Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Topné rohože (3.)


Document Actions
toproh4.jpg
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě.... Jakým způsobem se pokládají topné rohože? Dává se lepidlo pod rohož nebo na rohož? Kam a jak se ukládá spojka studeného a teplého konce? Jaká jsou základní pravidla následného pokládání dlažby?
Komerční sdělení, ze dne: 8.08.2003
reklama

Položení topné rohože
Topnou rohož rozvíjejte po podlaze. Rohož je dodána jako úzký dlouhý pás, síťovinu lze rozstřihnout a rohož přetočit do libovolného úhlu.
V žádném případě nesmí být porušen topný kabel!

Rozložení topné rohože vyzkoušejte nejdříve "nasucho", před nanášením lepidla. Rohož se pokládá zpravidla topným kabelem k podlaze, aby síťovina topný kabel kryla. Nastříhejte jednotlivé pásy a rozložte je po podlaze tak, aby topná rohož nezasahovala do míst, kde bude do podlahy zasahováno (např. WC, prahy). V místech, kde bude uložena spojka topné části a studeného přívodu vysekejte jamku, do které spojku uložíte. Spojku je třeba uložit rovně - neohýbat, nezalamovat, nekroutit! Studený přívod protáhněte trubkou do krabičky. Pro zjednodušení montáže lze vložit čidlo termostatu do trubky tak, aby byl uprostřed mezi jednotlivými smyčkami topného kabelu.

 

Zakrytí topné rohože
Před zakrytím topné rohože pořiďte náčrt rozmístění, nebo fotografii. Zabráníte tím poškození topné rohože při budoucích stavebních úpravách. Finální položení lze provést dvojím způsobem:

  1. Naneste zakrývací hmotu (lepidlo na dlažbu) na podklad pod rohoží a rohož do této hmoty vtlačte.
  2. Pro dvoužilové rohože (napájení z jednoho konce), je-li podkladem dlažba, nebo je-li podklad hladký a opatřen penetračním nátěrem, lze využít samolepících pásků v rohoži. Rohož v tomto případě pokládejte topným kabelem navrch, odlepte spodní část pásku a rohož přitiskněte k podlaze. Lepidlo je třeba protlačit rohoží, aby došlo k pevnému přilepení na podlahu. Postupujte se zvýšenou opatrností, aby nedošlo k poškození topného kabelu.

Poté hmotu rozetřete hladkou stěrkou. Tloušťka této hmoty je co nejmenší, ale přitom taková, aby byla rohož zakrytá. Pro tento účel je možné použít i lepidlo, které potom použijete k lepení dlažby. Po zakrytí opět změřte a zaznamenejte odpor pracovní smyčky.

Pokládání dlažby
Po zatvrdnutí zalévací hmoty můžete položit dlažbu. Dlaždice je nutné přilepit k podkladu rovnoměrně po celé ploše, např. pomocí zubové stěrky. Krajní spáru okolo stěny doporučujeme provést pružným tmelem.
Po položení rohož zkontrolujte proměřením odporu pracovní smyčky a pokud možno i izolačního odporu a údaje zaznamenejte. Odpor pracovní smyčky porovnejte s hodnotou uvedenou na štítku.

V posledním díle se dozvíte o použití termostatů, uvádění do provozu, o možných problémech a jejich odstraňování.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933