Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Technologie LED od L po D - Pokročilý světelný design


Document Actions
Technologie LED od L po D - Pokročilý světelný design
Náš šestidílný seriál o LED zdrojích a svítidlech ukončíme praktickou ukázkou několika zajímavých projektů, kde se snoubí kvalitní světelný design a špičková LED svítidla. Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 3.03.2011
reklama

Ptáte-li se, co myslíme světelným designem, pak vězte, že se nejedná o nic převratně nového. Roli světelného designéra si někdy v životě vyzkoušel každý z nás, když se rozhodoval, jaké svítidlo si koupit do obýváku a zda "ta úsporka" do koupelny půjde. Ve skutečnosti jste byli nuceni přemýšlet o tom, jakého výsledku dosáhnete, použijete-li ten, nebo onen zdroj světla. Proč je tedy práce světelného designéra tak důležitá, že jí věnujeme tento příspěvek, když ji může dělat každý z nás?

Ať už stavíte rodinný dům, nemocnici nebo rekonstruujete zámek, dříve nebo později budete muset začít řešit jak s osvětlením. Ačkoliv by otázka osvětlení měla vždy stát na samém počátku projektu, v Čechách je nepříjemnou praxí, že se osvětlení řeší až v samotném závěru projektů, a světlo je tak čistě účelovou záležitostí a místem, kde se investor snaží co nejvíce ušetřit. Pojďme se nyní podívat na ukázky toho, kdy je světelný designér k projektu přizván v jeho prvopočátku a sami si tak utvořte názor na to, je-li pomoc světelného designéra pouze vícenáklad, či účelný způsob jak dosáhnout úspor a jak zvýšit hodnotu projektu.


Model struktury od architekta    Fotografie po instalaci               

Světelná studie parametrického modelu
Pozice světelného designéra je nejčastěji po boku architekta. V případě této studie měl architekt pouze představu o tom, že je potřeba jeho parametrickou strukturu prosvětlit modrým světlem. Dílem světelného designéra poté bylo najít vhodné svítidlo, optiku a pozici.


   3D model v nepravých barvách (Dialux)  3D model naznačující reálný stav  

Ačkoliv světelný designér nejčastěji čerpá ze své zkušenosti a z praktické znalosti vlastností konkrétních svítidel, stále se zvyšující kvalita počítačových programů umožňuje odhadnout chování svítidel bez praktické zkoušky. Vhodnými nástroji pro tyto simulace jsou například programy Dialux nebo 3D Studio Max, tedy především ty, které umožňují importovat fotometrické parametry svítidel.

Stánek pro výstavu Světlo v architektuře 2010
Letošní první ročník výstavy Světlo v architektuře přinesl unikátní ztvárnění doslovného pojetí světla v architektuře. Stánek navržený a realizovaný architektem Michalem Kutálkem kombinoval moderní architektonický směr parametrického modelování a možnosti, které nabízejí nejmodernější LED svítidla.


Papír a tužka jsou vždy základem úspěšného projektu

Přirozené spojení těchto dvou architektonických elementů přineslo jedinečný zážitek návštěvníkům výstavy, kteří byli vtaženi do prostoru, který na omezené ploše transformoval svět venkovního osvětlení do prostředí výstavního stánku. Jinými slovy: tento stánek otáčel klasické pojetí fasády domu naruby tak, že fasáda se nacházela kolem vás a vy jste byli v jejím středu.


3D render svítidel v parametrickém 3D modelu (3D Studio Max)


Fotografie stánku Philips (Světle v architektuře 2010)

Rozmístění a typy svítidel byly zvoleny na základě 3D modelu stánku, do kterého byla importována svítidla. Světelný designér tak měl možnost rozpoznat chování lamel stánku a zvolit vhodná svítidla tak, aby vynikla nejenom hra barevných efektů, ale také prostorové uspořádání světla a stínů.

Projekt zákaznického centra E.ON v Českých Budějovicích
Společnost E.ON se rozhodla vybudovat ve svém sídle v Českých Budějovicích zákaznické centrum pro veřejnost.



Celkový pohled na model zákaznického centra (Dialux)

Hlavním posláním tohoto projektu je vzdělávat veřejnost v oblasti energeticky účinných produktů a řešení formou konzultace či poradenství a přednášek. Pro tyto účely má zákaznické centrum několik logicky členěných pasáží, kterým odpovídá i charakter osvětlení.


Vizualizace efektového osvětlení akademie (Dialux)

Díky světelnému designérovi se podařilo přesvědčit investora, že má smysl investovat do energeticky účinné osvětlovací soustavy disponující nejenom komplexním systémem řízení osvětlení, ale také LED svítidel. Výsledkem je osvětlovací soustava, která sleduje nejenom to, jestli se v daném prostoru nacházejí osoby, ale monitoruje také intenzitu denního světla. Pokud senzory vyhodnotí, že se v určité části nenacházejí žádní lidé, setmí osvětlovací soustavu na 10% jejího výkonu. Pokud se v celém prostoru zákaznického centra nenacházejí žádné osoby po určitou dobu, automaticky vypne veškerá svítidla.


Interiér zákaznického centra E.ON

Osvětlovací soustava je navíc rozšířena o prvky efektového osvětlení v podobě podsvětlení snížených podhledů a nik. Dominantou prostoru akademie se stalo 300  LED světelných bodů, které mohou návštěvníci ovládat pomocí osmi tlačítek s přednastavenými světelnými efekty. V takovém případě se hlavní osvětlení přizpůsobí efektovému a setmí se na minimální možnou úroveň, aby světelné efekty vynikly v celé své kráse.


Prostor akademie E.ON

Projekt hotelu Julian
O tom, že kvalitně zpracovaná vizualizace a realita nejsou dva odlišné světy, se můžete přesvědčit v následujícím projektu. Ačkoliv neexistoval model fasády hotelu Julian ani její výkresová dokumentace, šikovný designér si dokázal vytvořit model fasády z jinak dostupných zdrojů, jako jsou fotografie, a z několika kontrolních měření na místě.


Fotografické podklady pro tvorbu vizualizace

Vytvoření takového modelu pak v závislosti na složitosti trvá většinou jeden až dva týdny. Přáním majitelů hotelu bylo nasvětlit fasádu hotelu tak, aby vynikl jejich hotel v jinak nezajímavé ulici a přitom nedošlo k narušení jeho vzhledu při denním pohledu. S výhodou byla využita LED svítidla, která díky svému vysokému výkonu a kompaktním rozměrům citlivě vykreslují fasádu budovy, aniž by ji zásadním způsobem poškodila.


3D model (Dialux)

V tomto případě bylo nevhodné volit barevná svítidla, a světelný designér si tak vystačil pouze s možností pohrát si pouze s různými teplotami chromatičnosti (2.700K a 4.000 K).


Fotografie po dokončení první etapy (nasvětlení spodní poloviny)

Bc. Filip Müller,
Philips Česká republika, s.r.o.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933