Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Údržba a opravy na elektrickém zařízení v ČSN EN 50110 ed. 3 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.09.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Údržba a opravy na elektrickém zařízení v ČSN EN 50110 ed. 3


Umíte správně definovat oba tyto termíny podle ČSN EN 50110-1 ed. 3? Ta stanovuje pravidla pro údržbu a opravy elektrických zařízení. Rozlišuje dva druhy údržby podle toho, zda při údržbě může dojít ke zranění elektrickým proudem. Pokud zranění hrozí, je nutné dodržovat odpovídající pracovní postupy. Údržbu přitom smí provádět jen kvalifikovaný pracovník. Norma také stanovuje vzdušné vzdálenosti a zóny pro pracovní postupy bez a s použitím izolovaného ochranného prostředku.
Autorský článek, ze dne: 3.09.2014



Údržba

Účelem údržby je udržet elektrické zařízení v provozuschopném a bezpečném stavu. Údržba může sestávat z “preventivní údržby“, která je vykonávána na základě běžných postupů s cílem zabránit poruše a udržovat zařízení v provozním stavu, nebo “opravné údržby“, kterou se opravují nebo nahrazují opotřebované části.

Existují dva druhy údržby:
Osoby, které mají tuto práci vykonávat musí být kvalifikované nebo vyškolené, tj. musí být pro tuto práci způsobilé. Musejí být vybaveny odpovídajícím nářadím, měřícími a diagnostickými přístroji a osobními ochrannými pomůckami a musejí je používat a udržovat v dobrém stavu. Musí být vykonána veškerá nutná bezpečnostní opatření včetně předběžných opatření, aby se zabránilo ohrožení jiných osob a, aby byla chráněna hospodářská zvířata a majetek.

Opravy
Specifické pracovní podmínky musí být stanovené při lokalizování a odstraňování poruch u zařízení pod napětím nebo během měření napětí.

Ochranný prostor a zóna přiblížení – vzdušné vzdálenosti a zóny pro pracovní postupy bez a s použitím izolovaného ochranného prostředku.









Autor článku: Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 67 (zde)

 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.