Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

MĚŘENÍ: Třída přesnosti


Document Actions
MĚŘENÍ: Třída přesnosti
Co to je měřicí rozsah? Z jaké hodnoty můžeme určit maximální (mezní) absolutní chybu, kterou může přístroj vykazovat? Jaké jsou výhody zavedení tříd přesnosti?
Přednášející, ze dne: 25.06.2008
reklama

 Třída přesnosti

Při měření působí na měřicí přístroj řada vnitřních rušivých vlivů (vznikají nedokonalostí přístroje). Každý z těchto vlivů zanáší do měření určitou chybu a přístroj jako celek pak vykazuje tzv. základní chybu, která je souhrnem všech těchto dílčích chyb. Pro praktickou potřebu byla zvolena a normována charakteristika nazývaná třídou přesnosti δTP. Třída přesnosti zahrnuje všechny dílčí chyby a definuje tak mezní (maximální, dovolenou) relativní chybu v celém měřicím rozsahu přístroje.

kde    - mezní (maximální) absolutní chyba přístroje

           - největší hodnota měřicího rozsahu

Zastavme se před dalším odvozováním na chvíli u veličiny XR - největší hodnoty měřicího rozsahu. Abychom si mohli vysvětlit, co máme za XR do výše uvedeného vztahu dosazovat, musíme si nejprve definovat několik základních pojmů týkajících se stupnice analogových měřicích přístrojů.

Rozsah stupnice - je dán označenými krajními hodnotami stupnice

Měřicí rozsah - je část stupnice měřicího přístroje, na níž lze měřit s předepsanou přesností. Vyznačení měřicího rozsahu se provádí různými způsoby

Největší hodnota měřicího rozsahu XR je určena:

  ▪ horní hranicí měřicího rozsahu (je-li dolní hranicí nula),

  ▪ součtem obou mezních hranic (je-li nula uprostřed stupnice),

  ▪ rozdílem horní a dolní hranice (u přístrojů s potlačenou nulou).

Má-li přístroj určitou třídu přesnosti, je tím definovaná jeho maximální dovolená relativní chyba vyjádřená v % největší hodnoty měřicího rozsahu. Dle ČSN rozeznáváme u analogových měřicích přístrojů tyto třídy přesnosti:

 0,05 - 0,1 - 0,2 - 0,5 - 1 - 1,5 - 2,5 - 5

Údaj třídy přesnosti je uveden na číselníku každého analogového měřicího přístroje. Uvádí se bez značky "%".

Výhody zavedení tříd přesnosti:

  ▪ přehledné posouzení a porovnání různých měřicích přístrojů,

  ▪ mezinárodní normalizace tříd přesnosti,

  ▪ jednoduchá kontrola měřidel (ověří se pouze, zda zjištěná chyba nepřekračuje meze třídy přesnosti (např. v hlavních bodech stupnice) - viz. Ověřování měřicích přístrojů.

Známe-li třídu přesnosti přístroje, můžeme z její hodnoty určit maximální (mezní) absolutní chybu, kterou může přístroj vykazovat.


Pro větší náhled kliknout!

Nyní si zavedeme novou veličinu, relativní chybu údaje, která je definována jako podíl mezní absolutní chyby přístroje k velikosti měřené hodnoty

kde   - relativní chyba údaje,

         - mezní absolutní chyba přístroje,

         - měřená hodnota.

Dosadíme-li do tohoto vztahu za mezní absolutní chybu, dostaneme:

Na právě odvozeném vztahu je vidět, že čím menší bude měřená hodnota, jinými slovy, čím menší bude výchylka přístroje, tím větší bude relativní chyba měření. Z toho vyplývá, že při měření analogovými měřicími přístroji musíme volit takový rozsah přístroje, aby jeho výchylka byla co největší. Pak bude měření přesné, protože chyba údaje bude malá. Nejvhodnější je, aby se výchylka pohybovala ve třetí třetině měřicího rozsahu, nejvýše však v jeho druhé polovině. Při malých hodnotách výchylky dosahuje relativní chyba údaje vysokých hodnot a měření v oblasti počátku stupnice nemá tedy žádný smysl, protože je velmi nepřesné.

Pro snazší pochopení si ukážeme právě probranou látku na příkladě.


Vliv výchylky na přesnost měření.

Příklad 2

Na analogovém voltmetru s rozsahem XR=120V jsme změřili napětí UM1=120V, UM2=60V, UM3=30V a UM4=5V. Určete jaká je absolutní a relativní chyba jednotlivých měření. Třída přesnosti voltmetru je 1.

Absolutní chyba je při všech měřeních stejná a je dána třídou přesnosti použitého voltmetru.

To znamená, že přístroj měří s přesností ±1,2V po celé stupnici, jak při měření napětí 2V, tak při měření 120V.
Velikosti relativních chyb údaje při jednotlivých měřeních určíme buď jako podíl absolutní chyby a příslušné měřené veličiny nebo můžeme použít zjednodušený odvozený vztah

Výsledky budou v obou případech pochopitelně stejné.

   a)                      UM1 = 120 V,

   b)                       UM2 = 60 V,

   c)                       UM3 = 30 V,

   c) d)                   UM4 = 5 V,

Vidíme, že se snižováním výchylky relativní chyba údaje rychle roste. Její závislost na výchylce přístroje je hyperbolická, její průběh pro tento příklad je uveden na obrázku.

TIP:
Literatura na téma "měření"
zde!
Nejobsáhlejší diskuzní fórum na téma "měření" zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933