Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

VĚTRNÍKY: Rychlá pokládka vedení


Document Actions
VĚTRNÍKY: Rychlá pokládka vedení
Vedení mezi větrníky jsou v zemi. Už jste přemýšleli kdo a kdy ty vzdálenosti realizoval? Podívejme se na technologii, kterou pokládají kabely v sousedním Německu a Rakousku. U nás tomu zatím brání závaznost nezávazné normy ČSN 332000-5-52 ...
Miroslav Minařík, ze dne: 24.12.2007
reklama

V návaznosti na dva předchozí články (List větrné elektrárny je větší než se zdá a Kudy a jak do sítě?) se chci zmínit o jiném postupu, než je u nás běžný.

Investor s projektantem nově budovaného větrného parku zvažují tento rychlejší, bezpečnější a celkově levnější způsob uložení vedení, které bude přenášet energii do distribuce typem sítě 110kV.

Bezvýkopová pokládka kabelů je pro mnohé určitým mystériem. Záhadou, opletenou různými pochybnostmi. Jak položit vedení do určité hloubky bez kopání a následného zahrabávání?


Pro větší náhled kliknout!

Rakouská IFK Handelsges.m.b.H dokáže německou technologií položit například 800 metrů za jediný den. Možná hloubka uložení až 2,20 metru! Realizátoři mají za sebou nespočet uskutečněných referencí. V mnohých případech se i tato technologie neobejde bez bagrování. Některé části trasy mohou obsahovat jiná vedení.


Pro větší náhled kliknout!

Pohled na příčný řez zeminou při pokládce vedení.


Pro větší náhled kliknout!

Ptáte se podle jakých norem, předpisů, standardů se provádí realizace?
IFK se řídí rakouskou/německou normou L20, kde jsou předpisy na pokládání kabelových systémů. Předpisy a standard provádět realizaci zpravidla tvoří zákazníci ve spolupráci s IFK. Protokoly, které jsou k dispozici po pokládce jsou koordináty pozice a hloubky pokládky, průřez a nebo příčný profil pokládky k povrchu, plán katastru s pokládkou a dokumentace kontroly tažných sil na kabel ...


Pro větší náhled kliknout!

Jaké mohou být požadavky na prostor?
Pluhová kombinace je vůz s hydraulickým, navíjecím systémem (tahač) pluhovací vůz a přívěs pro transport pluhovacího vozu; při transportu je tahač s přívěsem 18,45m dlouhý. Hmotnost celkového spřežení je kolem 45 tun. K pluhování se počítá s délkou (tahač a pluh) 30m; šířka trasy by měla být 4m, u odchylky z roviny trasy pak širší. Pluhovací trasa může probíhat až do jednoho metru kolem překážky (strom nebo podobně), odstup od asfaltové silnice by mel byt stejný, jako hloubka pokládání.


Pro větší náhled kliknout!

Jaké jsou požadavky na projekt podle kterého je pokládka realizovatelná?
Nejdůležitější pro pluhování je topologie trasy a druh zemi; trasa nesmí být příliš strmá (i když jsou různé možnosti, nastavit pluhové spřežení tak, aby se dalo pluhovat i strmých trasách); je možné pluhovat druh země do čísla 6 (německy „Reissfels“); povolení jak úřadně, tak i soukromě musí být domluveno již před pluhováním; někdy je to také nutné, se domluvit s majitelem, jehož pozemky leží nejblíže k trasovým pozemkům. Všechny cizí komunikace musí být známy a před samotným pluhováním odkryty.


Pro větší náhled kliknout!

Jaké potřebujete podklady pro vytvoření nabídky pluhování?
Podrobná prohlídka trasy, je důležitá pro stanovení zda je topografie vhodná, krátký popis geografie, plány katastru, kompletní oznámení všem majitelům cizích komunikací, úřední i soukromá povolení k pluhovaní uvedené trasy (povolení majitele pozemku), před pluhováním je nezbytné označit dřevěnými kolíky pluhovací trasu (u přiblížení k cizím pozemkům označit kolíky hranici/roh pozemku).

Závěr:
Nechat zapluhovat není určitě levná záležitost. Jen průzkum a příprava jsou náročnější. Pokud se však podíváme celkovou efektivitu, tak je nesrovnatelně vyšší, než u bagrování. Připomeňme si, že u klasické metody je potřeba strojů také. Navíc se musí zemina vybagrovat, a provést pokládku dle ČSN 332000-5-52, v případě zmiňovaného vedení 110kV tedy včetně písku a cihel. Připočtěme ostrahu kabelu a hned se dostáváme do zcela jiných čísel.

Co tedy brání použít zapluhování vedení 110kV?
Normy přestaly být závazné proto, aby nebránily technickému pokroku. Nyní nastává případ, kdy sice norma není závazná a mohlo by být na ni pohlíženo jako na doporučení. Pokud však chcete připojit vedení do energetické sítě musíte splňovat určitá kritéria. Teda kritéria, která stanoví správce sítě. Pokud však správce sítě uvedene jako povinnost pokládku podle platné ČSN, pak z ní udělá pro dodavatele normu závaznou, která se musí bezezbytku dodržet. Tím se míjí záměr doporučených norem. Protože v takovém případě se technickému pokroku opravdu brání.

A co ITI?
Projektant Pavel Wolf (ZPA Industry) se na ITI obrátil s požadavkem vyjádření k možnosti pokládky dle jiných doporučení (rakousko/německá norma L20). V tomto případě ITI odkázalo na dohodu mezi investorem větrníků a správcem sítě, který stanovuje pravidla realizace.

Tento případ názorně ukazuje, jak dokáže pevně stanovený předpis zkomplikovat snadné a bezpečné řešení.

Klikněte zde pro dalších 28 pohledů!

 

Na pokračování tohoto případu budeme muset počkat do dalších jednání se správci sítě ...

Chcete vidět zaorání vedení živě? Klikněte sem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933