Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Ventilátor ICON od AIRFLOW


Document Actions
Ventilátor ICON od AIRFLOW
Firma AIRFLOW, která představuje ventilátor iCON, byla v Plzni na ELEKTROFESTU. Tento designový ventilátor má servomotorickou, třílistou klapku, která zabraňuje zpětnému proudění vzduchu. U ventilátoru lze kdykoliv vyměnit přední kryt. Co všechno je třeba znát před instalací? Jak správně zvolit typ ventilátoru iCON? Co všechno ovládají výměnné předřadné moduly?
Karel Herma, ze dne: 7.12.2011
reklama

Ventilátor iCON je unikátní svým provedením a možnostmi, které nabízí. Mezi některé patří výměnné předřadníky, pro ovládání ventilátoru a výměnné přední kryty. Ventilátor má také velice účinnou klapku, která se servomotoricky otevírá a zavírá, a tak zabraňuje zpětnému proudění vzduchu. Nejčastější využití je v koupelnách a na toaletách, ale místo instalace není prakticky omezeno, lze ho tedy nainstalovat na jakékoliv místo v domě, či bytě. Vedle standardní verze na síťové napětí, 230V, je ventilátor vyráběn i na 12V, lze ho tedy instalovat i do prostoru nad vanou a do míst, kde je potřeba používat bezpečná napětí. Řada iCON obsahuje celkem tři velikosti ventilátorů iCON 15, iCON 30 a iCON 60, přičemž první dva modely jsou také v bezpečné alternativě 12V DC. Odběr ventilátoru je od 7,5W po 75W. S rostoucím výkonem, také roste průtok vzduchu za hodinu a  velikost. Ventilátor má krytí IP X4.


Ventilátor iCON

Velikost ventilátoru s ohledem na potřebný vzduchový a tlakový výkon
Nutností před koupí je zjistit potřebný výkon ventilátoru a tím i správně zvolit nejvhodnější typ: iCON15, iCON30 nebo iCON60. Není to vůbec složité. Potřebný výkon se vypočítá lehce následujícím způsobem:

  • Změřením velikosti místnosti a vypočtením objemu v m3(vynásobením: délka x šířka x výška)
  • Následným upřesněním typu místnosti a koeficient výměny vzduchu (k) - dle hygienických požadavků. Typ místnosti a koeficient (k): Koupelna 5-7 Toaleta 6-8 Kuchyně 7-9
  • Zjištěný koeficient vzduchu (k) se vynásobí s dříve vypočteným objemem místnosti a výsledná hodnota je potřebné množství vzduchu pro hodinovou výměnu (m3/hod)
  • Na závěr je ještě nutné vzít v potaz tlakové hodnoty (tlakové ztráty). Ventilátor iCON15 profoukne volné potrubí (Ø 100mm, bez klapek, výraznějších ohybů či mřížek) délky do 4m, iCON30 a iCON60 profouknou volné potrubí délky minimálně 9m.

Umístění ventilátoru s ohledem na bezpečnost
Ventilátory iCON se může instalovat na stěny i na strop. Vysoce kvalitní ložiska obě tyto montážní polohy umožňují bez problémů. Podle prostředí se určí, zda je potřeba ventilátor v bezpečném provedení nebo postačí standardní ventilátor na 230V/50-60Hz (zóna 2). Pod nebezpečnou zónou (z hlediska el. napájení) si lze představit prostor nad vanou resp. sprchovým koutem až do výšky 2,25m od podlahy místnosti. Pokud je ventilátor umísťován do tohoto prostoru, volí se verze na 12V DC. Tyto ventilátory (12VDC) jsou dodávány včetně potřebného transformátoru 230V/12V.


Ventilator iCON od AIRFLOW

 Ovládání ventilátoru
Samotný ventilátor bez modulu lze provozovat také (zapojení s externím vypínačem), ale zdaleka tak nevyužije výhod, které jednotlivé moduly nabízí. Všechny nabízené moduly se vkládají do ventilátoru, kde se i elektricky připojí do připravené svorkovnice. Je nutno dodržet kompatibilitu modulu a ventilátoru z hlediska napájecího napětí tj. do ventilátorů 230V lze vložit pouze moduly 230V, do ventilátoru 12V DC pouze moduly 12V DC. Popis modulů a jejich využití (230V/50-60Hz):

Modul PCM - Tahový on/off provázkový vypínač, základní modul nahrazující externí vypínač, Popis a využití např. při výměně starého ventilátoru s provázkovým vypínačem, kdy je přívodní napájecí vodič pouze dvoužilový a okruh není opatřen jiným externím vypínačem nebo v případě, že nechcete externí vypínač a vyhovuje Vám zapínání ventilátoru provázkem.

modul TM - Nastavitelný časový spínač doběhu (od 1 do 45min.), ovládání samostatným externím vypínačem nebo např. vypínačem od světla dané místnosti. Popis a využití: tento modul je nejoblíbenější a nejpoužívanější. Ventilátor je v chodu pokud je zapnut vypínačem (může to být i tlačítko). Po vypnutí ventilátor stále běží po Vámi nastavený čas. Poté sám vypne. Ideální pro dovětrání místnosti po jejím opuštění.

Modul HTM - Nastavitelný časový spínač doběhu a provázkový spínač. Popis a využití: ventilátor s tímto modulem lze ovládat externím vypínačem nebo přímo provázkem modulu. Provázek v tomto případě není jako vypínač, ale jako spínač (tlačítko) tzn. při zatažení dá pouze impuls, ventilátor se spustí a běží nastavený čas (doběh), poté sám vypne. Pokud zapojíte ventilátor s modulem HTM na externí vypínač (tlačítko), můžete provázek jednoduše odstřihnout a nevyužívat jej. Vlhkostní čidlo lze nastavit v rozmezí 40%..90% r.v. Při překročení nastavené hodnoty ventilátor sám sepne a běží minimálně po dobu nastaveného času doběhu. Poté čidlo zkontroluje vlhkost a pokud je stále vyšší než nastavená mez spustí další cyklus větrání. Pozn. použitý vlhkostní senzor patří mezi základní kapacitní vlhkostní čidla. Neočekávejte od něj přesná a opakovatelná měření resp. přesné spínání stejně jako rychlou reakci na změnu vlhkosti. Nelze jej zaměňovat za prvek regulace se spínáním v závislosti na změně relativní vlhkosti v místnosti. Tyto systémy jsou mnohonásobně dražší a využívají se v průmyslových regulacích. Pokud např. chcete aby ventilátor sepnul pokaždé, když se začnete sprchovat je lepší volit modul s infra aktivací (viz. dále) než modul s vlhkostním čidlem.

Modul PRTM - Pasivní infra aktivace s nastavitelným časovým doběhem Popis a využití:ventilátor s tímto modulem doporučujeme zapojit pomocí dvouvodičového vodiče. Ventilátor se sepne pokud nastane v místnosti pohyb, který zachytí infra senzor. Senzor je umístěn na spodní části krytu ventilátoru (oválná krytka s logem). Dosah senzoru je cca 6m. Pokud pohyb ustane ventilátor poběží ještě po dobu nastaveného doběhu. Potom vypne sám.

Modul PRHTM - Pasivní infra aktivace s nastavitelnou vlhkostí a s nastavitelným časovým spínačem. Využití je stejné jako u modulu PRTM. Navíc je zde i vlhkostní senzor, který ohlídá danou koupelnu s ohledem na vlhkost. Pokud se vlhkost zvýší aniž by byl v místnosti pohyb, ventilátor sepne a běží minimálně nastavený čas doběhu. Poté čidlo zkontroluje vlhkost a buď spustí další cyklus větrání nebo ne.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933