Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale


Document Actions
Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale
Inspekce rozvaděče nn, jehož vnitřní kryt po otevření neumožňoval dostatečný pohyb osob provádějících činnost na zařízení pod napětím. Při uzavírání pak plně dorážel na jeden z krajních proudových měničů. Jak tedy mohl tento rozvaděč projít kusovou zkouškou?
Jiří Sluka, ze dne: 8.07.2010
reklama

Popis problému:
Předmětem inspekce bylo posouzení technického provedení umístění elektrického rozvaděče nízkého napětí ve výrobní hale. Rozvaděč byl umístěn na rampě cca 3,5m nad podlahou.

Vnitřní kryt rozvaděče byl upevněn na pantech, a po otevření nebylo možné tento kryt úplně otevřít. Vzhledem k tomu, že se jednalo o umístění ve výšce a rampa byla ohraničena zábradlím, byla při obsluze, opravě či údržbě zařízení značně snížena možnost manipulace v prostoru před rozvaděčem, a také hrozila zvýšená možnost výskytu nebezpečného stavu při práci na elektrické instalaci rozvaděče pod napětím, jelikož kryt neumožňoval dostatečný pohyb osoby provádějících činnost na zařízení. Tento stav úzce souvisí s prevencí rizik, kterou se předchází možnému úrazu při činnostech na elektrických zařízeních (Zákoník práce).

Proudové měniče byly umístěny tak, že hrozilo jejich mechanické poškození při zavírání vnitřního krytu rozvaděče. Z předloženého "Protokolu o kusové zkoušce rozvaděče" nebylo zřejmé, zda součástí kusové zkoušky byla i „Prohlídka“ rozváděče, včetně kontroly zapojení, tak jak je uvedeno v ČSN EN 60 439-1 ed. 2. Podle této normy byl rozváděč vyroben (viz. Štítek rozváděče) a byla podle ní také provedena kusová zkouška rozváděče. Pokud by prohlídka byla v rámci zkoušky provedena, muselo by být zjištěno, že vnitřní kryt (dveře) rozváděče plně doráží na jeden z krajních proudových měničů, které mohou být i v průběhu provozu mechanicky poškozeny.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Vnitřní kryt rozvaděče po otevření neumožňoval dostatečný pohyb osob provádějících činnost na zařízení. Z hlediska předcházení rizik toto provedení neodpovídá Zákonu č.262/2006 Sb. (zákoník práce), § 102, odstavec 2.

Proudové měniče byly umístěny tak, že hrozilo jejich mechanické poškození při zavírání vnitřního krytu rozváděče. Neodpovídá ČSN EN 60 439-1 ed. 2, čl. 8.3.1.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933