kladná a záporná elektřina". Bývá považován za největšího amerického vynálezce do éry T. A. Edisona. Vynalezl také bifokální brýle.
Franklin se v r. 1776 podílel na vypracování Deklarace nezávislosti USA a americké ústavy. Byl též prvním vyslancem Spojených států v Evropě. Na amerických dolarových bankovkách jsou portréty někdejších prezidentů USA. Výjimkou je stovka, na které je portrét právě Benjamina Franklina.

Gauss byla jednotka magnetické indukce (1G = 10-4T). Carl Fridrich Gauss žil v letech 1777 až 1855. Byl především geniálním matematikem. Mnoho matematických metod dodnes nese jeho jméno.

Jako matematik byl pozoruhodný i tím, že mu nebyla cizí praktická činnost. S W. Weberem spolupracoval na řadě fyzikálních pokusů. V roce 1839 uveřejnil dílo o zemském magnetismu. Před zavedením eura jsme se s Gaussovým portrétem mohli setkat na německé desetimarkové bankovce.

Gilbert byla jednotka magnetomotorického napětí (1Gb byl asi 0,795A). William Gilbert (známý též jako William of Colchester) žil v letech 1544 až 1603. Byl lékařem královny Alžběty I. Zabýval se zkoumáním zemského magnetického pole a elektrostatikou. Předpokládal neoddělitelnost severního a jižního magnetického pólu. Od něho pochází pojem "elektřina".

Maxwell byla jednotka magnetického toku (1M = 10-8Wb). James Clerk Maxwell žil v letech 1831 až 1879. Navázal na Faradayovy práce a matematicky je formuloval. Zavedl pojem posuvného proudu v dielektriku. Z jeho slavných rovnic vyplývá existence elektromagnetických vln. Především Maxwellovou zásluhou se ve fyzice prosadila myšlenka o stejné podstatě světla a elektromagnetických vln. Maxwellova představa o elektromagnetickém poli jakožto o pružném světovém éteru, se však ukázala jako chybná.
Poznamenejme, že myšlenka éteru, jakožto pátého živlu (prvními čtyřmi byly země, vzduch, voda a oheň), má prapůvod u filosofa Aristotela (aithér = planoucí). (Římané mu říkali "pátá podstata", neboli "kvintesence".)

pokračování ...

Ukázka z knihy: Elektrotechnika jinak

 aneb další hlavolamy z elektrotechniky

rozsah 144 stran B5
autor Myslík Jiří
vazba brožovaná V2
vydal BEN - technická literatura
vydání 1. české
vydáno 29.3.2002
ISBN 80-86056-46-5
EAN 9788086056463
obj. číslo 120925 - Skladem
Vaše cena 99,00 Kč (včetně 5% DPH)

Knihu lze pohodlně objednat na dobírku níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933