Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Typická příčina většiny požárů


Document Actions
Typická příčina většiny požárů
V novinách, rádiích i televizi občas slyšíme, že požár vznikl závadou na elektroinstalaci. Vzhledem k propracovanosti evropských norem nepředpokládanou závadu můžeme vyloučit. Jak to tedy je skutečně?
Miroslav Minařík, ze dne: 6.08.2009
reklama

Pokud bychom žili v nějaké od civilizace vzdálené zemi, tak by možná mohl alibistický výrok méně vzdělaných mluvčích projít. Žijeme ve střední Evropě, kde se setkávají všechny technologické novinky včetně elektroinstalačních konstrukcí. Proto tvrdit, že se jedná o poruchu je projevem nízké znalosti problematiky ochrany před požárem.

Pokud jsou v elektroinstalaci všechny ochranné prvky tak, jak mají být, nepředpokládanou poruchu vedoucí k požáru můžeme na 99,99% vyloučit. Pokud některý ochranný prvek chybí, pak se jedná o zcela jinou příčinu, než poruchu.

Na obrázku vidíme vyřazení trojice pojistek. Dost dobrý důvod k požáru. Najde se někdo, kdo tento stav označí za poruchu elektrického zařízení?

Toto lze klasifikovat maximálně za sabotáž!

Pokud požárníci nezjistí skutečný důvod požáru, bude vhodnější uvést "příčina nezjištěna". Protože v opačném případě tvrzení o poruše na instalaci deklasují mínění veřejnosti o kvalifikaci takových znalců.

Relevantní zdroj potvrzující tato tvrzení již v roce 1950! Pro větší náhled klikněte!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933