Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V Praze se uskuteční druhý ročník festivalu světla SIGNAL


Document Actions
V Praze se uskuteční druhý ročník festivalu světla SIGNAL
Ve čtvrtek 16. října v 19 hodin na Staroměstském náměstí odstartuje druhý ročník festivalu světla Signal. V den zahájení se také uskuteční zcela výjimečná vernisáž světelné instalace The Pool americké umělkyně Jen Lewin u Hergetovy cihelny. Festival potrvá do neděle 19. října. K vidění na něm budou třeba čtyři videomappingové projekce nebo instalace korejsko-britského dua Kimchi & Chips na Střeleckém ostrově. Mladá česká umělkyně Gabriela Prochazka vypustí do Vltavy Krakena. Vstup je stejně jako loni volný.
Jana Kotková, ze dne: 13.10.2014
reklama


Po roce se do Prahy vrátí největší přehlídka audiovizuálního umění, která využívá jedinečný charakter města k realizaci světelných uměleckých instalací, festival světla Signal. Touto akcí vyvrcholí celoroční regionální projekt agentury CzechTourism Czech the Light.

První ročník festivalu se stal největší kulturní událostí loňského podzimu a navštívilo ho téměř 250.000 diváků. Pro druhý ročník se organizátoři snažili vybrat nové lokace i architektonické objekty a zprostředkovat tak návštěvníkům další originální zážitek z festivalové procházky noční Prahou. Vzhledem k tomu, že jedním ze záměrů festivalu je každý rok přinášet něco nového a dávat možnost tvořit ve veřejném prostoru také domácím umělcům, kteří primárně se světlem nepracují, nebude ani jedno z více než dvaceti připravovaných světelných děl totožné s loňským ročníkem. Deset z nich uvidí diváci ve světové premiéře.

Obr.1 Jediný videomapping, který si diváci vychutnají ve 3D,
připravuje turecký kolektiv autorů Nerdworking pro fasádu Michnova paláce.



Nejatraktivnější částí programu bývají videomappingové projekce. Letošnímu ročníku budou dominovat čtyři, které pro Prahu připravili experimentátoři ze Španělska Onion Lab, mágové videomappingu z Austrálie The Electric Canvas, kolektiv autorů z Turecka Nerdworking a maďarští Maxin10sity. Tyto projekce návštěvníci uvidí nově na paláci Kinských na Staroměstském náměstí nebo na budově Městské knihovny na Mariánském náměstí. Pro jedinečnost místa i charakteru budovy si dvě umělecká uskupení vybrala stejně jako vloni kostel svaté Ludmily na náměstí Míru a také Michnův palác.

Ze světelných instalací se diváci mohou těšit na interaktivní dílo americké umělkyně Jen Lewin nebo francouzského kolektivu Chevalvert. Střelecký ostrov ovládnou Kimchi & Chips – korejsko-britské duo. Na dalších místech se představí umělci z Nizozemí nebo Finska. Z českých umělců představí svá díla např. Petr Nikl, David Vrbík a Richard Loskot či mladá česká umělkyně Gabriela Prochazka, která dokonce vypustí do Vltavy Krakena. Festivalová mapka zavede návštěvníky také na náplavku, přes Platnéřskou ulici k Vltavě, do Zítkových sadů, na Střelecký ostrov, na Ovocný trh nebo na Palackého náměstí. Festivalové instalace ale nebudou chybět ani na Karlově mostě.

Obr.2 Městská knihovna se stane projekčním plátnem australské skupiny The Electric Canvas,
která pro její fasádu připravuje animované epizody spojené s kouzlem a posláním místa.



V centru města během akce vznikne několik Light Pointů – stánků, kde bude možné se občerstvit, zakoupit upomínkové předměty festivalu a letos nově také průvodce festivalem s mapou a popisem instalací v dvojjazyčné verzi za 40 korun. Festival mohou jeho fanoušci podpořit již za krátkou dobu, kdy bude spuštěn e-shop s festivalovými předměty. Návštěvníci se budou moci zapojit do festivalového dění i díky doprovodnému programu, a to nejen po setmění. Během všech čtyř festivalových dnů se zájemci budou moci zúčastnit workshopů malování světlem, tagtoolingu nebo videomappingu či komentovaných prohlídek světelných instalací – pěšky, na kole i na vodě. Pro odbornou veřejnost jsou připraveny diskuse a kulaté stoly na různá témata. Každý festivalový večer si mohou návštěvníci užít hudební program v klubu La Loca.

Festival bude slavnostně zahájen na Staroměstském náměstí spuštěním prvního videomappingu na palác Kinských ve čtvrtek 16. října v 19 hodin. V den zahájení se také uskuteční zcela výjimečná vernisáž světelné instalace The Pool americké umělkyně Jen Lewin u Hergetovy cihelny.

Obr.3 Mapa světelných instalací.


Pro větší náhled klikněte!

„Jsem moc rád, že město Praha si uvědomuje význam akce formátu Signal festivalu v jeho inovativnosti a přístupu k práci s publikem ve veřejném prostoru. Tím, že nám město vyšlo i v letošním roce vstříc, potvrdilo svou pozici evropské kulturní metropole. Festival Signal je teprve na začátku své existence, ale již prvním ročníkem s čtvrtmilionovou návštěvností dokázal rozvířit vody kulturního dění a upravit evropskou mapu významných kulturních událostí. V době, kdy Evropská unie klade velký důraz na oblast kreativních průmyslů, rádi na tomto poli budeme vlajkovou lodí,“ komentuje festival Signal ředitel Martin Pošta.

Festival světla se bude konat od čtvrtka 16. do neděle 19. října 2014. Světelné instalace budou k vidění denně, vždy od 19.00 do 24.00 hodin. Vstup je i letos volný.

Celé znění článku si můžete přečíst v časopise SVĚTLO 2014/5.

Informace o tematickém plánu a celoročním předplatném časopisu SVĚTLO naleznete zde ...


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933