Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Typická příčina většiny požárů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.08.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Typická příčina většiny požárů


Typická příčina většiny požárů
V novinách, rádiích i televizi občas slyšíme, že požár vznikl závadou na elektroinstalaci. Vzhledem k propracovanosti evropských norem nepředpokládanou závadu můžeme vyloučit. Jak to tedy je skutečně?
Miroslav Minařík, ze dne: 6.08.2009

Pokud bychom žili v nějaké od civilizace vzdálené zemi, tak by možná mohl alibistický výrok méně vzdělaných mluvčích projít. Žijeme ve střední Evropě, kde se setkávají všechny technologické novinky včetně elektroinstalačních konstrukcí. Proto tvrdit, že se jedná o poruchu je projevem nízké znalosti problematiky ochrany před požárem.

Pokud jsou v elektroinstalaci všechny ochranné prvky tak, jak mají být, nepředpokládanou poruchu vedoucí k požáru můžeme na 99,99% vyloučit. Pokud některý ochranný prvek chybí, pak se jedná o zcela jinou příčinu, než poruchu.

Na obrázku vidíme vyřazení trojice pojistek. Dost dobrý důvod k požáru. Najde se někdo, kdo tento stav označí za poruchu elektrického zařízení?

Toto lze klasifikovat maximálně za sabotáž!

Pokud požárníci nezjistí skutečný důvod požáru, bude vhodnější uvést "příčina nezjištěna". Protože v opačném případě tvrzení o poruše na instalaci deklasují mínění veřejnosti o kvalifikaci takových znalců.

Relevantní zdroj potvrzující tato tvrzení již v roce 1950! Pro větší náhled klikněte!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.