Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z praxe

Může být energetická krize omluvenku kvality instalací FVE?

  • 19.12.2022
Může být energetická krize omluvenku kvality instalací FVE?
Opravdu účel světí prostředky? Lze toto pravidlo uplatňovat i ve sféře elektroinstalací? Provádění souvisejících rozvodů elektroinstalací u fotovoltaických elektráren v mnohých případech hraničí i se zdravým rozumem. Na jedné straně vyžadujeme po kvalifikovaných elektrotechnicích rychlou, precizní a odpovědnou práci a na straně druhé se objevují často i neuvěřitelná zvěrstva, navíc posvěcená revizní zprávou. Stává se v takových případech z takových provedení nový standard, na který si máme zvyknout?

Doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním

  • 16.12.2022
Doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním
Co vše má doplňující ochranné pospojování zahrnovat? Jak zjistíme, zda je odpor mezi neživými částmi, přístupnými dotyku, dostatečný? Jaká jsou pravidla pro volbu průřezu doplňujícího ochranného pospojování? Které cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou se připojují k doplňujícímu ochrannému pospojování v případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno? Víte, že kovové potrubí opatřené povlakem z nevodivého plastu není nutno k doplňujícímu ochrannému pospojování připojovat, pokud na něm nejsou přístupné ...

Rozbor pracovních úrazů v druhém pololetí 2022

  • 10.12.2022
Rozbor pracovních úrazů v druhém pololetí 2022
Na 63. konferenci SOLID Team ve Šternberku přednášel Miroslav Záloha rozbor fatálních pracovních úrazů. Velice poučná přednáška a zvláště pro dlouholeté praktiky, kteří činnost provádí již rutinně a některé bezpečnostní prvky vynechávají. Možná to zní strašidelně, ovšem není lepšího varování, než se poučit z předchozích chyb a selhání svých kolegů. A víte jaká je nejvíce ohrožující pracovní pomůcka elektrikáře? I na to zde dává pracovník OIP odpověď!

Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...

  • 9.12.2022
Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...
Na stavbách bývá rušno. Někdy tak, že v zápalu dokončení díla zapomínáme na některé souvislosti. U novostaveb se zpravidla řídíme dle dokumentace. U rekonstrukcí bývá situace méně přehledná. Změny vedení, stavební úpravy, nebo třeba i změna instalovaných zařízení by měla být nejen konzultována, ale také někde uvedena. Ale víme, že v období neustálých časových skluzů, může být čekání na prokazatelný souhlas hodně nákladné! Máte s tím někdo osobní zkušenost?

Projekt věčného studenta

  • 27.11.2022
Projekt věčného studenta
Mezi autory se objevil profil "Věčný student". Protože jsem tento účet zřídil sám, vysvětlím, koho si za touto přezdívkou představit. Mnoho z nás leží v knihách stále, dohledává informace, oprašuje si zastaralé vědomosti a čím více hlouběji se noří, tím více zjišťuje, že mu na jiné, nehlídané straně něco uniká. Nakonec zjistí, že sice toho z některých oblastí ví nadprůměrně hodně, ovšem stále mu něco uniká. Co s tím? Koho se zeptám? S kým se poradím? Komu prozradím svou nevědomost? Nepropadnu hrdlem ve svém zaměstnání? Neztratím kredit v očích svých podřízených? Všichni jsme v něčem "věčným studentem". Ale můžeme si pomoci!

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?

  • 25.10.2022
Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?
V prvé řadě zkusme zapomenout na reklamní fotografie krásného pracovního interiéru, kde vévodí nábytek, sladěné barvy a naaranžované knihy a laptopy na pracovních deskách. To je opravdu jen představa, která s realitou souvisí jen vzdáleně. Vše nám, kromě jiného, pokazí počet elektrických zařízení, které potřebují napájení, datové připojení nebo další spojení vedením. Nutno dodat, že zklamané jsou většinou hospodyňky (pro pírko skákající). Muž, jako technický badatel, zaměřený na dosažení svého cíle, na nějaký ten kablík nehledí. A co komerční prostory? Tam přece musí platit jiná pravidla! Co s tím lze dělat v praxi?

Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...

  • 29.08.2022
Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...
Přestože montáž elektroinstalace je něco jiného než hašení a dokonce naše činnost má požáru správným návrhem a instalací předcházet, přesto všechno bychom měli mít představu o hašení. A třeba i o hašení pod napětím. Co je to trojúhelník hoření? Není nad přednášku bývalého elektrikáře, dnes hasiče, který objasňuje některé skryté neznámé v případě požárů. Tušíte třeba, kde je dnes povolený halonový způsob hašení? Ekologicky nepřijatelný přístroj má stále svá vybraná místa. Poslechněte si tuto přednášku, dozvíte se třeba i to, co když použijete nevhodné hasivo! ... evidentně lektor hasičů není uživatel elektromobilu a s největší pravděpodobností z ryze pracovních zkušeností ani nebude.

PCP#9: Proč by v Iráku měli kromě rafinérií stavět také spalovny

  • 25.06.2022
PCP#9: Proč by v Iráku měli kromě rafinérií stavět také spalovny
Podle sebe, soudím tebe ..., říká přísloví. Nebo také "jiný kraj, jiný mrav". A do třetice "všude je chléb o dvou kůrkách". Kdo hodně cestuje, přichází na to, že v každé zemi je něco pěkného a naopak. A je tomu i v Iráku. Ovšem podle toho, co v této části popisuje Tomáš, je těžké si představit Iráčana a pravdivost čvrtého přísloví, které by tvrdil ... "všude dobře, doma nejlépe". Z toho důvodu se všem u nás nespokojeným doporučuje co nejvíce cestovat po světě. Na vlastní oči a vlastním úsudkem ocení krásné, české a moravské háje ...

PCP#8: Bezpečí pracovníků na montáži v Iráku

  • 18.06.2022
PCP#8: Bezpečí pracovníků na montáži v Iráku
I když v Iráku už válka není, zřejmě tam bezpečno moc nebude. Kdo pečuje o bezpečí zahraničních montérů, pokud se v Iráku na nějaké detaily příliš nehledí? Nebo jsou obavy dnes již bezpředmětné? Ale také je velmi důležité se v cizí zemi chovat tak, abychom nezapříčinili nějaké nedorozumění. V cizí zemi, jiné zvyky ... nač si dát pozor? To vše popisuje Tomáš v tomto dílu ...

PCP#7: Jak se žije, jí a pije na montáži v Iráku

  • 10.06.2022
PCP#7: Jak se žije, jí a pije na montáži v Iráku
Jak se žije na východním písku? V jakém komfortu se tam bydlí? Když skončí práce, jaká čeká montéra zábava, kam se v odloučení ubírají jeho myšlenky? Procházky pouští určitě nenahradí dlouhé procházky hustým českým lesem. Co tedy znamená, když skončí práce? Co jídlo? Kdo vaří a co vaří? Jak českému čtenáři co nejlépe popsat tamní situaci, aby byla taková práce motivační? Kdy se asi změní prvotní nadšení z dobrodružství ve standardní pracovní výkon? Apropo a co ženský? Jak vypadá ta jediná ženská, co bude asi v kantýně?

PCP#6: Komu se chce na montáž do Iráku a jak to dopadá?

  • 4.06.2022
PCP#6: Komu se chce na montáž do Iráku a jak to dopadá?
Odjet na zahraniční montáže nemůže každý! Vzdát se domácího pohodlí, bydlet ve skromných podmínkách, bez rodiny a blízkých přátel, za zcela jiného životního režimu. Z počátku může jít o jistý druh dobrodružství, pak se to buď promění ve standard nebo to člověk vzdá. Vlastností, co musí takový zahraniční montér mít, je daleko více než bychom pomysleli. Velice častou chybou je se domnívat, že pro svou rodinu vyděláváte peníze. To je jeden z největších omylů všech otců rodin. Ve skutečnosti o peníze žádná rodina nestojí. Proto také zahraniční montéři nejsou, ubývají, ba již téměř neexistují. A zbylá hrstka si musí v zahraničí poradit. O tom více Tomáš zde ...

PCP#1: Tomáš dozoruje stavbu v Iráku

  • 29.04.2022
PCP#1: Tomáš dozoruje stavbu v Iráku
Záznam neplánovaného vysílání s Tomášem Žabkou o zahraničních montážích. Elektrotechnika je napříč světem, napříč obory. Pokud se našinec nechá zaměstnat v místním podniku, například jako revizní technik a nezažije montáž v jiném městě, jiném státě, jiném kontinentu, často se z doslechu domnívá, že ... V této části diskutujeme o jeho dozorování zahraniční stavby. Nejde o připravenou reportáž a dokonce nebylo živé vysílání ani avízováno. Tomáš prozrazuje, co v zahraničí dělá, s kým musí spolupracovat a za jakých podmínek. Pro nezasvěceného se může zdát, že je vyprávění přehnané. Ovšem i my ostatní po světě jezdíme. I my jsme na ...

GND#2b: Jak chránit vstupy strojených zemničů do země?

  • 31.03.2022
GND#2b: Jak chránit vstupy strojených zemničů do země?
Jak a proč se chrání vstupy strojených zemničů do země? Jsou vám známé okolnosti ochrany částí uzemnění, které prochází z prostředí do jiného prostředí? Skutečnost, že spotřebitele vůbec funkce zemniče nezajímá a v mnohých případech si uzemnění provádí sami způsobem "tak, jak se to přece dělá", odborníka nesmí od správného provedení odradit. V čem je problém, v čem se dělají chyby? Jak to vidí odborníci, pro které je uzemňování v jejich praxi blízké?

Jak se ne/těšit z čínského motoru

  • 4.02.2022
Jak se ne/těšit z čínského motoru
Fyzikální zákony, zvláště ty elektrotechnické, bezpochyby platí po celé zeměkouli. To však neznamená, že rozdíly mezi sousedícími státy nebo dokonce světadíly nemohou existovat. Dnes lze velice rychle a snadno pořídit prakticky cokoliv. Odborník, tedy zasvěcený člověk, dokáže obvykle velice rychle zvážit rizika a usoudit, zda je zařízení připojitelné a za jakých okolností. Ne vždy však je dodržen doporučovaný postup při výběru a pořizování technologií a odborník je vynechán. O tom, jak to pak může v praxi vypadat se zmiňuje krátká reportáž ...
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933