Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Typy instalací střídačů


Document Actions
Typy instalací střídačů
Pro který typ instalace FV střídačů se rozhodnout? Víte jaký je rozdíl mezi centrálním a decentrálním zapojení střídačů? Co za výhody nebo nevýhody jednotlivé koncepce přinášejí?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.09.2010
reklama

Centrální zapojení znamená, že instalovaný výkon je soustředěn do jednoho nebo několika velkých střídačů. Výhodou je jeden nebo několik málo střídačů pro celou FV elektrárnu. Při výpadku střídače zde ale hrozí velká ztráta výnosu a peněz. Navíc oprava takového centrálního zařízení je obvykle komplikovaná a relativně dlouhodobá záležitost. Nutností je zde proto dobře sepsaná servisní smlouva (garance doby reakce dodavatele) nebo kvalitní pojištění.

Decentrální (stringové) zapojení střídačů FV elektrárny je rozděleno do několika (např. 100) střídačů o výkonech do 15kW. Nevýhodou pak může být složitá kontrola a servis velkého množství zařízení, ale při výpadku jednoho střídače jsou ztráty výnosu malé.

Naproti tomu je zde koncepce střídačů Fronius, která kombinuje obě možnosti. Centrální střídače Fronius využívají unikátní technologii mix koncept, tzn. že střídač je sestaven z několika výkonových dílů a každý z nich pracuje jako malý stringový střídač. Proto při výpadku jednoho dílu je ztráta minimální.

Technologii mix concept nabízí Fronius samozřejmě také u stringových střídačů. Střídače Fronius tak poskytují varianty centrálních a necentrálních zapojení s velkou jistotou výnosu a záleží jen na investorovi, jakou cestou se vydá. Snahou je využít doslova každý sluneční paprsek za každého počasí.

Pavel Žižka

Kompletní znění přednášky naleznete zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933