Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Uzemňovací soustava


Document Actions
Uzemňovací soustava
V ČSN EN 62305-3 se v čl.7.2 "Postupy při revizi" sice uvádí, že revize musí být provedena tak, aby bylo možno zrevidovat uložený zemnič. Zkušený revizní technik, ale ví, že minimálně z 50% je revizní technik k revizi přizván v době, kdy jsou všechny zemniče již zakryty zeminou, nebo zality v základech a tedy nemá šanci se reálně o provedení kvality uzemnění přesvědčit a v tuto chvíli je nutné, aby bylo ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 2.05.2013
reklama


V ČSN EN 62305-3 se v čl. 7.2 "Postupy při revizi" sice uvádí, že revize musí být provedena tak, aby bylo možno zrevidovat uložený zemnič. Zkušený revizní technik, ale ví, že minimálně z 50% je revizní technik k revizi přizván v době, kdy jsou všechny zemniče již zakryty zeminou, nebo zality v základech a tedy nemá šanci se reálně o provedení kvality uzemnění přesvědčit a v tuto chvíli je nutné, aby bylo montážní firmou doloženo, jakým způsobem byla uzemňovací soustava instalována. Nejjednodušším způsobem je doklad pomocí stavebního (montážního) deníku.




Při kontrole zemnění je nutné využívat i požadavky ČSN 332000-5-54 ed.2 "Zemniče, ochranné vodiče a vodiče ochranného pospojování". Nejdůležitějšími kritérii pro zemniče jsou materiály, tvary a rozměry.             

Příklad materiálů:

Materiál Tvary Zemnící tyč
ǿ mm
Zemnící vodič Tloušťka, šířka, průměr materiálu
Ocel Pozink. tuhý drát
Pozink. trubka
Pozink. tuhý pásek
16
25
10mm průměr
90mm2
min. tl. stěny 2mm

min. tloušťka 3mm


Zemní odpor nemá překročit hodnotu 10Ω.

Poznámka 1: Jelikož se dle ČSN 332000-5-54 ed.2 (čl. 542.2.1) důrazně doporučuje budovat základové zemniče, bude většinou zemnící soustava objektu a hromosvodu společná, v tomto případě bude mít zemní odpor hodnotu do 2Ω.

Poznámka 2: Hodnota zemního odporu se odvíjí od hodnoty rezistivity půdy. Příklady rezistivity pro jednotlivé druhy podloží, jsou uvedeny v ČSN 332000-5-54 ed. 2 čl. ZA.2.

Příklady středních hodnot rezistivity běžných druhů půdy:


Druh zeminy Rezistivita
Ω/m
Rašelina 30
Ornice 100
Vlhký písek 200 až 300
Vlhký štěrk 300 až 500
Suchý písek nebo štěrk 1000 až 3000
Suchá kamenitá půda 3000 až 10000

V ČSN 332000-5-54 ed.2 (čl. NA.12.4.2.) se uvádí, že uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma uzemněními v zemi větší než 5m. Pokud jsou obě uzemnění vybudována samostatně, je nutné při revizi zkontrolovat, že minimální vzdálenost byla dodržena (fyzická prohlídka, projektová dokumentace skutečného provedení, stavební deník).

Z projektové dokumentace revizní technik zjistí, zde je uzemňovací soustava typu A (ČSN 62305-3, čl. 5.4.2.1.) nebo typu B (ČSN 62305-3, čl. 5.4.2.2.).

Obvodový zemnič (uspořádání typu A) musí být uložen v zemi s horním koncem minimálně 0,5 m nad povrchem a pokud možno co nejrovnoměrněji rozdělen, aby se v zemi snížily účinky elektrické vazby.

Obvodový zemnič (uspořádání typu B) by měl být uložen v hloubce minimálně 0,5m v zemi a ve vzdálenosti asi 1m od vnější zdi objektu.

Jako náhodné zemniče lze přednostně využít vzájemně spojené ocelové armování v základovém betonu nebo jiné vhodné kovové konstrukce, které však musí odpovídat z hlediska tvarů a rozměrů požadavkům na strojené zemniče (viz. ČSN EN 62305-3, tabulka 7).

Všechny spoje zemničů a zejména podzemní spoje uzemňovacích přívodů se musí chránit proti korozi pasivní ochranou (například asfaltovou zálivkou, licí pryskyřicí, antikorozní páskou apod.) a protikorozní ochrana nesmí ovlivňovat v žádném případě vodivost spojů.

Do normy ČSN EN 6230 přibyl do čl. 5.4.2.1 "Uspořádání typu A" následující text.

V této stati přibyla poznámka č. 1: "POZNÁMKA 1 Jestliže výše uvedené požadavky není možno splnit (požadavky pro uspořádání typu A), použije se uspořádání  typu B".

Poznámka č. 2 byla doplněna o další větu: "POZNÁMKA 2 Snížení zemního odporu prodloužením zemniče je prakticky vhodné až do 60m jeho délky. V půdě jejíž rezistivita je větší než 3.000Ωm, se doporučuje použití zemničů typu B nebo se doporučuje použít směsi zlepšující uzemnění".

Upozorňuji, že doplnění poznámky odpovídá ustanovením ČSN 33 2000-4-41 ed.2 a ČSN 33 2000-5-54 ed.2, které se ve svých ustanoveních hodnotou rezistivity půdy (ϱmin) zabývají. Hodnota rezistivity půdy určuje v podstatě kvalitu vodivosti dané půdy (zemina, štěrk, písek, kamenitá půda apod.).
 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933