Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ÚVAHA: Může odsoudit škodu, která může podle normy vzniknout? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.02.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ÚVAHA: Může odsoudit škodu, která může podle normy vzniknout?


ÚVAHA: Může odsoudit škodu, která může podle normy vzniknout?
Pokud soud nepřipouští nezaviněnou vinu, jak je možné, že česká státní norma to připustit může? Soud nepřipouští nezaviněnou škodu. Musí být někdo, kdo za to může. Jak může soud zjistit, o jak silný blesk se jednalo? NIJAK. Jak může soudní znalec posoudit, zda mohla celá soustava ochrany odolat blesku, o kterém nemůžeme zjistit, jak byl silný? NIJAK. Nemůže to vědět.
David Klimša, ze dne: 16.02.2017


Pojďme se podívat na úder blesku z trošku jiné perspektivy.


Ilustrativní obrázek


Jsem blesk. Mám 200kA. Padám z mraku a pode mnou jsou dva domy.
… zastavím představu. Může to být reálné? – ANO

Jeden dům je zubní ordinace s rentgenem, vrtačkou, se vším všudy. Druhý je rodinný dům starších lidí. Ordinace LPS tř. I, dům LPS tř. III.
… zastavím představu. Může to být reálné? – ANO

Jako padající blesk se rozhoduji, do čeho udeřím, kudy proběhnu do země. Je mi to fuk. Na poslední chvíli vybírám rodinný dům. Běžím po jednom ze tří svodů. Vytvářím silné elektrické pole. Polovina mne se dostane do země, polovina se rozběhne po elektrickém vedení.
… zastavím představu. Může to být reálné? – ANO

Přiběhnu do rozvaděčů – ordinace i rodinného domu. Zatímco v ordinaci mne uvítají DPS dimenzované na 100kA, v rodinném domě jen na 50kA. V rodinném domě SPD explodují, vodiče se kroutí, přepětí běží dál do instalace … vzpomeňme na strašidelné obrázky z prezentací. Nebude stačit dostatečná vzdálenost, odstupová vzdálenost. Značné proudy díky vysokým napětím skáčou vzduchem. Berou s sebou všechno elektronické.
Jak je pravděpodobný tento scénář? Asi jen 5% ... každý 20. úder blesku. Blesk 200kA? Může být i víc. I 150kA by bylo nad dimenzování rodinného domu LPS III.

Celých 9% blesku bude menších, než uvádí norma minimum pro LPS III. Tedy v 9% případů bude blesk nebo jeho bratříčci tak malí, že jich „nepřitáhne“ jímač LPS III a oni budou běhat po všem, co se namane, místo aby šly do jímače. Jiskry, elektrické pole, zápal hořlavých stavebních materiálů … to vše se zcela jistě stane.
… zastavím představu. Může to být reálné? – ANO

Jak to bude dále? Majitel rodinného domu se pořádně naštve. Projekt autorizovaného projektanta, montáž odborné firmy, revize. Dá celou věc k soudu. Je povolán soudní znalec. Začne se zabředávat do detailů a nesmyslů s výpočtem rizik. Soudce rozhoduje o škodě a jejím uhrazení montážní firmou a revizním technikem.
… zastavím představu. Může to být reálné? – ANO


Ilustrativní obrázek

Soud nepřipouští nezaviněnou škodu. Musí být někdo, kdo za to může.
Otázka za 1000 bodů: připouští norma vznik škody na majetku a zdraví, i když je hromosvod a ochrana proti přepětí postavena dle všech jejích pravidel?
ANO, zcela jistě.

Jak může soud zjistit, o jak silný blesk se jednalo? NIJAK. Jak může soudní znalec posoudit, zda mohla celá soustava ochrany odolat blesku, o kterém nemůžeme zjistit, jak byl silný?
NIJAK. Nijak, nemůže to vědět.

Proč byl dům v LPS III a ne třeba v LPS II? Třída LPS je při výpočtu rizik vstupem spolu s dalšími věcmi. Přidám na protipožárních opatřeních a mohu ubrat na třídě LPS. Přidám tabulku vedle svodu a mohu ubrat na třídě LPS. Doslova takto. Nedokážu říct počet lidí, kteří mi volají v duchu: „Na stavebním úřadu mi řekli, že když doložím výpočtem rizik, že nemusím mít hromosvod, tak ho mít nemusím.“

Myslíte si, že se výpočet rizik povedl? Že je výpočet ve své dnešní podobě službou lidem? Škoda, že na csnonline.unmz.cz už není ke stažení ČSN EN 62305-2 ed.1. Srovnáním bychom zjistili, že některé koeficienty pro výpočet rizika se změnily o řád (10/100 …). Výpočet tedy je nebo byl 10x nebo 100x jiný, než měl být. Byl nebo je o řád chybný.
Mýlil se a mýlí se dál.

Vždycky tomu tak bylo, že projektant, montážní firma i revizní technik mohli být v klidu, protože se schovali za normu. Normy se vyvíjeli, jak rostlo poznání a zkušenosti. S problematikou hromosvodů a přepěťových ochran to je jiné. Norma připouští nefunkčnost hromosvodu a vnitřní ochrany v docela velkém počtu případů a říká, že ochrana není 100 %. Jinými slovy říká, že budou případy, kdy blesk způsobí škodu. Jak tedy může soud soudit za škodu, která podle normy může vzniknout a není to nic k divení?

To je přesně to, co způsobuje atmosféru strachu. Cítím to mezi projektanty, montážními firmami, revizními techniky. Strach je živná půda obchodu. Kdo profituje na strachu? Strach smrdí. Strach ochromuje zdravý rozum.
Za sebe: do projektu dávám odstavec, který cituje normy a říká, že nelze očekávat 100% ochranu a že za sebe nejsem schopen slíbit více než slibuje norma a že toto investor stavby bere na vědomí. Ber nebo nech.

Za sebe bych chtěl normu, která se neopírá o špatně postavený výpočet, kde třída LPS je vstupem. Chtěl bych výpočet, kde je třída LPS výsledkem. Správné zadání vstupů by mi podepsal investor, výsledkem by byl správný návrh. Chtěl bych, aby se soudcům řeklo, že někdy blesk způsobí škodu a nemůže za to nikdo. K tomu je však potřeba odvaha.


Ilustrativní obrázek


Kdysi jsem při jednom sportovním kurzu týden bydlel na pokoji se soudcem a právníkem z hlavního města. Když se spolu bavili o konkrétních případech a o tom, co bylo příčinou odsouzení nebo osvobození, zeptal jsem se, zda to či ono bylo spravedlivé. Smáli se slovu spravedlivé jak malí kluci a poučili mne, že si nesmím plést právo a spravedlnost. Nesouhlasím s nimi.



Nechcete přepracovat
výpočet míry rizika tak,
aby výsledkem byla třída LPS?
Podělte se s vašimi zkušenostmi v níže uvedené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.