Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Technické požadavky na umístění a zapojení obchodního měření PRE


Document Actions
Technické požadavky na umístění a zapojení obchodního měření PRE
Kromě všeobecných technických norem si může distributor určit či upřesnit další požadavky. Jedná se o podnikové předpisy, v tomto případě STE. Upřesňují se tam požadavky na přijímače HDO, proudové transformátory, zámky, na vodič PEN, jistič před elektroměrem a podobně ...
Josef Honzík, ze dne: 9.02.2009
reklama
Technické požadavky jsou v podstatě shodné jako požadavky PRE. Připomínám, že elektroměrové rozvodnice musí vyhovovat ČSN EN 60439-3 a musí tedy být vyrobené jako typově zkoušené (TTA). Mimoto mají být typově odsouhlaseny i od STE.

Protože požadavky jsou podobné, uvedu ve zkratce jen změny mezi požadavky PRE a STE, popřípadě některé věci zdůrazním.

Elektroměrové rozvaděče musí být zapojeny stejně jako u PRE čtyřvodičově – tj. v soustavě TN-C. (3+PEN).

Jako přímé měření se v oblasti STE provádějí odběry do jmenovitého proudu jističe před elektroměrem 80A včetně. (V oblasti PRE do 100A včetně.)

Jističe před elektroměry musí mít charakteristiku B.

Přijímače HDO.
Na rozdíl od PRE, kde se používá HDO na kryt, je HDO v oblasti působnosti STE zatím zásadně prováděno osazením samostatného přijímače HDO. Jistič pro jeho jištění musí být zaplombovatelný v zapnuté poloze a musí mít s charakteristikou B s proudovou hodnotou maximálně 2A.

Umístění elektroměrových rozvaděčů a desek Premix.
Umisťují se stejně jako u PRE. STE pouze umožňuje u elektroměrových rozvaděčů osazených v pilíři v oplocení, kde je z architektonického hlediska vhodné volit jiné výškové umístění, je nutné předchozí projednání s místně příslušným útvarem obchodu STE.

(JH - Čili připouštějí i nižší umístění RE).

Mimoto STE uvádí i způsob umístění RE ve společném pilíři s plynoměrem:
V odběrných místech, kde bude elektroměrový rozvaděč umístěn horizontálně ve společném pilíři , nebo na stěně objektu v těsné blízkosti s plynovým zařízení (regulátor tlaku plynu, plynoměr a hlavní uzávěr plynu), musí být prostory obou těchto zařízení plynotěsně odděleny nehořlavou příčkou a každý prostor musí být opatřen samostatnými dvířky. Provedení s vertikálním uspořádáním bude výjimečně povolováno za podmínky, že elektroměrový rozvaděč bude umístěn vždy pod plynovým zařízením. (JH pokud to není propan-butan, potom by to bylo asi opačně.)

Provedení elektroměrových rozvaděčů.
Je v podstatě shodné s PRE. Neměřené a měřené části rozvodů musí být odděleny přepážkou (pevnou). Mimoto musí být živé části neměřeného rozvodu odděleny od prostoru pro elektroměry, přijímače HDO. Měřící zařízení umístěné na panelu nebo roštu musí být po otevření dveří volně přístupné. STE připouští i provedení rozvaděčů s okénky – ta musí být dobře průhledná, musí být ze skla nebo plexiskla tloušťky minimálně 3mm (nikoliv celuloid).

Zámky dveří elektroměrového rozvaděče musí být se čtvercovým uzávěrem na trnový klíč 6x6mm do hloubky alespoň 15mm pro zasunutí klíče. (PRE požaduje hloubku jen 10mm).

Plomby
Krycí panel elektroměrů musí být připraven pro spolehlivé zaplombování ke dvěma pevným bodům. K zaplombování musí být připraven i hlavní jistič před elektroměrem a svorkovnice PEN (JH - „nulový můstek“).

Velikost prostoru pro montáž elektroměrů a přijímačů HDO je shodný s PRE.

Vodiče
Všechny vodiče sloužící k propojení měřících a ovládacích zařízení mají být přednostně z vodičů s jednožilovým pevným jádrem (tuhý vodič). STE však připouští použití slaněných vodičů.

Ve smyslu ČSN 33 2000-5-54 nesmí mít silové vodiče odbočující k elektroměru a vodiče od elektroměru k bytové rozvodnici průřez menší než 10mm2 Cu. Největší průřez vodiče je 16mm2 (JH - PRE maximální průřez neuvádí, ale je to totéž).

JH - Jak vidíte, tato energetika požaduje nadále průřez 10mm2. Neakceptuje změnu Z1 normy ČSN 33 2000-5-54.. Nižší průřez je nutno dohodnout s místní služebnou, zda budou respektovat změnu Z1 ČSN 33 2000-5-54.)

Rozdělení vodiče PEN na samostatné vodiče PE a N ve smyslu ČSN 33 2000-4-41 je možno provést výhradně v měřené části instalace (rozvod za elektroměrem), a to mimo elektroměrovou rozvodnici, respektive mimo její neměřené části.

Zapojení vodiče PEN
Vodič PEN neprochází elektroměrem! To znamená, že například na desce PREMIX bude osazen nulový můstek upravený k zaplombování! Pracovní – střední vodič pro propojení elektroměru s nulovým můstkem musí mít minimální průřez 2,5mm2 Cu. Ochranný vodič pro připojení kovových částí elektroměru (pokud mají ochrannou svorku) a ochrannou svorkovnici (nulovým můstkem) musí mít průřez minimálně 4mm2 Cu.

JH - PRE má jiné zapojení – tam musí PEN procházet elektroměrem a na desce PREMIX není nulová svorkovnice.

Jistič před elektroměrem
Před elektroměr se musí osadit jistič se stejným počtem pólů jako má elektroměr fází. Fáze musí být na přívodu do elektroměru seřazeny ve správném sledu (L1, L2, L3) od levé strany.

V podstatě stejné jakou u PRE. STE ale neuvádí maximální hodnotu jističe u jednofázového odběru – PRE ji omezuje do 25A včetně.

Ovládání spotřebičů
U vícetarifního měření elektřiny se pro každé odběrné místo (elektroměr) používá samostatný přijímač HDO nebo vestavěný modul.

Elektrické vytápění musí být řešeno jako jeden společně vypínatelný obvod tak, aby bylo zajištěno jednoznačné odpojení obvodů silových i ovládacích. (To požaduje PRE, ale je to v podstatě stejný požadavek, jaký vyplývá z požadavků STE.)

Nepřímé měření
Měřicí transformátory proudu určí zaměstnanci STE tak, aby se pohybovala v rozmezí 80-125% hodnoty hlavního jističe.

Pro účely měření v obchodním styku je povoleno používat měřicích transformátorů proudu s třídou přesnosti 0,5 o jmenovitém příkonu 10VA a sekundárním převodu 5A.

Informativní hodnoty převodů MTP (měřících traf proudu)

Hlavní jistič (A) Převod MTP Max. povolení převod MTP
100 100/5 100/5
125 100/5 150/5
160 150/5 200/5
200 200/5 250/5
315 300/5 300/5
400 400/5 400/5
630 600/5 600/5

Pozor – U statických elektroměrů musí být v napěťovém obvodu před zkratovací (manipulační) svorkovnicí namontován pojistkový odpínač s válcovými pojistkami o In=2A. Kryt odpínače musí být přizpůsoben k zaplombování pouzdra pojistkových vložek v zapnuté poloze. Tento požadavek PRE nemá.

Měřicí transformátory se úředně ověřují před každou montáží nebo opětovným uvedením do provozu spojeným s montáží elektroměru. Toto úřední ověření nesmí být v době montáž starší než 1 rok.

Trochu jiné než u PRE jsou průřezy vodičů mezi manipulační svorkovnicí a měřicím zařízením:
Do délky 2m:

  • pro proudové obvody minimálně 2,5mm2 (vše Cu)
  • pro napěťové obvody minimální průřez 1,5mm2

Propojení od délky 2m do 20m:

  • pro proudové obvody minimálně 4mm2
  • pro napěťové obvody minimální průřez 2,5mm2

(JH – jak vidíte, STE vzdálenost nad 20m vůbec neuvažuje – PRE ano)

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933