Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

USA: Přehrada Hoover Dam (jezero Lake Mead)


Document Actions
USA: Přehrada Hoover Dam (jezero Lake Mead)
Do roku 1949 se jednalo o největší přehradu světa. Dnes známe již čínské vodní dílo "Tři soutěsky", které tuto nevadsko-arizonskou stavbu odsunulo opět na další příčku. Pojďte se s námi podívat na detaily více než šedesáti fotografií největší vodní elektrárny ve čtyřicátých létech. Dílo vytvořené před druhou světovou válkou dodnes téměř dest miliónů návštěvníků ročně, kteří svým výrazem v tváři prozrazují svůj údiv ...
Miroslav Minařík, ze dne: 21.06.2006
reklama

Při pobytu v Las Vegas jsme měli v plánu návštěvu nedaleké elektrárny na řece Colorado. Naší výhodou byla naprostá nevázanost na jiné osoby, stačilo pouze vstát, nasnídat se, vzpomenout si, kde se nachází včera zaparkované auto, a nastavit do GPS navigace Hoover Dam. Zajímala nás největší americká umělá vodní plocha Lake Mead.

Je čas vyrazit do terénu! Cesta k Hoover Dam rovná a rychlá!

A tak po zhruba 65 "evropských" kilometrech jsme narazili na stejnojmenné městečko Lake Mead, které kdysi při stavbě tohoto díla hrálo velkou roli. Přehrada Hoover Dam se začala stavět v roce 1931 z důvodů katastrofických následků povodní, které vznikaly díky tajícím se ledům Skalistých hor.

V pozadí hladina Lake Mead s městečkem Lake Mead vlevo.

Zprvu jsme hráz pouze přejeli a pokračovali jsme po silnici dále do pouště. Uprostřed stavby jsme pomyslně přesunuli čas o hodinu vpřed a pokračovali jsme státem Arizona. Několik kilometrů za tímto poutním místem jsme zastavili, abychom prozkoumali složení půdy místní krajiny.
Po cestě jsem totiž tuto krajinu laicky komentoval: "vlevo hadi, vpravo štíři". Odborník by řekl "Mojavská poušť v okolí Las Vegas s nízkou biodiverzitou". A tak po ujištění, že naše země zaslíbená se opravdu nachází na jiných souřadnicích, jsme se za ne dlouho vrátili k zpět hrázi.

V padesátých létech bylo toto dílo největší přehradou světa. Dnes nedávno otevřené čínské vodní dílo "Tři soutěsky" však tuto nevadsko-arizonskou stavbu odsunulo na další příčku. Čínská hráz nepřekonává Hoover Dam (cca 2.000MW) výškou hráze, ale její šířkou (potažmo celkovým výkonem cca 18.200MW). Pozn. výkon Dukovan 4x440MW. Temelín 2x1.000MW.

 Pohled z hráze dolů.

Pohled z hráze byl opravdu okouzlující. V dálce jste viděli krajinu německého Karla Maye. Pouze ti indiáni chyběli. Červeně zabarvená skaliska úžasně dokreslovala místní scenérii s tmavěmodrou oblohou.

Stožárů je na Hoover Dam víc než člověk čeká. Čtyři věže jako vstupní hrdla vody.

Zaparkovali jsme v patrovém parkovišti a sešli jsme do návštěvnického centra. Podobně jako na letištích i zde projdete osobní kontrolou, zda nepřechováte nebezpečné předměty. Tedy procedura, která nikoho nepřekvapuje.

Osobní kontrola ve Visitorś centru jako na letištích.

V úvodní hale máte možnost projít obrazy a historické fotografie spolu s předměty ve vitrínách. Bylo až k nevíře za jakých podmínek se tenkrát pracovalo na díle, které překonalo desetiletí ...

Historické snímky dělníku se mzdou 4$/den. Historické snímky dělníku se mzdou 4$/den.

Pokračujete s davem do kinosálu, kde je pro návštěvníky připraven historicky, opěvný, vzdělávací film. Historické záběry krátkého filmu upoutají pozornost všech přítomných.
Po té se odebíráte k výtahu, ve kterém sjíždíte za doprovodu hrdého pracovníka elektrárny o stopadesát metrů níže.

Vtipný, ale asi už znuděný průvodce Chodba hrází od výtahu k hale s generátory

Procházíte nedalekou chodbou a před vámi se objeví obrovská dlouhá hala s generátory. Celá skupina návštěvníků se rozestaví po galerii a poslouchá připravený tisíckrát opakovaný přednes jednoho ze zaměstnanců návštěvnického centra.

Hala s generátory

Pohled dolů na zaměstnance elektrárny působí spíše dojme pohledu na divadelní představení "Ocelového města" Julese Vernea. Než na pracoviště energetického zdroje, který zásobuje nedaleké Las Vegas, epicentrum hazardu a neřesti.

Hráz, při jejíž stavbě zahynulo "pouhých" 96 pracovníků.

Přes 221 metrů vysoká hráz (v koruně 379m dlouhá) stojí v cestě proudu řeky Colorado na hranici Nevady a Arizony. Jezero, které tvoří vodní plochu tohoto díla je nazýváno Lake Mead (přes 600km2)a je dlouhé téměř 190km. Její hloubka se uvádí cca 150-180m.

Národní hrdost vyvěšenou vlajkou v době otevření.

Tato hráz byla postavena před těsně před druhou světovou válkou jako světový unikát. Na ten jsou Američané doposud velmi hrdí.

Neurčené pracoviště. Venkovní pohled na halu s generátory.

Vodní dílo Hoover Dam dostalo jméno po třicátém prvním americkém prezidentovi Hooverovi. Doktor  Herbert Clark Hoover byl  důlní inženýr, kterému byl v roce 1921 předán čestný doktorský diplom Českého vysokého učení technického v Praze.


Přes šedesát našich detailních fotografií s komentáři naleznete zde...!

  • Podívejme se na vizualizaci nové cesty přes hráz monumentu. Stáhněte si dokument .wmi 2,49MB zde.
  • Pokud se chcete podívat na satelitní pohled prostřednictvím Google, klikněte zde ...
  • Detailní popis historických záběrů sledujte zde na stránkách Vodního hospodářství ...

Příště ukázka bible amerického elektrikáře.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933