Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Technologie LED od L po D - Interiérová LED svítidla


Document Actions
Technologie LED od L po D - Interiérová LED svítidla
Pokud se sami sebe ptáte, jsou-li současná LED svítidla natolik výkonná, aby dokázala nahradit klasické zdroje světla pro interiérové použití, potom je tento článek určen právě pro vás. Jak tedy vybírat LED svítidla a na co byste si měli dát pozor, se dozvíte zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.12.2010
reklama

Pokud se sami sebe ptáte, jsou-li současná LED svítidla natolik výkonná, aby dokázala nahradit klasické zdroje světla pro interiérové použití, potom je tento článek určen právě pro vás.

V úvodu si musíme říct, že LED svítidla bylo možné pohodlně používat k nasvětlení interiérů již několik let zpátky. Ovšem v současnosti, díky velmi rychlému vývoji této technologie, dosahují diodová svítidla perfektních parametrů co do účinnosti i kvality bílého světla, hovoříme-li o svítidlech předních výrobců.

LED svítidla pro obecné použití
Při volbě vhodných svítidel pro interiér musíme nejprve zvážit jejich funkčnost. Pro potřeby hlavního osvětlení volíme většinou svítidla s vyššími příkony (desítky wattů) a s co nejvyšším indexem barevného podání (minimálně 80). V takovém případě dokážeme bez větších potíží vybavit LED technologií domácnost, kancelář, hotel, obchod či restauraci. Obrovskou výhodou u technologie LED je možnost stmívání, ovšem vždy je potřeba si tuto vlastnost svítidel u výrobce ověřit. V některých případech tuto vlastnost výrobce nepodporuje, jindy je potřeba používat speciální stmívače. Použitím svítidel se standardními stmívacími protokoly (1–10V, Dali, DMX, ...) si ušetříme řadu starostí při případném shánění vhodného stmívače pro svítidla, která lze stmívat, ale nepodporují standart.

LED svítidla pro větší pohodu
Hlavní osvětlení lze vhodně kombinovat s osvětlením nepřímým nebo efektovým. Kompaktní svítidla na bázi LED snadno schováme do nik či falešných podhledů. Setkáváme se stále častěji i s případy prosvětlování barisolů či mléčných skel (bary, recepce), kde s výhodou aplikujeme praktickou bezúdržbovost svítidel. Nepřekonatelnou výhodu oproti zářivkovým svítidlům mají LED svítidla v podobě plynulého navazování bez tmavých míst. Typické je využití LED svítidel k podsvětlení kuchyňských linek, akcentnímu nasvětlení dekorativních předmětů nebo k vytváření dlouhých nepřerušených světelných nik. V každém případě ale zatím stále mluvíme o náhradách klasických zdrojů světla za zdroje LED. Jejich jedinečnou vlastností je ale možnost barevných změn, ať už se jedná o systémy se změnou teploty chromatičnosti nebo systémy se změnami barev.

Nové možnosti s LED
Systémy se změnou teploty chromatičnosti přinášejí možnost práce s lidským vědomím a jeho stimulaci či útlum podle jeho potřeby. Typicky aplikovatelné jsou například v hotelech, kancelářích, ale i v domovech či restauracích. Vždy přitom platí, že teplé bílé světlo vzbuzuje příjemné pocity pohody a přináší útlum našemu organismu, zatímco chladné bílé světlo zvyšuje naši bdělost a soustředění. Princip funkce svítidel s možností změny teploty chromatičnosti spočívá v míchání teplých a studených svítidel LED (často 2.700K a 6.500K). Výrobci přitom sami pro taková svítidla nabízejí jednoduché systémy jejich ovládání a nastavení, ale je možno využívat i robustní protokoly DMX a podobné.

V neposlední řadě změna barvy světla nebo svítidla s jednou barvou jsou vítané zpestření každého interiéru. V České republice lze aplikace barevných LED svítidel vidět například v obchodním domě My (Tesco) v Praze na Národní třídě nebo ve vybraných obchodech LaCoste. Zatímco v LaCoste přinášejí svítidla LED určité zpestření a ozvláštněním obchodu lákají zákazníky ke vstupu, v obchodním domě My jsou použita k tematickému dělení jednotlivých částí obchodního domu, a usnadňují tak orientaci (oranžové patro, zelené patro, ...).

Stále častěji se setkáváme i s požadavkem domácností na barevné osvětlení. Z cenových důvodů je třeba hledat jednodušší řešení optimálně formou "udělej si  sám". Proto se na trhu začala objevovat svítidla, která designem neurazí, výkonem nerozesmějí a cenou příjemně překvapí. Jejich instalaci zvládne každý a jsou vybaveny jednoduššími či složitějšími systémy pro jejich řízení.

Nenechte se napálit
Obrovský boom v technologii LED přináší celou řadu svítidel a zdrojů na bázi LED od nejrůznějších výrobců – jak zavedených značek, tak zcela neznámých. Jak se v této nabídce orientovat je složité i pro zkušené světelné designéry. Profesionálové pro svůj výběr nejčastěji potřebují znát světelné parametry svítidla – k tomu slouží světelné křivky. Vytvoření jednoduchého modelu interiéru ale zvládne každý – často používaný bezplatný program pro výpočet osvětlení v českém jazyce je například Dialux (www.dialux.com), který se světelnými křivkami umí pracovat.

Dalším charakteristickým parametrem pro svítidla LED je životnost, teplota chromatičnosti a index barevného podání. Teplota chromatičnosti udává, jak moc se světlo LED svítidla blíží charakteristickému světlu klasické žárovky (teplé světlo) či chladnému světlu často vyzařovaného zářivkovými zdroji. U LED svítidel se setkáváme se stupnicí v rozsahu 2.700 – 6.500K, přičemž teplé světlo odpovídá rozsahu 2.700 – 3.000K, pro velmi chladné světlo je charakteristické 6.500K. Pro 4.000K lze hovořit také o neutrálním bílém světle. Nejčastěji nám výrobci LED svítidel nabízejí svítidla s chladným světlem, jelikož mají chladné LEDky vyšší účinnost a zpravidla i lepší indexy barevného podání. Ovšem chladné světlo není vhodné pro všechny typy aplikací. Budete-li trvat na teplém bílém světle, potom bude výběr značně omezený, ale zpravidla již vybíráte mezi kvalitními produkty.

Index barevného podání hovoří o tom, jak dobře pokrývá vyzařované světlo spektrum vlnových délek, o kterém hovoříme jako o viditelném bílém světle. Ideální pokrytí tohoto spektra má klasická žárovka (index barevného podání je roven 100). Pro interiérové účely je nevhodný jakýkoliv zdroj bílého světla s indexem barevného podání nižším než 80. Pro LED svítidla ale platí, že čím je vyšší účinnost LED zdroje, tím je nižší index barevného podání a naopak. Pouze kvalitní produkty dokáží zajistit vysokou účinnost a dostatečně kvalitní bílé světlo. Přidáte-li do této rovnice ještě požadavek na teplotu chromatičnosti (teplé bílé světlo), zjistíte, že již není potřeba vybírat mezi produkty a výrobci, ale naopak strávíte více času tím, že vyhledáváte vhodný produkt.

Životnost LED zdrojů je velmi silný argument pro technologii LED. Ovšem abychom mohli porovnávat produkty, je potřeba znát několik parametrů, které s životností přímo souvisejí.

Životnost LED zdrojů (žárovek) bývá v rozsahu 15.000 – 50.000 hodin. U LED svítidel se setkáváme zpravidla s hodnotami vyššími než u LED žárovek, jelikož je chlazení LED diod lépe konstrukčně zvládnuté. Lze tak najít produkty se životností 50.000 až 90.000 hodin. Marketingový specialisté však dokáží s čísly zajímavé triky a pokud se nechcete nechat nachytat, je třeba vědět, pro jaký pokles světelného toku je životnost udávána a při jaké teplotě okolí. Mezi zavedenými výrobci je zvykem udávat životnost LED svítidel pro pokles světelného toku na 70% původní hodnoty a při teplotě okolí 25°C. Na trhu se ale můžete setkat i s životnostmi udávanými při 50% poklesu světelného toku či s teplotami okolí nižšími než 25°C (v některých případech i 0°C). Kvalitní svítidlo se životností 50.000h při 70% a 25°C může dosáhnout životnosti 70.000h při 50% a 25°C nebo i 110.000h při 50% a 0°C – tedy více než dvojnásobné hodnoty, která je pro interiér ovšem naprosto neaplikovatelná. Občas se setkáváme i s tím, že výrobce uvádí životnost LED diody namísto životnosti LED svítidla, tedy laboratorní hodnotu naproti reálnému očekávání.

Jak na LED svítidla?
Pokud tedy zařizujete svůj byt, renovujete restauraci, hledáte způsob jak přilákat více zákazníků do vaší prodejny nebo prostě jen chcete zkrášlit prostor, ve kterém trávíte svůj čas, LED svítidla jistě nezklamou vaše očekávání. A podle čeho vybírat?

  • V málokterém odvětví záleží na značce tolik jako v osvětlení. Vybírejte tedy podle značky, kterou znáte, vyvarujete se tak nepříjemnému rozčarování z toho, že "to nesvítí".
  • Pro hlavní osvětlení lze dnes pořídit LED svítidla s příkony mezi 15 až 50W. Bývají více směrové než žárovky či úsporky, proto se vyplatí použít raději větší množství svítidel s nižšími příkony než jedno výkonné.
  • Vytvářejte funkční zóny. Ušetříte provozní náklady a prospějete svému zraku.
  • Nikdy nepoužívejte svítidla s indexem barevného podání menším než 80! Vybírejte vhodnou teplotu chromatičnosti (chladné světlo se např. do ložnice nehodí).
  • Životnost LED svítidel bývá vyšší než LED žárovek, a tak snadno najdete produkty s životností 50.000 hodin a lepší (5,5 roku nepřetržitého svícení). Pokud je to možné, zjistěte si, je-li uváděná životnost životností LED svítidla, nebo pouze samotné diody. Protože je nezbytné porovnávat porovnatelné, je potřeba znát podmínky, pro které se životnost uvádí. Pro LED svítidla je typické udávat životnost jako dobu, kdy dojde k poklesu světelného toku na 70% původní hodnoty při teplotě okolí 25°C. Manipulací s těmito čísly se často setkáváme u levných méně kvalitních výrobců.
  • Pokud je to možné, vybírejte svítidla tak, abyste zamezili oslnění jednotlivými diodami. Volte svítidla, jež mají LED čipy skryté, nebo volte pozici svítidla tak, aby nedocházelo k častému oslnění.
  • Řízením osvětlení šetříte svoji kapsu a životní prostředí. Možnost nastavení odpovídající úrovně osvětlení je často nedoceňovaný komfort.
  • Nejste-li si jisti tím, co vlastně potřebujete, poraďte se. Vašim požadavkům jistě bude pozorně naslouchat výrobce svítidel, jeho distributor nebo váš architekt.
  • Nelekejte se – pořizovací cena LED svítidel je obecně vyšší, ale úspory v provozních nákladech přinesou rychlou návratnost investice, nemluvě o tom, že LED svítidla považujeme za bezúdržbová. Zjistěte si, kolik ročně prosvítí vaše stará osvětlovací soustava (nyní se lekat můžete).

Filip Müller
PHILIPS Česká republika

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933