Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Transformátory a povídání o nich


Document Actions
Transformátory a povídání o nich
Transformátor je stroj bez pohyblivých částí, který mění velikost napětí střídavého proudu při nezměněném kmitočtu. Skládá se z uzavřeného magnetického obvodu složeného z křemíkových plechů a obvykle ze dvou vinutí. Vstupní (primární) vinutí (P) je napájeno ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.02.2010
reklama


Působení a popis transformátorů
Transformátor je stroj bez pohyblivých částí, který mění velikost napětí střídavého proudu při nezměněném kmitočtu. Skládá se z uzavřeného magnetického obvodu složeného z křemíkových plechů a obvykle ze dvou vinutí. Vstupní (primární) vinutí (P) je napájeno ze zdroje střídavého proudu. Z výstupního (sekundárního) vinutí (S) odebíráme napětí jiné velikosti.


Pro větší náhled kliknout.
Magnetický obvod jednofázového transformátoru

Při chodu naprázdno je výstupní vinutí otevřeno a transformátor odebírá ze sítě proud potřebný pro vybuzení magnetického toku v magnetickém obvodu.

Střídavý magnetický tok pak indukuje v jednom závitu každého vinutí napětí u1.

Ve vstupním vinutí, které má N1 závitů, indukuje střídavý tok napětí:

Má-li výstupní vinutí N2 závitů, indukuje se v něm napětí:

Poměr indukovaných napětí obou vinutí (cívek) transformátoru je roven poměru počtu závitů a nazývá se převodem transformátoru p.

Zanedbáme-li poměrně malé úbytky napětí ve vstupním vinutí transformátoru, můžeme místo indukovaných napětí dosadit svorková napětí, takže přibližně platí, že napětí se transformuje v přímém poměru k počtu závitů.

Protéká-li při zatížení sekundárním obvodem proud I2, pak spotřebič odebírá z transformátoru výkon P2. Tento výkon se musí transformátoru přivést ze zdroje při napětí U1 a proudu I1 Zanedbáme-li ztráty v transformátoru a účiník, můžeme psát, že příkon P1 se rovná výkonu P2 a pak platí:

Z toho pak plyne, že proudy v transformátoru jsou v nepřímém poměru k převodu p.

Jmenovitý výkon transformátoru je zdánlivý výkon ve VA (voltampérech), kVA (kilovoltampérech) nebo v MVA (megavoltampérech) podle štítku, a to při jmenovitém proudu a jmenovitém napětí na straně výstupní a při jmenovitém kmitočtu a sinusovém průběhu napětí na straně vstupní.

Magnetický obvod M (viz obrázek výše) se skládá z transformátorových křemíkových plechů. Aby byly ztráty vířivými proudy malé, musí být jednotlivé plechy proti sobě dobře izolovány. Izolujeme je papírem, lakem nebo fosfátováním.

Magnetický obvod je tvořen jádry a spojkami. Na jádrech je navlečeno vinutí (cívky).

Jednofázový jádrový transformátor (obr. 3) má dvě navinutá jádra s polovinou vinutí 1 vyššího napětí a s polovinou vinutí 2 nižšího napětí.


Pro větší náhled kliknout.
Jednofázový jádrový transformátor

Jednofázový plášt'ový transformátor má navinuté jen prostřední jádro, na němž je cívka vyššího i nižšího napětí. U válcového vinutí jsou cívky vyššího i nižšího napětí soustředně na sobě, cívky nižšího napětí obvykle dále od jádra kvůli lepšímu chlazení vinutí s větším proudem.

V transformátoru vznikají ztráty v železe a ve vinutí. Ztráty se mění v teplo, které se musí z transformátoru odvádět. Podle chladicího prostředí, které se bezprostředně stýká s vinutím a se železem transformátoru, rozeznáváme vzduchové transformátory a transformátory olejové. U olejového transformátoru je vlastní transformátor (magnetický obvod s vinutím) ponořen do nádoby naplněné olejem. Teplo se odvádí olejem na povrch nádoby a odtud vyzařuje do okolního vzduchu. Podle počtu fází jsou transformátory jednofázové, trojfázové a vícefázové.

Trojfázový transformátor může být složen ze tří jednofázových transformátorů, nebo magnetický obvod s vinutím tvoří jediný celek. Používá se hlavně druhý způsob.


Pro větší náhled kliknout.
Trojfázový transformátor

Vinutí trojfázového transformátoru se spojuje "do hvězdy" nebo "do trojúhelníku", popř. se používá jejich kombinace.

Při spojení "do hvězdy" jsou konce vinutí vedeny ke svorkám (a, b, c) a začátky se spojují do uzlu, který může být vyveden jako nulový bod (n). Tím získáme napětí fázové a sdružené (síťové). Při spojení "do trojúhelníku" je vždy začátek jedné fáze spojen s koncem vinutí sousední fáze.

Ing. František Krejčí

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933