Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Trochu nám probíjí kuchyňská linka. Nedá se s tím něco udělat?


Document Actions
Trochu nám probíjí kuchyňská linka. Nedá se s tím něco udělat?
Jak zabezpečit v obecních bytech elektroinstalaci proti devastaci a přitom neutiskovat a dopřát dočasně ubytovaným vážnosti a svobody? Jsou patrně dvě možnosti. Buď zakázat vše, co se dá. Nebo nechat vše zdevastovat a pak to rekonstruovat z kapes daňových poplatníků.
Tým portálu Elektrika, Vilém Gracias, ze dne: 6.12.2006
reklama

Na zázraky nevěřím. O bezpečnostních ideálech si opravdu mylné iluze nedělám, řekl nám jeden z našich dopisovatelů, však některé zážitky jsou pěkná soda!

Skutečně. Elektrika vzbuzuje u větší části populace na zeměkouli určitý respekt a podle toho se lidé chovají. Ovšem jaký by to byl svět, kdybychom byli všichni stejní! Pravděpodobně je lepší stále počítat s nebezpečím za každým rohem, než být zaskočen podobnou situací.

Po záplavách se rodina nastěhovala do právě vyklizeného obecního bytu, kde měla strávit několik měsíců. Jejich dům skončil pod vodou včetně vybavení a tak nešťastní obyvatelé nepohrdli stávajícím, základním vybavením.

Zvonící telefon zvedá místní elektrikář a dozvídá se, že se novým osadníkům zdá, že při opření o kuchyňskou linku jim brní v rukou. Hlas se ptal: "Trochu nám probíjí kuchyňská linka. Nedá se s tím něco udělat?"

Elektrikář tento dům sice znal, ovšem nikdy v něm neprováděl žádný zásah. Snad proto, že předchozí obyvatelé v bytě bydleli již roky a žádné problémy s vnitřní instalací hlášeny nebyly. Po příchodu do bytu se vrhl s fázovkou přímo k lince. Doutnavka se poslušně rozsvítila.
Elektrikářův povel zněl: "ničeho se nedotýkat!" a sám vyrazil pátrat po rozvodnici. Když po chvíli objevil to, čemu by se snad dalo takto říkat, naznal, že bude pro životy ostatních lepší, když byt dočasně opustí.

Rodinka odešla k sousedům a elektrikář začal pátrat a mapovat strukturu rozvodů. Nulování, chránič vyřazen, jističe a pojistky překlemovány vodičem 4mm2. To však ještě nebyl důvod pro fázové napětí na kuchyňské lince.

Když se zorientoval ve spleti různě propletených prodlužováků, všiml si flexošňůry vedoucí ze zdi. Že by nějaký přívod? Ale pro co ve zdi?
Vidlici vzal a položil ji na lednici. Ovšem sotva ji pustil ozvalo se sršení, praskání a jiskření. To si proud hledal cestu přes lak směrem ke kostře spotřebiče.

Elektrikáře dobře znalého podobných primitivních triků to ovšem nijak nerozhodilo. Pouze si pomyslel, že to zde nebude na předpokládaných pouhých pět minut. Skutečně.

Po chvíli objevil pro změnu zásuvku na pohyblivém přívodu vedoucí také ze zdi. Šel tedy vypnout hlavní vypínač, změřil přítomnost napětí na kolíku vidlice a pak ji zasunul do před chvílí zmiňované zásuvky. Byt se rozzářil.

Městský úřad rodinu přestěhoval do penzionu a uvedený byt prošel rekonstrukcí. Ovšem v podstatě bylo vše v pořádku. Na úřadě se našla i revizní zpráva. Ovšem poslední kultura zanechala elektroinstalaci patrně pro své příbuzné, kteří jsou patrně vůči elektrickým úrazům naprosto imunní.

Domnívám se, že není nutné pokračovat v detailech dále ....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933