Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.05.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem


Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem
Dva pracovníci měli za úkol zjistit a odstranit zemní spojení v rozvodně nn. Při této příležitosti začali měřit napětí. Měřili mezi dvěma fázovými přípojnicemi v jednom poli rozvaděče. První držel měřicí hroty a měřil napětí a druhý stál za ním v zákrytu a v levé ruce držel měřicí přístroj tak, aby první viděl na displej. Při přiložení hrotů k přípojnicím nastal zkrat a měřicí přístroj vyhořel, o půl metru níže nastal zkrat krajní fáze na kostru odpínače a následně zkrat mezi všemi třemi fázemi. Oba pracovníci byli popáleni na rukou a v obličeji. Co odhalilo šetření úrazu?
Autorský článek, ze dne: 6.05.2015



Dva pracovníci měli za úkol zjistit a odstranit zemní spojení v rozvodně nn. Při této příležitosti začali měřit měřicím přístrojem (multimetrem) napětí. Měřili mezi dvěma fázovými přípojnicemi v jednom poli rozvaděče této rozvodny. Přípojnice měly nejbližší jištění na sekundárním vinutí transformátoru, a to 1.750A. Při měření pracovníci postupovali tak, že stáli před polem rozvaděče za sebou, přičemž první pracovník držel měřicí hroty a měřil napětí a druhý pracovník stál za ním v zákrytu a v levé ruce držel měřicí přístroj tak, aby první pracovník viděl na displej.

Při přiložení hrotů k přípojnicím nastal zkrat a měřicí přístroj vyhořel, o půl metru níže nastal zkrat krajní fáze na kostru odpínače a následně zkrat mezi všemi třemi fázemi. Oba pracovníci byli popáleni na rukou a v obličeji, protože byl červenec a oni pracovali v tričku s krátkým rukávem.

Při šetření úrazu bylo zjištěno, že:

Na rozdíl od dřívější normy ČSN 343100, kde pro práce pod napětím anebo při práci v blízkosti zařízení pod napětím bylo nařízeno používat upnutý oděv s dlouhými upnutými rukávy, v evropských normách je uvedeno, že se musí používat vhodné osobní ochranné prostředky pro práci na zařízeních.

Autor: Ing. Bc. Radomír Kočíb
Tento článek je ukázkou časopisu Elektro 2/2015.
 


ZAŽILI JSTE PODOBNÝ ÚRAZ?
Podělte se s námi o své zkušenosti v níže otevřené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.