Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ÚNMZ draftuje odborníky na Facebooku ...


Document Actions
ÚNMZ draftuje odborníky na Facebooku ...
Facebook jako informační "metla lidstva" se těší velké podpoře Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Nevidí se tak často, že by státní úřad podpořil či využil soukromý subjekt tak jako v tomto případě ÚNMZ. Obsah, který pro Facebook tvoří, je ovšem opravdu zajímavý! Dovolím si tvrdit, že facebookový profil je informačně výživnější než skoupé www stránky úřadu. Do jisté míry je to diskriminace těch, kteří sociální sítě nechtějí používat. Kdo ovšem "zatne zuby", neprohloupí a získá opravdu pěkný přehled toho, co se děje nového v normalizaci.
Miroslav Minařík, ze dne: 17.07.2014
reklama


Jde o chválu nebo kritiku?
Asi především chválu. Kritiky je kolem nás více než dost, a tak spíš než kritiku bych zde uvedl námět na zlepšení.

Existuje několik pohledů na technickou normalizaci.
Norma je podle mého vidění souhrn ověřených znalostí, které nabydou právního tvaru a s tímto know-how se dá dále právně závazně pracovat. Toto je má osobní definice, která plně vystihuje mou vlastní představu. Ne všichni samozřejmě musí mít pohled stejný. Pracovník městského úřadu vidí normu zcela jinak než projektant nebo zhotovitel. A určitě zcela odlišný postoj k normalizaci zastává investor díla.


Co do toho "píši" já?
Jsem normotvůrcům v elektrotechnice velice nablízku. S mnohými jsme dlouholetí přátelé. Sám bych se označil za velikého příznivce tvorby norem, protože si myslím, že je normotvorba činnost, která nás všechny posouvá dál. Normalizace by měla být nestranná, nepolitická. Jako člen TNK 21 "po očku" sleduji terminologii, protože je to můj "byznys".

Co komerce v normách?

Komerce je důležitým hybatelem nejen ekonomiky, ale pokroku obecně. Proč jsou u tvorby vždy bohaté firmy? Je to proto, že si předplácí lobbying? Toto je často slyšet z úst těch, kteří nedohlédnou dál než za "obzor nejbližšího kopce". Ve skutečnosti za tím stojí fakt, že autor má vlastní vývoj a nejvíce zkušeností. Proč to tvrdím?

Máme ty, kteří vyvíjí a ty, kteří pouze následují
Takto je to obecně zařízeno. Ne všichni výrobci vynalézají a zlepšují. Někdo například pouze vylepšuje již vymyšlené a jiní již vynalezené a vymyšlené pouze následují. Proč ne. Pokud nechci investovat do vlastního vývoje, zaplatím poplatky za užití patentového vzoru jiné firmy a zabývám se pouze výrobou a popřípadě distribucí.

Jak je potřeba normu správně pochopit
První, co je třeba změnit, je to, že norma není příkaz. Norma je sbírkou zkušeností. Sám při tvorbě nových prvků hledám různé informační zdroje od disertačních prací počínaje, po diskusní fóra konče. ČSN je nedílnou součástí prohledávaného řetězce informací.

Kdo si může normy dovolit číst a kdo ne?
Můj táta jako náčelník brněnského aeroklubu říkal: za první republiky létali buď bohatí nebo pracovití. Bohatí si to zaplatili a pracovití tam pracovali pro bohaté a ti jim pak letové hodiny dali jako odměnu. Vše pokřivil socialismus a ten zanechal své stopy i v pohledu na normy.  Od spuštění služby ČSN online je norma dostupná každému za 1000,-Kč ročně. Pokud existuje někdo, kdo na tuto službu nemá, pak doporučím recept mého táty.

Proč jen facebookový profil?
Ten opravdu ukazuje na (pravidelně aktualizované) timeline (časové ose) hodně důležitých a zajímavých informací. Zprvu jsem byl skeptikem, ovšem v rámci veřejné osvěty tuto činnost považuji opravdu za správnou. Mám uživatelský profil na většině sociálních sítí, ale s jistotou a velkým doporučením mohu sdělit, že používám aktivně jedinou (Facebook to není). V rámci seriózní nestrannosti platforem bych čekal minimálně stejnou časovou osu na standardních www stránkách úřadu.

Můj závěr

Určitě je potřeba pochválit tyto aktivity. Mnozí víme, že nic se neděje pouze proto, že to někdo "nařídil". Ovšem z mého pohledu určitě nebudu "linkovat" Facebook, zvláště když na té síti "nevisím" od rána do večera. A pokud je Facebook na některých firemních sítích (logicky) blokovaný jak asi má uživatel sledovat novinky ...?


Stanete se uživatelem Facebooku, abyste měli také přehled o novinkách ÚNMZ?
Diskutujte s námi v níže uvedeném tématu!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933