Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

TNI 34 1390 Ochrana před bleskem


Document Actions
TNI 34 1390 Ochrana před bleskem
V případě, že je norma nejasná nebo těžko pochopitelná, vydá se Technická normalizační informace snažící se srozumitelným jazykem vyložit obsah normy. Co najdete v TNI 34 3190 Ochrana před bleskem, čtěte zde ...
Jiří Kutáč, ze dne: 9.03.2009

Vážení čtenáři,
po 40 letech dnem 31. 1. 2009 končí platnost normy ČSN 34 1390, která byla ve své době na vysoké technické úrovni (rok vydání 1969). Od 1. 2. 2009 zcela nahradí nový soubor norem ČSN EN 62305 normu ČSN 34 1390. Dnem 31. 1. 2009 končí souběžná platnost obou norem. Všechny stávající stavby se budou dále revidovat dle staré normy ČSN 34 1390, avšak dojde-li ke změnám na stavbě nebo na vnitřním zařízení (rekonstrukce), nebo změní-li se účel budovy nebo revizní technik vyhodnotí skutečné riziko, jež překročilo hodnotu tolerovatelného rizika, je nutno systém ochrany před bleskem LPS již instalovat dle nového souboru norem, a to včetně vnitřní ochrany.

Autorem souboru norem IEC 62305, EN 62305 je technická komise IEC TC 81. Podle ohlasu Vás techniků členové technické komise ne zrovna srozumitelně a přehledně zpracovali výše uvedené nové soubory norem. Na základě této odezvy vznikla technická normalizační informace TNI 34 1390 Ochrana před bleskem.

Členové zpracovatelského týmu spolu se svými oponenty se snažili srozumitelným jazykem techniků objasnit a vyložit soubor českých technických norem ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem. TNI není náhradou souboru ČSN EN 62305, ale pouze jeho doplňkem a nevytváří žádný závazný prováděcí předpis. Její platnost je tři roky. TNI je pouze návodem, jak uplatňovat fyzikální principy. V TNI jsou vysvětleny pojmy neizolovaný/neoddálený (izolovaný/oddálený) hromosvod a dále popsána i vnitřní ochrana před bleskem. Pro revizní techniky jsou zde specifikovány metodické pokyny, jak provést a zpracovat zprávu o revizi. Na příkladech rodinného domu, výrobní haly, solární a větrné elektrárny, meteorologické stanice, elektronických systémů na dálnicích a prostředí s nebezpečím výbuchu jsou popsány principy možného přístupu k řešení dané problematiky. ČNI (dnes ÚNMZ - Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví) vydal tuto publikaci k datu 1. 12. 2008.

V současné době probíhá proces připomínkování edice 2 souboru norem IEC 62305 - 1 až 4. Tento proces by měl být ukončen v roce 2010 vydáním výše uvedené edice. Edice 2 by měla upřesnit a dále vysvětlit některé ne zcela jednoznačné pojmy, tabulky nebo obrázky. Časový úsek těchto edicí je co 5 let.

Ing. Jiři Kutáč
člen TNK 97 a TNK 22

Převzato z časopisu Elektro

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933