Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Úraz pracovníka provádějícího měření zkoušečkou napětí Z10 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.05.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Úraz pracovníka provádějícího měření zkoušečkou napětí Z10


Úraz pracovníka provádějícího měření zkoušečkou napětí Z10
V rozvodně nn měřil pracovník v poli rozvaděče napětí zkoušečkou Z10. Byl jmenován pracovníkem odpovědným za bezpečnost elektrického zařízení a splňoval kvalifikaci, ale nikdo nevěděl, proč a za jakým účelem do rozvodny vlastně šel. Ani sám postižený si nic nepamatoval. Zkrat nastal na přívodních svorkách pojistkového odpínače mezi fázemi. Pojistkový odpínač byl napojen izolovanými lany a tato odbočka sloužila jako rezerva. Pracovník byl popálen na rukou a v obličeji. Co odhalilo vyšetřování?
Autorský článek, ze dne: 21.05.2015



Při šetření tohoto pracovního úrazu bylo zjištěno, že pracovník v rozvodně nn měřil v poli rozvaděče napětí zkoušečkou Z10. Rozvaděč byl napájen pomocí přípojnic a nejbližší jištění bylo na sekundárním vinutí transformátoru, a to 1.600A. Pracovník byl jmenován pracovníkem odpovědným za bezpečnost elektrického zařízení, splňoval kvalifikaci, ale nikdo nevěděl, proč a za jakým účelem postižený pracovník do rozvodny vlastně šel. Ani sám postižený si nic nepamatoval.

Zkrat nastal na přívodních svorkách pojistkového odpínače mezi fázemi. Pojistkový odpínač byl napojen izolovanými lany a tato odbočka sloužila jako rezerva. Pracovník byl popálen na rukou a v obličeji, protože byl červenec a pracoval (jak jinak) v tričku s krátkým rukávem.

Při šetření úrazu bylo zjištěno, že:


Autor: Ing. Bc. Radomír Kočíb
Tento článek je ukázkou časopisu Elektro 2/2015.
 
 
MÁTE PODOBNOU ZKUŠENOST PŘI MĚŘENÍ ZKOUŠEČKOU Z10?
Podělte se s námi o své zkušenosti v níže otevřené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.