Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Používání elektroinstalačních trubek a lišt (3.)


Document Actions
truli3.jpg
S čím je nutno počítat při volbě elektroinstalačních trubek? Jakých trubek a lišt se použije pro vedení v soustavě otevřené? Jakých trubek se použije v soustavě utěsněné?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.06.2003
reklama

Volba druhu elektroinstalačních trubek a lišt:
Při volbě druhu elektroinstalačních trubek a lišt nutno uvažovat potřebnou těsnost soustavy vedení popř. zařízení, druh prostředí, ve kterém je vedení uloženo, podklad, na němž je vedení upevněno a předměty blízko nichž je vedení uloženo, jakož i možnost mechanického poškození.

Při současném působení několika vlivů nutno uvažovat působení všech vlivů a nebezpečí z nich plynoucí. Pro vedení v soustavě otevřené se použije trubek nebo lišt s násuvnými neutěsněnými spoji, jakož i neutěsněnými vstupy do elektroinstalačních krabic a přístrojů rozvodnic a pod., přičemž kryty těchto předmětů nemusí být utěsněny.

Pro otevřenou soustavu se zpravidla používá tuhých i ohebných trubek z plastických hmot a ohebných trubek s kovovým pláštěm nebo elektroinstalačních lišt.

použití trubek....

Ve zvláštních případech lze zvýšit těsnost soustavy z uvedených trubek, použije-li se u vedení pod omítkou utěsněného příslušenství. Spoje trubek uložených pod omítkou jsou dostatečně těsné proti vnikání prachu. Pro vedení v soustavě utěsněné se použije trubek se závitovými spoji nebo s dostatečně utěsněnými násuvnými spoji. Rovněž spoje u vstupů do elektroinstalačních krabic a přístrojů, rozvodnic a pod. musí být utěsněny.

Pro utěsněnou soustavu lze použít ocelových závitových trubek nebo ohebných trubek s kovovým pláštěm s utěsněnými spoji. Použité příslušenství musí mít aspoň krytí požadované pro daný případ ČSN.

Se zřetelem k prostředí a podkladu se volí druh elektroinstalačních trubek a lišt podle ČSN 37 5050.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933