Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

V Brně vyrábějí z komunálního odpadu elektřinu


Document Actions
V Brně vyrábějí z komunálního odpadu elektřinu
Počátkem září 2011 byl dokončen projekt Odpadového hospodářství Brno a rekonstruovaná spalovna zahájila provoz. Slavnostního zahájení se zúčastnily desítky hostí z řad zástupců města Brna a především dodavatelů technologií. Šlo o jednu z velkých a náročných etap přeměny brněnské spalovny v moderní a zejména ekologicky šetrnou spalovnu. Více zde ...
Stanislav Cieslar, ze dne: 12.10.2011
reklama


Počátkem září 2011 byl dokončen projekt Odpadového hospodářství Brno a rekonstruovaná spalovna zahájila provoz. Slavnostního zahájení se zúčastnily desítky hostí z řad zástupců města Brna a především dodavatelů technologií. Šlo o jednu z velkých a náročných etap přeměny brněnské spalovny v moderní a zejména ekologicky šetrnou spalovnu, která splňuje přísné emisní limity, jež mají vliv na kvalitu ovzduší. Brno tak má nyní ze všech třech spaloven komunálního odpadu v ČR, z nichž další dvě jsou v Praze a Liberci, nejmodernější technologii, která zaručuje zpracování separovaného odpadu a využití tepelné energie k výrobě elektrické energie.

Zakázku na rekonstrukci spalovny komunálního odpadu SAKO v Brně získalo konsorcium společností Siemens a CNIM. Zajímavostí je to, že mimo tepla pro tisíce lidí ve městě bude spalovna vyrábět i elektrickou energii o výkonu 22,7MWe.

Základní technické parametry spalovny po rekonstrukci:

  • Projektovaná kapacita spalovny: 224.000t/rok komunálního odpadu při jeho výhřevnosti 11MJ/kg
  • Výrobce spalovacího zařízení: CNIM – 2 spalovací kotle s roštovým ohništěm MARTIN
  • Provozní rozsah: 8,4 – 16t/h
  • Jmenovitý parní výkon: 52,3t/h
  • Parametry páry: teplota 400°C, tlak 4,1MPa (abs.)
  • Nominální výkon turbíny (Siemens): 22,7MWe
  • Využití tepla: výroba páry, horké vody a elektrické energie
  • Čištění spalin: pětistupňové čištění spalin

Účelem a cílem projektu Odpadové hospodářství Brno bylo vybudovat s optimálním využitím stávajících zařízení a budov spalovny, včetně dopravních (příjmových) kapacit, komplex materiálového a energetického využití komunálního odpadu s kogenerací, tj. kombinovanou výrobou tepelné a elektrické energie. Nové zařízení splňuje legislativně nastavené emisní limity a technické podmínky provozu. Současně je produkovaná škvára upravována tak, aby vyhověla normám pro zpracování ve stavebním průmyslu a rekultivaci. Instalací dotřiďovací linky je umožněno materiálové dotřídění separovaných složek komunálního odpadu.

Celkové náklady představovaly 94,2 milionu eur. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Státním fondem životního prostředí a statutárním městem Brnem ve výši 49,9 milionu eur. "Realizací projektu Odpadové hospodářství Brno jsme přispěli ke zlepšení nakládání s odpady ve městě Brně. Energetické využívání odpadu ve spalovně SAKO Brno, a. s., výrobou tepla a elektrické energie přispívá ke snižování množství odpadu ukládaného na skládkách a tím k plnění Plánu odpadového hospodářství ČR. Díky provozu nové dotřiďovací linky se podílíme i na zvyšování materiálového využívání odpadu z brněnského regionu," řekl ředitel společnosti SAKO Brno, Karel Peroutka.

Řídicí systém a turbína

Projekt zahrnoval úplnou rekonstrukci celého závodu včetně modernizace budovy, veškerých rozvodů a kotlů. Jak bylo uvedeno výše, rekonstrukce byla provedena konsorciem společností Siemens a francouzská firma CNIM. Konkrétně Siemens do projektu dodal řídicí systém, elektročást, generátor a parní kondenzační turbínu o výkonu 22,7MWe, vyvinutou a vyrobenou v brněnském závodě Siemens.

Řídicí systém T3000 je určen pro řízení energetických procesů při výrobě elektrické energie. Lze jej využít pro řízení v klasických elektrárnách, energetických zdrojích s paroplynovým cyklem, ve spalovnách apod. Hlavní výhody systému je vysoká provozní spolehlivost, schopnost optimálně řídit technologii provozu jak v ustálených, tak v přechodových stavech. Kromě automatického řízení a regulace chodu spalovny zajišťuje řídicí systém také regulaci turbosoustrojí, a to jak v oblasti strojní, tj. parních a mechanických okruhů, tak v oblasti elektrických veličin při výrobě elektrické energie na generátoru. Řídicí systém T3000 umožňuje i přesnou dodávku sjednaného množství elektrické energie do sítě odběratele a v dohodnutých mezích dálkovou regulaci výkonu z dispečinku distribuční společnosti.


Schéma turbíny


Turbína

V brněnské spalovně je instalována parní turbína Siemens SST-300. Jde o typ, za který Siemens získal v roce 2007 čestné uznání v ceně Inovace roku. Turbínová řada SST-300 patří k nejúspěšnějším produktům brněnského závodu, za posledních deset let jich vyrobil zhruba sto.

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933