Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Tecomat Foxtrot - Od programovatelného automatu k inteligentní elektroinstalaci 3


Document Actions
Tecomat Foxtrot - Od programovatelného automatu k inteligentní elektroinstalaci 3
V minulých článcích o Foxtrotu byly uvedeny technické vlastnosti a komunikační možnosti systému Foxtrot. V tomto článku jsou naznačeny cesty k jeho praktickému nasazení. Systém je připraven svojí kapacitou, komunikačními kanály a volnou programovatelností splnit velkou většinu současných zadání pro řízení budov ...
Jaromír Klaban, ze dne: 18.03.2011

 

V minulých článcích o Foxtrotu byly uvedeny technické vlastnosti a komunikační možnosti systému Foxtrot. V tomto článku jsou naznačeny cesty k jeho praktickému nasazení.

Systém je připraven svojí kapacitou, komunikačními kanály a volnou programovatelností v programu Mosaic splnit velkou většinu současných zadání pro řízení budov. Nejdůležitějším krokem na cestě za dobrým výsledkem se tak stává definice požadavků a formulace zadání konkrétního projektu.


S Foxtrotem lze navrhnout centralizovanou i rozprostřenou systémovou instalaci

Postup návrhu systémové instalace s Foxtrotem
Investoři při stavbě nebo rekonstrukci budovy dnes řeší otázku, zda instalaci klasickou, nebo inteligentní, zda ovládanou sběrnicově, nebo bezdrátově. Klasickou instalaci si dovede každý z nás představit z praxe. Za slovem inteligentní instalace si však dnes každý může představit cokoliv. Používejme pojem inteligentní instalace pro cílový stav, který z komponentů systému Foxtrot stvoříte pro investora. Komponenty a funkce systému Foxtrot, které vám to umožní, nazývejme dále systémová instalace. Úkolem projektanta nebo dodavatele inteligentní elektroinstalace je řádně s investorem/uživatelem prodiskutovat všechny možnosti řídicího systému a sladit je s individuálními požadavky na provoz v budově nebo v rodinném domě. Protože systémová elektroinstalace dnes není pouze o zapínání, resp. stmívání světel, nebo o ovládání žaluzií, ale může obsluhovat v budově i v rodinném domě jakékoliv zařízení, využijte své znalosti o ovládání jednotlivých technologiích a postupně si je doplňujte.

Úspory, bezpečí, komfort. Nebo obráceně?
Motivace k použití systémové instalace záleží na celkovém postoji investora. Někdo se k ní dostane přes rozšíření komfortního ovládání multimediálního centra ze své pohodlné pohovky. Jiný si chce přidat další ikonu na svůj chytrý mobilní telefon a má tak vždy a všude pod kontrolou celý domov. Jiný je veden minimalizací provozních nákladů a potřebou automatizované koordinace všech významných spotřebičů energie, tedy vytápění, chlazení, ventilace, osvětlení, bazénu atd.

Jako projektant nebo dodavatel systémové elektroinstalace jistě poznáte motivaci investora již z prvních kontaktů. Podle toho veďte diskusi o cílovém řešení.

Řízení tepelného komfortu
Začnete-li od úspor, zjistěte, co si investor vybral jako zdroj tepla, zdroj chladu, případně o jaké ventilaci uvažuje. Zde totiž provozem spotřebuje v budoucnu nejvíce energie, a tedy úsporami zde také nejvíce ušetří. Zjistěte si, jak se vyrobené teplo/chlad bude přenášet do jednotlivých prostor – radiátorem, konvektorem, podlahou apod.

Rozdělte si topnou/chladicí soustavu na zdroj a spotřebič. Zjistěte, jaké jsou možnosti ovládání zdroje tepla, který si investor vybral. Zda se jenom zapíná a vypíná, zda a jak je možno řídit – modulovat – jeho výkon. Termostatem, přes rozhraní OpenTherm nebo jinak? Dovolí např. dodavatel tepelného čerpadla změnit jeho provozní režim vnějším povelem, nebo jen ručně ze zabudovaného ovládacího displeje? Jsou solární kolektory již integrovány s dodávkou tepelného čerpadla, nebo bude potřeba logiku jejich využití přizpůsobit individuálním požadavkům investora? Teplovzdušné vytápění, centrální klimatizační jednotka, kotel na pevná paliva, krb a mnoho dalších jsou další typy zdrojů tepla, u nichž si projektant systémové instalace musí napřed zjistit, jak se ovládají, a podle toho navrhnout komponenty systémové instalace.

Ovládání zdrojů tepla
V systému Foxtrot naleznete pro ovládání moduly se spínacími reléovými kontakty, analogové výstupy 0–10V nebo komunikační rozhraní s příslušnými protokoly, jako jsou například OpenTherm, RS-485 s protokolem Modbus a s protokoly volně programovatelnými. Pokud je třeba měřit teploty, cenově dostupná odporová čidla lze připojit přímo na vstupy centrálních a rozšiřovacích modulů. Provedení teplotních čidel venkovních, interiérových, do podlahy, do vzduchotechniky příložných nebo do jímek by vydalo na samostatný článek. Zde jen krátce – doporučeny jsou snímače Pt1000 nebo termistory NTC 12k, které lze připojit kabelem i na větší vzdálenost při zachování rozumné přesnosti.

Ovládání teploty v jednotlivých místnostech, řízená ventilace a rekuperace
Zónová regulace, kdy teplota v každé místnosti je regulována na jinou teplotu, je populární a jednoduše realizovatelný příklad úspor při topení. Z hlediska dalších úspor, zvláště v nízkoenergetických domech, je dnes velmi zajímavé nasazení řízené ventilace s rekuperací. V zimě nepustí již vyrobené teplo z místnosti ven a v létě naopak nepustí ven pracně dosažený chlad. Využití venkovních teplot pro temperování místnosti již vyžaduje sofistikovanější algoritmy. Foxtrot je pro takové úlohy připraven. Ventilátory se připojí na moduly pro řízení otáček a logiku ovládání nastaví v programu Mosaic. Teplota v místnosti není jediným kritériem pohody v místnosti. Řízení ventilace podle vlhkosti a podle koncentrace CO2 dále přispívá ke zvýšení pocitu komfortu obývaného prostoru. Do systému Foxtrot patří sběrnicová čidla CO2, vlhkosti, kouře a dalších plynů (VOC).

V dnešní době jsou spíše obvyklé než neobvyklé kombinace tepelných zdrojů i spotřebičů. Je více než účelné zabránit situaci, kdy radiátory topí na teplotu nastavenou na jednom termostatu, klimatizace chladí podle pokynu z dálkového ovládání a přitom je otevřené okno. Je účelné snížit příkon tepla z radiátorů v době, kdy v krbu příjemně hoří a praskají buková polínka. Systémovou instalaci s Foxtrotem, která mj. snímá teplotu na krbu a ovládá ventily radiátorů, můžete pro zákazníka individuálně nastavit.

Integrace zabezpečovací techniky
EZS a EPS, tedy elektrická zabezpečovací a požární signalizace, jsou specifická zařízení, která mají své vlastní normy a vlastní homologační proces. Zjistěte si, zda charakter budovy vyžaduje homologovanou zabezpečovací ústřednu. Nainstalované senzory zabezpečovací a požární signalizace jsou zdrojem informací využitelných i v případě, že prostor není střežen, tedy i v době, kdy jsou prostory plně využívány. Zjistěte si, zda vybraná ústředna na svém komunikačním rozhraní poskytuje stav jednotlivých čidel i v době, kdy nestřeží, zda je poskytuje adresně a jakým způsobem se na ně má Foxtrot zeptat. Volná programovatelnost komunikačních funkcí Foxtrotu významně rozšiřuje portfolio zabezpečovacích ústředen, které tak lze použít v komplexní systémové instalaci. Foxtrot si může přidat přes komunikační kanál snímače přítomnosti, otevřených oken a dveří mezi ostatní senzory a využít je například pro zavření hlavice radiátoru v případě otevřených oken, nebo při delší nepřítomnosti osob v místnosti zhasnout.

Jak nastavit komunikační funkce a protokol, se lze naučit na školení pořádané výrobcem, pokročilejší se k tomu mohou dopracovat sami studiem dokumentace dostupné na webových stránkách a vyzkoušením programu Mosaic, který je ke stažení rovněž na webu.

Pokud není požadována homologovaná zabezpečovací ústředna, lze naopak z Foxtrotu takovou ústřednu vytvořit. Připojením standardních zabezpečovacích čidel s kontaktními výstupy k modulům na sběrnici CIB, ze kterých mohou být i napájeny, z nich vytvoříte adresovatelné senzory. V případě běžného provozu budovy jsou informace využity pro řízení klimatu nebo osvětlení, v případě zamknutí budovy přejde Foxtrot do režimu hlídání a o každém narušení může informovat na některém ze svých informačních kanálů – přes SMS, e-mail, zápisem události na vzdálený server apod.

Ovládání osvětlení
Spínání a stmívání svítidel nebo řízení zatemňovací techniky jsou klasickými úlohami pro systémovou instalaci. Při projektování této části je dobré mít s investorem vyjasněno, zda dává přednost koncentraci řídicích modulů do jednoho rozváděče a husté hvězdicové kabeláži ke každému svítidlu, nebo instalaci reléových modulů do instalačních krabic, pod vypínače nebo přímo do svítidel, propojenou pouze jedním dvouvodičovým řídicím kabelem.

Komfort ovládání – dotykové panely, mobilní telefony
Komfort ovládání systémové instalace s Foxtrotem má několik rozměrů.

Kromě ovládání např. jednoho svítidla z více míst, což klasická instalace zvládne také, zde přistupují moderní mobilní, počítačové a multimediální technologie.

Pro připojení nástěnných ovladačů v designech různých výrobců, které nabídnete k výběru architektovi nebo častěji paní domu a které při realizaci připojíte na moduly vestavitelné do instalační krabice přímo pod vypínač, je velmi důležité včas prodiskutovat, co se čím bude ovládat. Vše si napište do plánovací tabulky nebo alespoň zaznamenejte slovní popis. Prakticky neomezené možnosti ovládacích kombinací je dobré držet na uzdě. Krátký stisk, dlouhý stisk, dvojnásobný, trojnásobný atd. lze přiřadit různým funkcím. Uživatel si ale kombinace musí dobře zapamatovat a občasnému návštěvníkovi musí logika ovládání snadno dojít. Babička, kterou si rodiče pozvou na hlídání dětí, ztracená při snaze rozsvítit si na toaletě, není dobrou vizitkou "inteligentní instalace".

Jako další stupeň můžete nabídnout ovládání z nástěnného barevného dotykového panelu. Připojuje se kabelem s konektory RJ45 stejným, jako používají počítače. Jeho výhodou je trvalé umístění na stěně na jednom místě podobně, jako je tomu u vypínačů. Přináší ovládání složitějších úloh a nastavování parametrů pomocí obrázků a textového dialogu. V systému Foxtrot můžete tento dialog sami jako systémový integrátor ušít na míru zákazníkovi. Ještě před samotnou instalací jej s ním vyladíte v simulačním režimu na vašem notebooku. Po krátkém zaškolení vám mohou erudovanější zákazníci pomoci tím, že si grafiku a ovládání navrhnou sami. Vy pak jen převedete jejich návrh v Mosaicu pomocí WEBmakeru a zajistíte propojení se správnými aktory a senzory.

Tím zároveň vytvoříte interní webové stránky, které jsou přes heslo dále dostupné přes Internet přes počítač nebo přes mobilní telefon s nainstalovaným WebProhlížečem. Pokud uživatel chce do systémové instalace "vidět" a ovládat ji z domácího počítače, resp. z libovolného počítače domácí sítě HAN (Home Area Network), nabídněte mu přímé připojení Foxtrotu do této sítě. Foxtrot má totiž konektor RJ45 a standardním síťovým kabelem CAT5 se připojíte do nejbližšího switche sítě Ethernet rychlostí 100MBit/s.


Systémovou instalaci s Foxtrotem lze ovládat přes multimédia, mobilní telefon nebo videotelefon

Uživateli můžete nabídnout nadstandardní komfortní vizualizaci podle jeho přání, vytvořenou v systému Reliance 4. Je to špičkový grafický vizualizační program, který má mj. zabudovaný driver pro přímé spojení s Foxtrotem. V programu stvoříte dokonalou grafiku, archivy všech hodnot a událostí nebo připojíte i web kamery. Propojíte jednotlivé grafické prvky přímo se senzory, aktory a funkcemi, které jsou připojeny a umístěny ve Foxtrotu.

Pro vizualizaci je k dispozici i technologie vestavěného webového serveru. Máte tak pro uživatele ihned připraveny i webové stránky, které může vyvolat po zabezpečeném přihlášení kdekoliv v lokální síti nebo i z Internetu. S řešením pomocí systému Foxtrot tak přinášíte uživateli webové stránky jeho domu. O přístupu k nim a o jejich obsahu si může rozhodnout uživatel sám. Další stupeň komfortu je propojení s multimediálním systémem. Příkladem je systém Control 4, ke kterému lze Foxtrot připojit přes Ethernet, a nastavit ovládání se stejnou logikou, stejnými dálkovými ovladači a stejnou grafikou, jakou si uživatel vybírá mezi televizními kanály, videem, hudbou.

Servis, dlouhodobá údržba, změny na počkání
Tím, že je Foxtrot systémově orientován na komunikaci v sítích Ethernet/Internet, máte jako projektant nebo dodavatelská firma možnost poskytnout servis na dálku. Pokud si zákazník přeje dodatečně provést nějakou úpravu funkce nebo zapomněl, jak změnit nějaký parametr, můžete mu tuto službu provést z vaší kanceláře, aniž byste si museli sjednávat schůzku a na místě tyto úpravy provádět. Můžete si vytvořit pro tyto účely ve Foxtrotu vlastní servisní stránky a nabídnout například dohled nad optimálním nastavením regulačních smyček nebo optimalizaci provozu topné soustavy na základě analýzy dlouhodobě měřených dat.

Ing. Jaromír Klaban, Teco a.s.

Pokud máte zájem o bližší informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Teco a.s .
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933