Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#EH: Ve Sloupně si výstavou připomenou elektrifikaci Bydžovska


Document Actions
#EH: Ve Sloupně si výstavou připomenou elektrifikaci Bydžovska
V prosinci letošního roku uplyne 90 let od doby, kdy se v obci Sloupno poprvé rozsvítily elektrické žárovky. Významné výročí si obec připomene výstavou na sloupenském zámku, která bude přístupná v měsících září a říjnu 2014. Na zámku budou vystaveny především písemné dokumenty z počátků elektrifikace Bydžovska, které ještě dosud nebyly v takovém rozsahu zveřejněny. K vidění bude i nejstarší projektová dokumentace z roku 1894.
Komerční sdělení, ze dne: 5.09.2014
reklama


V průběhu měsíců září a října se na zámku ve Sloupně koná výstava 90 let od elektrifikace Sloupna. Dne 15. prosince 2014 tomu totiž bude 90 let, kdy se v obci poprvé rozsvítily elektrické žárovky napájené střídavou elektrickou energií o napětí 220/380V. Výstava zpřístupní veřejnosti především písemné dokumenty od počátků elektrifikace Bydžovska včetně nejstarší projektové dokumentace z roku 1894. Otevřená bude o sobotách, nedělích a svátcích od 13:00 do 16:30 hodin, pro hromadné  návštěvy po domluvě i mimo uvedenou dobu.

Zámek Sloupno

Jak elektrifikace na Bydžovsku probíhala?

Nemalý vliv na elektrifikaci Bydžovska měla městská elektrárna s parními stojatými rychloběžkami přímo spojenými hřídelí s generátory na stejnosměrný proud o výkonu 2 x 58,8kW a napětí 360V. Je datována jako jedna z nejstarších v Čechách, neboť začala dodávat elektrickou energií odběratelům již v říjnu 1895. Zásluhu na tom, že elektrárna tak záhy spatřila světlo světa, má tehdejší starosta Pekárek a hlavně velmi vlivný samosprávní pracovník architekt ing. Alois Jedlička. Přestože měli mnoho odpůrců, svůj záměr prosadili a město předběhlo elektrifikací okolní města o mnoho let. Například dnešní krajské město Hradec Králové spustilo elektrárnu až v lednu 1910 a tak zůstalo za Bydžovem o více než 14 let pozadu.

Rok 1918 přinesl významné události, skončila světová válka, vznikl nový československý stát a nastaly i organizační změny i v  elektroenergetice. Období stejnosměrného proudu a blokových osvětlovacích stanic bylo vystřídáno výrobou třífázového střídavého proudu ve větších elektrárnách. Zájem o elektrickou energii neustále stoupal, a proto bylo nutné řešit situaci celostátně. Z toho důvodu byl v roce 1919 vydán elektrizační zákon, který byl na tehdejší dobu velice pokrokový. V roce 1920 bylo započato s  velkou elektrifikací bývalého okresu Nový Bydžov. Prováděla se stavba přespolních linek o napětí 15000V. Jako jedna z prvních byla vybudována přepínací stanice v Novém Bydžově přes Sloupno a Smidary do Vysokého Veselí, kde zazářilo veřejné osvětlení dne 1. ledna 1921. Vysoké Veselí tak bylo mezi prvními obcemi bývalého okresu s elektrickým osvětlením. Na vedení se postupně připojovaly odbočky, které byly zakončeny transformačními stanicemi v jednotlivých obcích. Obec Sloupno byla mezi prvními na Bydžovsku, které byly připojeny k distribučnímu rozvodu elektrické energie. Přispělo k tomu i ta skutečnost, že vysokonapěťové vedení procházelo středem obce od Bydžova přes východní stranu návsi, kolem Huškovi hospody směrem na Skřivany a proto nebylo nutné zřizovat dlouhou odbočku. Obecní rada se dne 5. února 1924 usnesla na elektrifikaci obce s celkovými náklady 120500 korun, z toho připadlo 17500 korun na domovní přípojky a 12000 korun na počítadla, které byly majetkem obce. Elektrifikace byla hrazena půjčkou na tři léta, jednání se vleklo a tak bylo započato s výstavbou až v srpnu. Výstavbu prováděl elektromontér Horák a Langr, částečně Příborský. Kdo si dal zavést instalaci jinému elektrotechniku, než podnikateli při výstavbě sítě musel zaplatit obnos 2 koruny za každou rozsvícenou žárovku. Kdo si zavedl světelnou přípojku, zaplatil poplatek 75 korun a za motorovou přípojku 150 korun. Obecní transformační stanice byla vystavěna za školní zahradou. Monolitická stanice byla vybavena odpojovačem s pojistkami na vysoké napětí, transformátorem a rozvaděčem na napětí 220/380V. Rozvaděč byl z bílého mramoru s vodivými prvky z leštěné mosazi a elektrovodné mědi.



Svítit se začalo slavnostně v prosinci 1924. Poplatek za 1kW světelnou byl 3 koruny a za 1kW motorovou 2,70 korun. Slavnostní rozsvícení doplnila rozsvícenecká zábava. Byla to první zábava osvětlená elektrickým osvětlením. V lednu 1932 se obecní zastupitelstvo usneslo na přecejchování elektroměrů. Práce byla zadána firmě Langr z Nového Bydžova. O půl roku později se na schůzi zastupitelstva usneslo připojit Sloupínko (dnes část Skřivan) k sekundární síti ve Sloupně. Práce za celkový obnos 15000 korun byla opět zadána firmě Langr. Prvního března 1933 povolil okresní výbor zápůjčku 10000 korun u místní kampeličky na rozšíření sekundární sítě.

Ceny proudu se snižovaly. První snížení nastalo 1. 3. 1932 u proudu za svícení, a to o 10 haléřů za 1 kilowatthodinu. Od 1. 7. 1934 byla snížena cena proudu motorového také o 10 haléřů na 2,60 korun a světelného o dalších 15 haléřů na 2,75 korun za kilowatthodinu.

V současné době je obec napájena distribučním vedením 35kV č. VN 2302 z rozvodny 110/35kV u obce Králíky. V obci jsou instalovány tři transformátory.

Chystáte se na tuto výstavu? Budeme rádi za postřehy z vaší návštěvy.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933