Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

VODÁRNA: Petr Doležal představuje svou zahradní automatizaci čerpání vody


Document Actions
VODÁRNA: Petr Doležal představuje svou zahradní automatizaci čerpání vody
Pokud je v našich představách projektant muž v bílém plášti (nejlépe s tužkou za uchem), pak vězte, že odborník na liniová schémata tráví svůj "volný" čas na zahrádce. Ta samozřejmě je ovšem také dotčena povoláním projektanta. Podívejme se na názornou ukázku systému čerpání vody ...
Miroslav Minařík, ze dne: 1.05.2009
reklama

Petře jak jsi přišel k této zahrádce?
Začalo to dávno. Za totalitních časů, když jsme byli ještě mladí a měli fůru času, rozhodli jsme se pro zahrádku. Nebudu hovořit o zeleni, tu má na starosti moje žena, vyučená zahradnice. Mne čekaly technické problémy.

Prosím tě technické problémy na zahrádce?
No ano, ... první byl vybudovat chatu v ochranném pásmu vedení vvn. Oslovil jsem správce vedení s popisem vlastní chaty, její výstavby a údržby. Bylo povoleno. První úspěch.

Další problém voda. Kopaná studna, tlaková pumpa a barely to vyřešily. Hadicový rozvod se zakopal do země. Ale roky šly, člověk lenivěl a občas ho něco taky bolelo. Jelikož spodní voda v posledních 15 letech poklesla, rozhodl jsem se pro elektrické čerpadlo, spuštěné ke dnu studny. Protože se sousedům na ponorných, kovových čerpadlech usazovali jakési soli, zvolil jsem čerpadlo plastové s hruškou pro zabránění chodu nasucho. Zpětnou klapku jsem zamítl s důvodů tlakových ztrát a možnosti zavzdušnění potrubí v zimních období a pro snazší rozběh.

Hovoříš o elektrickém čerpadle. Vím že máš nad hlavou vedení vvn, ale přípojku na zahrádce nemáš!
To nemám! Čerpadlo 1kW je napájeno průmyslovou centrálou BOSCH 3,5kVA.
Aby se nemusela centrála často spouštět při čerpání do barelů, pořídil jsem nádrž cca 4m3 a k němu nové potrubí. Vyústění potrubí v nádrži je u dna, aby mohla voda téci i opačně samospádem, jelikož zahrada je ve svahu. Proto taky na tomto potrubí jsou odbočky s ventily pro připojení hadice na postřik.

Starý i nový rozvod byl propojen pomocí čtyř ventilů do „H“, který umožňoval:
1. při poruše čerpadla či centrály pumpovat vodu pumpou do barelů
2. čerpadlo tlačí vodu do nádrže nebo do barelů
3. voda z nádrže samospádem do hadic nebo do barelů (odražená, oteplená voda)

Po pár dnech se projevil nedostatek tohoto řešení. Neuhlídal jsem vyčerpání studny, hruška vypnula čerpadlo, voda začala proudit opačně, centrála jela, voda ve studni stoupala, hruška sepnula a u centrály vyhořel konektor u zásuvky. Nechtělo se mi potrubí rozdělávat a vřazovat tu zpětnou klapku a rozhodl jsem se to řešit elektricky.

Do krabice APO jsem umístil proudové relé s patřičným proudovým rozsahem, pomocné relé, protože proudové relé nemá dostatečný jmenovitý proud a piezoelektrickou sirénku. Podstata spočívá v hlídání proudu čerpadla. Po vypnutí hruškou všechna relé odpadnou a když hruška sepne, čerpadlo se znovu nerozjede. Musí se znovu nastartovat ručně tlačítkem. Více napoví schema, ale je jen pracovní pro mou potřebu, nehledejte na něm mouchy. Jistě by to šlo zautomatizovat elektroventily a vypínáním zapalování, ale toto mi vyhovuje za málo peněz.

Abych mohl mezitím pracovat na něčem jiném, musel jsem ještě ošetřit signalizaci plné nádrže. Postačil starý zvonek, tranzistor a baterie 9V.

A ještě něco mimo elektrotechnické téma. Do nádrže jsem nasadil zlatého karase. Kamarád rybář mi dal živého karase. Představte si, že se mi vytřeli. Zajímavostí bylo to, že potěr se vykulil v barelech. Jikry se tam dostaly při přepouštění vody z nádrže do barelů. Rybičky byly ze začátku šedozelené a po roce se vybarvily do červena. Loni žena byla původně koupit dalšího karase, ale prodali ji bílého koikapra. Ten za rok vyrostl o 300%. Na videu je to ta bílá ryba. Jsem zvědav, jaký výtěr bude letos.

A tak je zase odhaleno další Petrovo tajemství. Nakonec snad ještě prozradím, že vím o dalších Pedolovic trumfech. Chce to být jen s kamerou na správném místě :-)

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933