Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Požadavky na rozvaděče nn.... (5.)

  • 6.12.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (5.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 169/97 Sb. ve znění NV č. 18/2003 Sb.

Požadavky na rozvaděče nn.... (4.)

  • 29.11.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (4.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Nařízení vlády č. 169 /1997 Sb.

Požadavky na rozvaděče nn.... (3.)

  • 22.11.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (3.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky.Základní požadavky na bezpečnost elektrických zařízení.

Požadavky na rozvaděče nn.... (2.)

  • 18.11.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (2.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Zákon 22/97 Sb. Nařízení vlády č. 168/1997Sb. Postup posuzování shody elektrických zařízení (§3). Příloha č.1 k nařízení vlády č. 17/2003 Sb.

Elektrické instalace budov dle .... (2.)

  • 13.11.2003
Elektrické instalace budov dle .... (2.)
Elektrické instalace budov dle HD 384.1.S2 a nové ČSN 33 2000-1/01-2003. Další podrobnosti z předchozího dílu. Podívejte se na záznam z přednášky. Ke každému novému elektrickému zařízení musí být dodána jeho dodavatelem v potřebném rozsahu dokumentace skutečného provedení umožňující jeho stavbu, provoz, údržbu a revize, jakož i výměnu jednotlivých částí zařízení a jeho ...

Umělé osvětlení průmyslových prostorů

  • 11.11.2003
Umělé osvětlení průmyslových prostorů
Která česká norma pojednává o umělém osvětlování průmyslových prostorů? Jaké jsou kategorie osvětlení podle druhu vykonávané činnosti? Podívejte se na tabulku kontrastu z objektivního a subjektivního pohledu.

Elektrické instalace budov dle .... (1.)

  • 10.11.2003
Elektrické instalace budov dle .... (1.)
Elektrické instalace budov dle HD 384.1.S2 a nové ČSN 33 2000-1/01-2003. Kde platí tato norma? Na co se tato norma vztahuje a nevztahuje? Podívejte se na záznam z přednášky....

Hašení požárů vzniklých od elektrických zařízení

  • 30.10.2003
Hašení požárů vzniklých od elektrických zařízení
Která norma vypovídá o zacházení s elektrickým zařízením v případě požáru? Při těchto pracech je třeba dodržet základní postupy.... Znáte je? Čím byste třeba hasili takový požár? Jedovaté plyny vznikají při použití kterého hasicího přístroje?

Názvy rozvodných soustav

  • 23.10.2003
Názvy rozvodných soustav
Zopakujme si názvy rozvodných soustav a jejich základní definice. U přezkoušení bychom to měli znát jak "když bičem mrská". Termíny nulováním, či zemněním již neobstojí....

Třídy ochran elektrických a elektronických zařízení

  • 3.10.2003
Třídy ochran elektrických a elektronických zařízení
Zopakujme si třídy ochran zařízení 0,I,II,III. Která třída ochrany nemá žádné prostředky pro připojení ochranného vodiče? Jakou třídu ochrany musí mít ruční nářadí? Která třída je dle našich předpisů nepřípustná?

Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (2.)

  • 29.09.2003
Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (2.)
Základní informace, které pokud máme něco společného s EMC, bychom měli nosit permanentně v hlavě. Které znáte nejdůležitější problémy? Jaká existuje signalizace ochrany? Které konkurenční výrobky ochran by měly spolu vycházet?

Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (1.)

  • 25.09.2003
Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (1.)
Základní informace, které pokud máme něco společného s EMC, bychom měli nosit permanentně v hlavě. Definice přepětí. Doba trvání přepětí. Zdroje impulsního proudu. Pronikání přepětí do zařízení.

Tabulka krytí IP (popis stupňů)

  • 18.09.2003
Tabulka krytí IP (popis stupňů)
Co znamená IPxx? Co je to? Nová norma zachovává způsob označování stupně krytí písmeny IP spolu se dvěma čísly a navíc.... Znáte doplňková písmena?

Barevné a číselné značení (3.)

  • 12.09.2003
Barevné a číselné značení (3.)
Jak označujeme izolované vodiče a kabely >1kV? Co víte o kódovém označení vodičů? Jak se označují vývody elektrických předmětů? Jaká barva se doporučuje použít pro vnitřní spoje?

Barevné a číselné značení (2.)

  • 11.09.2003
Barevné a číselné značení (2.)
Jak značíme natřené a nenatřené vodiče nebo třeba holá lana? Co máte na mysli pod pojmem rozlišení žil polohou? Jaké barvy má mít počítací a směrová žíla?
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933