Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče (2.)


Document Actions
typroz_1.jpg
ČSN EN 60439-1 ed. 2 Rozvaděče nn. Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče. Jak je to se štítky na rozvaděčích? Jak je to s stupněm znečištění pro průmyslové aplikace, atmosférickými podmínkami pro vnitřní a venkovní provedení? Znáte stupně znečištění?
Josef Honzík, ze dne: 4.03.2004
reklama

.....pokračování předchozího dílu.

4.7 Součinitel soudobosti
Součinitel soudobosti rozvaděče který má několik hlavních obvodů, je poměr největšího součtu předpokládaných proudů všech hlavních obvodů v kterémkoliv okamžiku k součtu jmenovitých proudů všech hlavních obvodů rozvaděče.

Tabulka 1 – Hodnoty součinitele soudobost
Počet hlavních obvodů Součinitel soudobosti
2 a 3 0,9
4 a 5 0,8
6 až 9 včetně 0,7
10 a více 0,6
  • 5. Údaje o rozvaděči
    Výrobce musí uvést následující informace:
  • 5.1 Štítky
    Každý rozvaděč musí mít jeden nebo více štítků s trvanlivým popisem umístěným tak, aby byly viditelné a čitelné po instalaci rozvaděče.
    Informace pod body a) a b) musí být udány na štítku.
    Informace uvedené v bodech c) až t) musí být uvedeny, kde to přichází v úvahu, buďto na štítcích nebo v technické dokumentaci výrobce.

a) označení nebo ochranná známka výrobce . Poznámka základní normy: Výrobce je považován za organizaci přebírající odpovědnost za úplný rozvaděč.
b) Typové označení nebo identifikační číslo, nebo jakékoliv jiné identifikační údaje umožňující obdržet náležité informace od výrobce,
c) IEC 60439-1
d) Druh proudu (v případě střídavého proudu i kmitočet),
e) Jmenovitá pracovní napětí
f) Jmenovitá izolační napětí, jmenovité impulsní výdržné napětí, je-li stanoveno výrobcem
g) Jmenovitá napětí řídících a pomocných obvodů
h) Meze činnosti (viz kapitolu 4)
i) neobsazeno
j) Jmenovitý proud každého obvodu (přicházejí-li v úvahu)
k) Zkratová odolnost
l) Krytí (viz 7.4.2.2.1) pokud je vyšší než IP 2XC podle IEC 529
m) Opatření na ochranu osob
n) Pracovní podmínky, sestupe znečištění
o) Způsob uzemnění soustavy, pro kterou je rozvaděč určen
p) Rozměry uvedené přednostně v pořadí výška, šířka (nebo délka), hloubka
q) Hmotnost
r) Neplatí
s) Neplatí
t) Prostředí 1 nebo 2
u) Jmenovitý proud rozvodnice

  • 5.2 Označování
    V rozvaděči musí být možné identifikovat jednotlivé obvody a k nim příslušející jistící přístroje.
    Jsou-li označeny jednotlivé části zařízení rozvaděče, musí použitá označení souhlasit s označením ve schématech zapojení, která mohou být dodána spolu s rozvaděčem.
  • 5.3 Pokyny pro instalaci, provoz a údržbu
    Výrobce musí v průvodní dokumentaci nebo katalogu stanovit podmínky, pokud nějaké jsou, pro instalaci , provoz a údržbu a náplně v něm obsažené.
  • 6 Pracovní podmínky
  • 6.1 Normální pracovní podmínky
    Rozvaděče odpovídající této normě jsou určeny pro použití v dále uvedených pracovních podmínkách.

POZNÁMKA : Jestliže jsou použity součásti, např. relé, elektronická zařízení, které nejsou konstruovány pro tyto podmínky, mají být učiněna vhodná opatření k zajištění řádného provozu (viz 7,6,2,4, druhý odstavec).

  • 6.1.1 Teplota okolního vzduchu
  • 6.1.1.1 Teplota okolního vzduchu pro vnitřní provedení
    Teplota okolního vzduchu nepřekročí + 40;C a její průměrná hodnota během 24 hodin nepřesáhne +35 °C. Dolní hranice teploty okolního vzduchu je –5 °C.
  • 6.1.1.2 Teplota okolního vzduchu pro venkovní provedení
    Teplota okolního vzduchu nepřekročí +40°C a její průměrná hodnota během 24 ho-din nepřesáhne +35 °C. Dolní hranice teploty okolního vzduchu je :
    • -25°C v mírném klimatu, a
    • -50°C v arktickém klimatu.

POZNÁMKA: Při použití rozvaděčů v arktickém klimatu může být vyžadována zvláštní dohoda mezi výrobcem a uživatelem.

  • 6.1.2 Atmosférické podmínky
  • 6.1.2.1 Atmosférické podmínky pro vnitřní provedení
    Vzduch je čistý a jeho relativní vlhkost nepřesáhne 50% při nejvyšší teplotě +40°C. Vyšší relativní vlhkost vzduchu může být dovolena při nižších teplotách, např. 90% při
    +20°C. Je třeba brát v úvahu mírnou kondenzaci, která se může příležitostně vyskytnout v důsledku změn teploty.
  • 6.1.2.2 Atmosférické podmínky pro venkovní provedení
    Relativní vlhkost vzduchu může být až 100% při nejvyšší teplotě +25°C.
  • 6.1.2.3 Stupeň znečištění
    Stupeň znečištění (viz 2.9.10) se vztahuje k okolním podmínkám, pro které je rozvaděč určen.
    Pro spínací přístroje a součásti uvnitř krytu platí stupeň znečištění pro okolní podmínky existující v krytu.
    Pro posouzení vzdušných vzdáleností a povrchových cest jsou zavedeny následující čtyři stupně znečištění v mikroprostředí (hodnoty vzdušných vzdáleností a povrchových cest v závislosti na různých stupních znečištění jsou uvedeny v tabulkách 14 a 16):
  • Stupeň znečištění 1:
    Nevyskytuje se žádné znečištění, nebo pouze suché, nevodivé znečištění.
  • Stupeň znečištění 2:
    Normálně se vyskytuje jen nevodivé znečištění. Příležitostně je však možno počítat s přechodnou vodivostí způsobenou kondenzací.
  • Stupeň znečištění 3:
    Vyskytuje se vodivé znečištění nebo suché nevodivé znečištění, které se stává vodivým vlivem kondenzace.
  • Stupeň znečištění 4:
    Znečištění vytváří trvalou vodivost, způsobenou např. vodivým prachem, deštěm nebo sněhem.

Normální stupeň znečištění pro průmyslové aplikace :
Pokud není stanoveno jinak, jsou rozvaděče pro průmyslové aplikace všeobecně určeny pro používání v prostředí se stupněm znečištění 3. Mohou se však brát v úvahu i jiné stupně znečištění podle konkrétní aplikace nebo mikroprostředí.
POZNÁMKA : Stupeň znečištění mikroprostředí pro zařízení může být ovlivněn umístěním v krytu.

  • 6.1.3 Nadmořská výška
    Nadmořská výška místa instalace nepřesahuje 2000m (6600 stop).

POZNÁMKA: Pro elektrická zařízení, která se mají používat v nadmořské výšce nad 1000m, může být nutné vzít v úvahu snížení dielektrické pevnosti a chladicího efektu vzduchu. Elektronická zařízení určení pro práci v těchto podmínkách mají být konstruována nebo používána podle dohody mezi výrobcem a uživatelem.

  • 6.2 Zvláštní pracovní podmínky
    V této části normy jsou uvedeny příklady zvláštních pracovních podmínek například jiná teplota, horší znečištění vzduchu, zabudování do stěny – změna charakteristik jistících prvků apod. Důležité pro výrobce je to, že uživatel musí výrobce informovat o výskytu těchto výjimečných pracovních podmínkách (JH).
  • 6.3 Podmínky při přepravě, skladování a montáži
  • 6.3.1 Liší-li se podmínky během přepravy, skladování a montáže, např. teplota a vlhkost, od podmínek uvedených v 6.1, je nutná zvláštní dohoda mezi uživatelem a výrobcem.
    Není-li stanoveno jinak, platí následující rozsah teplot: při přepravě a skladování od -25°C do +55°C a krátkodobě (během 24 hodin) nepřesahující 70°C.
    Zařízení vystavené těmto extrémním teplotám, aniž by bylo v činnosti, nesmí prodělat žádné nevratné poškození a potom musí pracovat normálně ve stanovených podmínkách.

    -  článek má další pokračování

    Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933