Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

V Itálii jasně nastupuje Schuko


Document Actions
it_schuko8.jpg
Se vstupem do Evropské Unie se ledacos změní.... měna, zákony, vyhlášky.... a možná některá technická zařízení. Ponecháme si kolík nebo přejdeme na Schuko?
Miroslav Minařík, ze dne: 24.06.2002
reklama

Touto dobou před třemi léty jsme psali o italských instalacích. Nyní, kdy už je Itálie součástí Evropské Unie jsme se podívali opět na některá provedení.

 Samozřejmě se velmi podobá našim. Jen s drobnými odlišnostmi.
Ale to hlavní, o čem se chci v tomto článku zmínit jsou tolik diskutované zásuvky.
Jako praktickou změnu přivítali notoričtí cestovatelé společnou měnu Euro. Rozhodně zjednoduší orientaci v peněžence při návštěvě více států.

Velmi podobná je situace v instalacích. V Itálii začali instalovat v nových stavbách zásuvky provedení Schuko již před několika léty a dnes naleznete již i "obojživelné" zásuvky. Takže myšlenka sjednocení Evropy (dle předpokladu) nezůstává pouze u legislativních a finančních změn, ale dnes se dotýká i takových "drobných odlišností" jako je provedení zásuvek.
Zřejmě při jakémkoliv sjednocování musí dojít k určitým kompromisům. V tomto případě Italové oželeli svoji měnu, stejně jako svůj zásuvkový systém.

Položili jsme italským domorodcům několik otázek:

Jak dlouho používáte německý typ zásuvky součastně s italským?
- pokladní v obchodě: to teda opravdu nevím, ale je to už delší dobu
- barman: asi pět let, nevím
- elektroúdržbář: to už bude nějaká doba, je to důležité? Zeptám se kolegy.

Nemáte v zásuvkách chaos? Není to nepřehledné? Jak se v tom orientujete?
- pokladní v obchodě: většinou mám na výběr, žádný problém
- barman: já si toho nevšímám, prostě to zasunu tam, kam to zasunout lze
- elektroúdržbář: hlavně pro importované spotřebiče je to nutné, ale i naše spotřebiče se již vyrábí se Schuko

Myslíte, že je to přínosem přecházet na jiný systém?
- pokladní v obchodě: vy máte dotazy! Já nevím, je mi to jedno.
- barman: asi ano, když bude jeden systém všude...
- elektroúdržbář: určitě, vzhledem obchodu se spotřebiči v Evropě je to jasné, snad vymizí ty adaptory...

Adaptory, zásuvkové redukce z italské na Schuko zásuvku koupíte téměř na každém (italském) rohu za necelé 2€. Ovšem podobně jako u nás, tyto adaptory nejsou určeny pro trvalé užívání ale spíše pro dočasné turistické potřeby.

Takto nejčastěji vypadá zásuvka u kancelářského pracoviště.

Kombinovaná vícezásuvka je také řešením.

A toto je zásuvka "obojživelník"!

Napadá vás někoho, jak bude vypadat "obojživelník" u nás?

Co tedy z toho plyne pro nás? Možná bychom se mohli zamyslet, zda taková "zásuvková" shoda nebude přínosem. Nebo naopak, co nám přinese setrvání u našich zásuvek?


Aby se snad někdo nedomníval, že ovládám italský jazyk! S němčinou bych zde nepochodil, tak jsem využil znalostí jedno z pěti jazyků Ivety Ch.!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933