Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#V50 §1 podle Václava Černého


Document Actions
#V50 §1 podle Václava Černého
Přestože zasvěceným není třeba na paragrafu 1 vyhlášky nic vysvětlovat, mezi elektrotechniky existují různé představy. Jak popisuje význam stupňů odborné způsobilosti §1 vyhlášky 50 Václav Černý z Plzně? On a jeho kolegové z Elektrotechnického cechu Plzeňského regionu připomínkují tvorbu následujícího předpisu vyhlášky padesát již několik let. Jak tedy vidí Václav Černý budoucnost stávajících paragrafů?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.02.2018
reklama


Nový videoseriál V50# věnovaný 40. letému výročí vyhlášky 50/1978 Sb. začíná tímto poddílem o §1 podle Václava Černého ...



Textový přepis rozhovoru ...

Poslechněte si jak popisuje význam stupňů odborné způsobilosti §1 vyhlášky 50 Václav Černý z Plzně
Václav Černý, ECPR, Plzeň
V první řadě určuje lidi, na jakém zařízení mohou dělat. My je nějakým způsobem rozdělujeme do stupňů podle, znalostí, podle praxe, atp. a pak, na základě toho se může člověk buď jenom přibližovat k tomu zařízení, nebo může dělat v nějaké dostatečné vzdálenosti, nebo může dělat na zařízeních bez napětí a pod napětím. A to jsou právě ty stupně odborné způsobilosti.

Víme, že se plzenšťí aktivně zabývají připomínkováním nového podání tohoto předpisu. Je stávající počet stupňů dostatečný?

Václav Černý, ECPR, Plzeň
Je "nadstatečný", když to řeknu. My už se tím zabýváme v elektrotechnickém grémiu zhruba 3 nebo 2 roky a už jsme něco rozpracovali. Návrh, který vychází z elektrotechnického grémia určuje, nebo stanovuje těch stupňů méně.
Například seznámené osoby - paragraf 3 a poučené - paragraf 4, tak je zbytečné toto dělení, my je spojujeme do jednoho. Pak tam je návrh, který až tak moc já osobně neschvaloval, to je paragraf 5 -  osoby znalé, a grémium řeklo, že bude jenom paragraf 6. To znamená osoby pro samostatnou činnost. Pak tam rušíme paragraf 7, to je řízení činnosti a necháváme pro řízení činnosti jenom paragraf 8. Paragraf 7 se nám zdá, že je zbytečný; řízení činnosti je i v paragrafu 8, tak by se to sloučilo. Uvažovalo se, že by se zrušil paragraf 10, tj. (to jest) projektanti, ale nakonec jsme to neschválili, myslíme si, že i projektant by měl něco znát a měl by se víceméně podřizovat a měl by tady do toho být zařazený.


Sledujte další názory a zkušenosti odborníků k §1 vyhlášky 50 v další podčásti tohoto nejrozsáhlejšího dokumentu! Možná se dozvíte to, co vám o vyhlášce 50 doposud unikalo.

Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933