Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Údržba instalací společných prostor bytových domů


Document Actions
Údržba instalací společných prostor bytových domů
Na elektroinstalaci společných prostor jsou často prováděny neodborné zásahy, které mohou mít za následek úraz elektrickým proudem. Revize bývají prováděny, ale k odstranění závad většinou stejně nedojde. Na tomto příkladu si ukážeme opakované chyby s nimiž se revizní pracovníci setkávají.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.07.2010
reklama

Popis problému:
Předmětem revize byla elektroinstalace společných prostor staršího bytového domu postaveného panelovou technikou. Zpráva o předchozí revizi byla předložena.

Při provádění prohlídky revidované elektroinstalace bylo zjištěno, že závady uvedené v předchozí revizní zprávě nebyly odstraněny. V části závady bylo mimo jiné uvedeno: "Dotáhněte Al spoje, a to i pod plombami, včetně PEN na kostru rozvaděčů". Naopak v oddíle, kde bylo popisováno, co předmětem revize není, bylo uvedeno: "Elektrická instalace v zařízení ČEZ nebo pod plombami ČEZ".
V předložené poslední pravidelné revizní zprávě byly uvedeny jednotlivé jistící prvky před elektroměry bytových jednotek, včetně naměřené hodnoty impedance vypínací smyčky těchto vývodů a elektroměrových rozvaděčů a také i hodnoty naměřených izolačních odporů u těchto vývodů.

Jak je možné vypozorovat, předložená revize obsahovala několik rozporů. Například není možné změřit impedanci vypínací smyčky elektroměrového rozvaděče bez porušení plomb a jeho otevření. Není možné změřit izolační odpor vývodu pro bytovou jednotku, když je osazen elektroměr a zařízení pod plombami ČEZ (údajně nebylo předmětem revize). O tom, že součástí revize je i prohlídka zařízení asi není pochyb, a pokud mám revidovat elektroměrový rozvaděč včetně vývodů, rozhodně se neobejdu bez demontáže krycích plechů a porušení plomb. Porušit plomby je možné po předchozím nahlášení distributorovi elektrické energie, který po provedené revizi údržbě nebo opravě provede opětovné zaplombování odběrných míst.

U bytových domů je nedílnou součástí tzv. elektroinstalace společných prostor elektroinstalace začínající na výstupních svorkách hlavní domovní skříně (HDS) a dále vedení do elektroměrového rozvaděče. Elektroměrové rozvaděče jsou různého typu
a provedení, ale u vícepatrových bytových domů je provedeno společné stoupací vedení, z kterého jsou na jednotlivých patrech provedeny ve svorkovnicích odbočky k jednotlivým jističům před elektroměry bytových jednotek. Každý bytový dům má rozvaděč společné spotřeby, ve kterém je provedeno jištění vývodů pro zásuvkové a světelné obvody schodiště, chodeb, sklepů, dnes již bývalých prádelen, prostě částí, které nejsou napájeny z elektroměrů jednotlivých bytových jednotek.

Distributor elektrické energie provádí údržbu, opravy a revize právě po HDS, tak je logické, že zbylá část zařízení má být zahrnuta do předmětu revize společných prostor.

Při revizi byly zjištěny podstatné závady právě v zaplombované části. Jako například vyhřáté spoje Al vodičů ve svorkách hlavních jističů před elektroměry a svorkovnicích. Některé vodiče vnitřního vydrátování rozvaděče měly díky přechodovým odporům ohořelou izolaci i v délce 10cm. V elektroměrových rozvaděčích byly osazeny staré původní jističe tzv. ITV. Několik let neotevřené rozvaděče byly plné prachu nečistot a i nedopalků od cigaret (prostě běžná realita).

Samostatnou kapitolou jsou tzv. sklepní kóje pod zámky jednotlivých majitelů. Jsou napojeny ze společné spotřeby a kutilové domácí provádějí neodborné zásahy do elektroinstalace. Rozšiřují světelné obvody, instalují neodborně zásuvky apod. Velkým problémem je při provádění revizí vůbec zjistit majitele sklepa a sklep otevřít.

Při revizi byla zjištěna nebezpečná závada – nesprávně zapojená zásuvka. Vedení světelného obvodu ve sklepích bylo průchozí a připojované smyčkově prostřednictvím elektroinstalačních krabic v jednotlivých sklepích. Neodborným zásahem ve sklepní kóji došlo v krabici k záměně mezi fázovým vodičem a vodičem PEN. Dodatečně nainstalovanému svítidlu tř. II to díky jeho konstrukci v podstatě nevadilo, ale zásuvka na chodbě připojená za touto krabicí na světelný obvod měla potenciál fáze na kolíku a v pravé zdířce. Jednalo se o elektroinstalaci provedenou podle ČSN 34 1010, tedy tzv. dvouvodičové provedení. A to už je závada bezprostředně ohrožující bezpečnost a zdraví osob.

Další a stále se opakující závadou jsou chybějící kryty svítidel. U některých svítidel jsou použity žárovky s vyšším příkonem než výrobce svítidel připouští. Například ve svítidle 60W je žárovka 100W. Bakelitové objímky ve svítidlech se postupně rozpadají
a svítidla se stávají nefunkční. Pokud u svítidla chybí kryt a má žárovku s vyšším příkonem než výrobce připouští, může za určitých nepříznivých okolností dojít ke vznícení hořlavých hmot (nedodržení návodu výrobce).

Vždy musíme mít na paměti, že pokud někdo zapomene zhasnout, může svítidlo svítit i několik dnů a ve sklepích jsou skladovány i lehce hořlavé hmoty a prohlídka při revizi elektroinstalace v tomto domě to jenom potvrdila.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Revize sice prováděny byly, ale k odstranění závad klasicky nedošlo. Dále byly v elektroinstalaci provedeny neodborné zásahy, které mohly mít za následek úraz elektrickým proudem. Nebyla prováděna kontrola a údržba elektrických zařízení. Neodpovídá ČSN 33 2000-1 čl.134.1.6, čl. 134.1 ČSN 33 2000-1 čl. 134.1.

Milan Dolenský

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933