Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Skandál! Platí ČSN opravdu pro všechny?


Document Actions
Článek
Při zkouškách ve školách nebo inspektorátech se klade velký důraz na bezpečné provedení instalace tak, aby nikoho neohrožovala na zdraví nebo na životě. Ovšem obchodníci s materiálem a prodavači ke zkouškám nemusí a taky to podle toho vypadá.
Jiří Reich, ze dne: 2.01.2002
reklama

Mezitím co si většina elektrotechniků uvědomuje, co může zapříčinit případným lajdáctvím, některým obchodníkům jsou ČSN nejen silně vzdálené, ale zřejmě podle jejich odpovědí je jim jedno jaký osud spotřebitele čeká. Na jedné straně vidím nás elektrotechniky, jež nadáváme na skutečnost, že ČSN jsou pro nás drahé (abychom pracovali zodpovědně) a na straně druhé vidím obchodníky, prodejce spotřebičů, kteří vůbec nemají "páru" jaký je třeba rozdíl mezi sítí TN-C a TN-S a prodají vám cokoliv, co se jim obchodně hodí včetně jejich logického odůvodnění.

Interspar

Co se vlastně stalo?
Ono nejen že se stalo, v době kdy vychází tento článek se stále ještě děje. Někdy před Vánoci jsem si všiml v obchodním domě Interspar na Vídeňské ulici v Brně žehlícího prkna, jehož součást byla i prodlužovací šňůra jehož zásuvka (samička) byla pevně připevněna. Vidlice (samec) je v provedení Euroschuko, což prakticky znamená, že tuto vidlici můžete použít do zásuvek v českém provedení s kolíkem i v zahraničním (např. Rakousko, Německo) Schuko.

Interspar

Zásuvka (samička) je bohužel v provedení na našem trhu nepovoleném a to v provedení Schuko. To znamená, že zásuvka nemá ochranný kolík ale ochranný kontakt jehož protipól absentuje u českých vidlic.

Interspar

Toto zboží jsem do Vánoc ještě spatřil v Makru, Bauhausu a u Vichra. Poprosil jsem prodejce o prohlášení o shodě na tento výrobek. Odpověď byl údiv nad tím co to vlastně chci. Připomnělo mi to situaci, kdy jsem chtěl kdysi žárovku na 12 Voltů a dostalo se mi odpovědi, že žárovky na Volty došly, ale mají žárovky na Watty!

V čem spatřuji nebezpečí?
Jeden prodejce (vědom si nějaké diference), mi sdělil, že uvedená zásuvka je pouze na žehličky zakoupené v jejich obchodě. Protože všechny žehličky (dnes vyrobené) mají většinou vidlici Euroschuko, tak v případě tohoto spojení je vše v pořádku. Ovšem v pořádku to nebude, když spotřebitel vytáhne starší žehličku s vidlicí pro český kolík.

Bauhaus

Nejen že české vidlici překáží Schuko kontakty, ale i na boku zásuvky jsou výstupky, které zabraňují plynulému zasunutí české vidlice do Schuko zásuvky. Co udělá český spotřebitel? To máme již roky ověřeno. Upraví vidlici na bocích tím, že ji zpravidla zůží a pokud ji "nenacpe" mezi Schuko kontakty, tak kontakty štípačkami odcvakne. Pak už většinou nic nebrání spojení fázového a středního vodiče. Ovšem ochranný vodič zůstává nepřipojen.
Ale zbytečně nepolemizujme o tom, co se může stát. Naše platné ČSN hovoří o provedení zásuvky jasně. Takže pokud na uvedený výrobek není udělená nějaká vyjímka, jedná se o prodej podobný tomu na co býval na tržištích, kde se objevovaly u vietnamských stánkařů různé elektrické spotřebiče, které možná splňovaly nějaké parametry, ovšem ne pro náš trh. Podivuji se nad tím, že takové renomované obchodní domy jako je Makro, Bauhaus, Interspar a Vichr prodávají něco, co není v souladu s našimi předpisy.

Bauhaus

Naskýtá se otázka, zda i v ostatních oborech nemají takový přístup k prodávanému zboží. A zda platí naše ČSN i u takových obchodníků a pokud platí, zda a v jaké výši jim bude vydán finanční postih. Jak dají vědět odběratelům, že si koupili zboží pro náš trh neschválené. Zda berou na sebe odpovědnost za případné úrazy. Jak vynahradí čas nakoupení a vrácení takového výrobku spotřebiteli včetně cestovného? Takový prodejce nemusí mít člověka znalého místních předpisů?

Podívejme se co říká ČSN 33 2000-4-46 v části 46N6 Zásuvková spojení:
Pevné zásuvky v rozvodech nn musí mít vždy ochranný kontakt. Tento kontakt musí být spojen spolehlivě s ochrannou soustavou, předepsanou pro použitý způsob ochrany a musí zajistit spojení připojovaného zařízení s touto soustavou.
Pro pevná zásuvková spojení se musí používat vzorů stanovených příslušnou normou ČSN.
ČSN 33 2180 Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů
IEC 83 Národní vzory

Tento názor jsme s kolegy konzultovali s našimi předními odborníky na danou problematiku Ing. Michalem Křížem a Ing. Josefem Kuncem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Všichni používáme výraze samec a samička, nikomu z elektrikářů nemusíme nic vysvětlovat. Věřte nebo nevěřte, jsou tací, kteří toto označení u zásuvek nechápou.
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933