Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Víte již o národní skupině KNX v ČR?


Document Actions
Článek
KNX má svůj vlastní domov už i v Česku. Spolek sdružující podnikající subjekty v oblasti KNX má sídlo v Brně. Možná KNX sami doma nemáte, ale můžete být jeho dodavatelem. KNX oslovuje jako služba zákazníkům podnikající elektrotechniky, kteří se zaměřují na moderní systémy. Nyní bude tento systém pro investory viditelnější a pro realizátory dostupnější.
Miroslav Minařík, ze dne: 27.08.2015


Pokud navštěvujete evropské veletrhy zaměřené na elektroinstalace v administrativních a soukromých budovách, pak vám neuniknou všudypřítomné upoutávky na členskou základnu KNX (Members of KNX).

KNX (EIB) je světově nejrozšířenějším sběrnicovým systémem, respektive systémovou instalací nazývanou v hantýrce "chytrou" nebo "inteligentní". Za dlouhá léta se u nás termín KNX (EIB) vžil ve spojení s jabloneckým ABB a Josefem Kuncem. Ovšem do letošního roku žádná česká organizační jednotka KNX u nás neexistovala.


Josef Kunc se za dobu, kterou se věnoval této technologii v ABB Elektro Praga, stal jakýmsi jejím synonymem. Pro zasvěcené pak proto nebylo překvapením, že i po odchodu do důchodu se péče o KNX v Česku nevzdal. První informace o založení české buňky KNX proběhla již v září 2014, jak se můžete podívat v tomto videozáznamu:




Avšak ve skutečnosti spolek KNX národní skupina České republiky, z.s. vznikl později. Zakládající schůze se uskutečnila 22. června 2015 na VUT FEKT Brno, kde je také zaregistrováno sídlo spolku.


Pokud vás zajímají zakladatelé tohoto spolku, pak to jsou zástupci těchto značek, vzdělávacích institucí a realizačních firem:
  • ABB, s.r.o.
  • BEG Brück Electronic CZ s.r.o.
  • Finel s.r.o.
  • IQ Budovy s.r.o.
  • Pivoňka systémové instalace
  • Siemens, s.r.o.
  • Schneider Electric CZ, s.r.o.
  • VŠB, technická universita Ostrava
  • VUT, FEKT Brno
  • WAGO-Elektro, spol. s r.o.  

Josef Kunc již dříve avizoval, že 20. října 2015 proběhne celosvětová akce k 25. výročí založení Mezinárodní asociace KNX (záznam z akce k 20. výročí najdete zde). V ten den očekávejte seminář spojený s workshopem zaměřený na používání softwaru ETS 5. Konat se bude na VUT FEKT Brno od cca 10:00 hodin. Bližší podrobnosti se dozvíte v aktuálním článku během září.

A jak třeba vypadá takový praktický workshop o KNX?



Co z předchozího sdělení tedy vyplývá?
Česká buňka KNX bude organizačně posílena. Očekávají se společné prezentace na výstavách a veletrzích. Dojde patrně k ještě lepší technické podpoře a osvětě. Co zde nezaznělo je skutečnost, že se přibližuje možnost českých výrobců elektroniky dodávat do sítě KNX. Ovšem to je zcela jiná kapitola.

Pokud chcete vědět více, sledujte stránky www.knx.org, nebo zavolejte sekretáře české sekce KNX Josefa Kunce na čísle 730 521 526730 521 526.

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KNX národní skupina České republiky, z.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933