Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Osvětlování a požární bezpečnost (3.)


Document Actions
urbanozar_8.jpg
Povrchová teplota žárovek je schopna iniciovat požár velké části hořlavých a snadno zápalných materiálů. Ze statistik je možno jmenovat instalaci do nábytku, do stropních podhledů ze dřeva a různých plastů..... Problematika osvětlování a svítidel z hlediska požární bezpečnosti.
Zbyněk Urban, ze dne: 14.07.2004
reklama

Samostatnou kapitolu z hlediska požárního nebezpečí představují svítidla s halogenovými žárovkami na malé napětí. Dochází často k záměnám pojmů bezpečnosti z hlediska úrazu a požární bezpečnosti. Povrchová teplota žárovek je schopna iniciovat požár velké části hořlavých a snadno zápalných materiálů. Ze statistik je možno jmenovat instalaci do nábytku, do stropních podhledů ze dřeva a různých plastů, amatérská dekorativní stínidla z hořlavých látek a další.

V zemědělství to byly celé série případů zahoření od zafoukaných svítidel v senících, nástavbách kravínů a zahoření organických prachů v drůbežárnách. Tato problematika je nyní obsažena mimo jiné v ČSN 33 2000-7-705 pro zahradnické a zemědělské objekty čl. 715.537.N2. Zde mimo jiné norma požaduje signalizaci zapnutého stavu, když není z místa spínání rozeznatelný stav svítidla.

 

Další z ustanovení vztahujících se ke svítidlům je v ČSN 33 2000-7-708 pro karavany a parkovací místa v kempech. Svítidla jsou v oddíle 5.6 a požaduje se uvedení příkonu a napětí žárovky a nesmí dojít k poškození ani při zapnutí žárovek napájených z obou soustav (soustava nn a instalace vozidla).
Nově zavedená ČSN 33 2000-7-711 Výstavy, přehlídky a stánky má ustanovení pro svítidla. Svítidla musí být chráněna, instalována a umístěna v souladu s normami mimo dosah hořlavých materiálů, aby nedošlo k jejich vzájemnému styku.
Obdobné ustanovení je i v ČSN 34 1090 pro prozatímní zařízení na výstavách a poutích s odvoláním na ČSN 33 2130 (34 1030). V článku 74 je zákaz obalování svítidel a žárovek papíry, látkami nebo je umisťovat v blízkosti dekorací. Je zakázáno používat lampionů z hořlavých hmot. čl. 47 vyžaduje při montáži na hořlavé hmoty dodržení maximální teploty na styku 80°C. Při montáži svítidel na hořlavé hmoty musí být dodrženy požadavky příslušné normy (ČSN 33 2312) jako je nehořlavá tepelně izolující podložka nebo vzduchová mezera aspoň 20mm. Některé výrobky v prodejní síti jsou opatřeny řadou značek a symbolů. Zejména výrobky zahraničního původu dovezené do ČR. Zde má velký význam znalost rozsahu použitelnosti výrobku podle zmíněného označení, tedy převodní tabulky značek a symbolů. Obecně není možno automaticky zaměňovat jednotlivá označení mezi sebou.

Již několikrát byl zaměněn význam označení zkoušky žhavou smyčkou příslušné teploty se schválením výrobku pro instalaci na hořlavý podklad nebo do hořlavého podkladu. Ve skutečnosti automatická změna není možná. Stejně je nutno respektovat pokud je výrobek schválen pro montáž příkladně na hořlavé podklady, ale s uvedením doplňujícího označení bez C3. Zde je třeba předně znát zatřídění konstrukce do příslušné třídy podle hořlavosti a podle toho volit další postup. Jde o poměrně náročnou a často nedodržovanou problematiku dokumentace a podkladů pro montáž. revizi nebo kolaudaci.

Instalace na hořlavé podklady a do hořlavých podkladů.
Základem je zařazení podkladu do příslušné třídy hořlavosti. Na jaké stavební materiály a prvky se svítidla instalují? Jsou to často dřevěné obklady, plastové podhledy. dřevotřískové desky, odlehčené příčky, duté stěny a jiné prvky stavebnicového charakteru. Nejednou se díky povrchové úpravě tváří jako zdivo nebo obdobný nehořlavý materiál. Ve skutečnosti jsou základem materiály hořlavé a záleží jen na tom, ve kterém stupni v rozsahu C1 až C3. Podle podkladového materiálu by mělo použité svítidlo mít označení, že je schválené pro montáž na konkrétní materiál. Jinak je třeba použít některého z ochranných opatření jako jsou podložky, vzduchová mezera apod. (ČSN 33 2312).

Poslední z poznámek o značení výrobků vzhledem k možnosti jejich použití na hořlavé materiály a do těchto materiálů. Některé výrobky používají k označení různé symboly a je vhodné znát jejich význam. Označení F je pro svítidlo na hořlavý podklad, ale nikoliv s dalším obložením polystyrénem, kdy je již zapuštěno v materiálu. Obdobně je tomu u svítidel v nábytku, kde je sníženo ochlazování přirozeným prouděním okolního vzduchu. Dochází k záměně významu značky zkoušky žhavou smyčkou 850°C se značkou kladení do hořlavých hmot, které nejsou rovnocenné.

Prohlášení o shodě.
Zde je třeba připomenout, že zákon zakazuje prodejci nebo distributorovi prodávat výrobky, které nemají Prohlášení o shodě nebo ujištění o prohlášení o shodě. Prohlášení je písemným dokumentem, který potvrzuje, že výrobek je ve shodě s technickým předpisem, a že je bezpečný. Tomuto požadavku rozhodně neodpovídají amatérská svítidla se stínidly z nejrůznějších plastů a dekorativní svítidla zhotovená samovýrobou z plastových krabic. obalů a podobně. Zde nastává kritická situace v návaznosti na teplotě zdroje, kdy plast měkne, mění tvar a může se dotknout povrchu žárovky. Požár je jen otázkou času. Stejně je nebezpečné umístění žárovky do prohlubně v dřevěném trámu nebo dřevě obecně. Zvláště, když je přístup vzduchu omezen z důvodu zakrytí barevnými skly pro větší efekt. Při dlouhodobé expozici zahoří od žárovky i dřevo, jak dokládá požár před léty v motorestu Bouchalka. Stejně nebezpečné je zakrytí svítidla textilem, papírem, dřevem a jeho produkty. Materiály obsahují celulózu, která při dlouhodobé expozici nad 120°C degraduje a může zahořet.

Závěr.
Otázky související s požární bezpečností staveb jsou uvedeny také v technických normách. Jedná se o skupinu norem se společným názvem požární bezpečnost staveb a z nich zejména:

Připomenout je vhodné i požadavky na prostupy vedení částmi budova to zejména tak, kde se jedná současně o dělení požárních úseku. Utěsnit prostup stěnou není možné jakýmkoliv materiálem. Montážní pěna umožňuje rychlý pracovní postup, obvykle dokonale těsní, ale co v případě, že je hořlavá. Proto by měly být i u svítidel a zdrojů světla respektovány požadavky na bezpečnost provedení instalace, požadavky požární odolnosti a zachování provozuschopnosti v mimořádných podmínkách po stanovenou dobu. Zde připomínám hlavně nouzové osvětlení, osvětlení chráněných cest a související problémy.

Světlo potřebuje většina z nás k práci, odpočinku, dalšímu vzdělávání či prostě k životní pohodě. Po západu slunce je to světlo převážně z elektrických zdrojů, bez kterých si jen těžko dokážeme představit dnešní život. Jako mnoho jiných věcí mají i svítidla určitá pravidla výroby, instalace a užívánÍ. Na některé bylo poukázáno v tomto článku, ale výčet není úplný. Údaje o dovoleném příkonu zdroje, krytí. možnosti montáže a další pokyny výrobce je dobré respektovat dříve než je návod ohořelý nebo zhnědlý po požáru. Svítidla nejsou katastrofickým činitelem ve statistikách, ale škody, které takto vznikají nelze rozhodně považovat za zanedbatelné, jak vyplývá ze statistik vedených Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru MV ČR.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933