Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

TA#6.3 Out of camera Františka Kosmáka


Document Actions
TA#6.3 Out of camera Františka Kosmáka
Vítejte u třetího pokračování s Františkem Kosmákem, kterým je out of camera. V minulém díle jsme se dotkli oblasti našeho rodného jazyka, jak jsme na tom dnes s češtinou podle Františka Kosmáka? Jaké zkušenosti a zážitky si František Kosmák pamatuje ze státního dozoru? A nechybí ani příběh ze života, aneb po jídle trocha piva neuškodí. Sledujte Talk About exkluzivně na portálu Elektrika.
Karel Herma, ze dne: 22.02.2018
reklama

Vítejte u TALK ABOUT s Františkem Kosmákem.




V jednom z minulých dílů jsme také probírali náš rodný český jazyk. Jak jsme na tom s češtinou podle Františka Kosmáka?
František Kosmák
Zůstávají tu metastáze za 40 let socialismu, kdy jsme se neučili česky. Nepotřebovali jsme důkladně znát význam slov a právě dneska na významu slova stojí všechny právní předpisy i normy. To je důležitá věc.

Jaké zkušenosti a zážitky si František Kosmák pamatuje ze státního dozoru?
František Kosmák
Zkušeností habaděj, z poznatků i úrazů, i toho jak může dopadnout člověk, který podceňuje nebezpečí, dnes vznešeně říkáme rizika. Já jsem to vždycky bral, jak říkal profesor List, který měl krásný odkaz, říkal: "při práci mysli na práci". Zní to až neuvěřitelně jednoduše, ale je to ohromná filozofie. Bezmyšlenkovitá práce končí špatně. Člověk si musí říct co bude dělat, kde to riziko je, komu můžu ublížit, co může shořet, komu může uškodit na zdraví atd. Na státním dozoru jsem se dostával i na dozor do zahraničí, Francie, Anglie, Itálie, do Německa atd.… poznával jsem, jaká je kůrka chleba z druhé strany. Můžu vám říct, že žádný velký rozdíl. Všichni máme jen jednu hlavu, dvě ruce a nohy, z pravidla. Ti, kteří byli nepozorní a nedbali na ponaučení, aby mysleli na práci, tak mají třeba jen jednu ruku, nebo nemají obě ruce. Je to smutné, je to tragédie, která pozpátku pak vyzní jako.. jak jsem to dělal, proč já to dělal,... atd.

A teď rychlý pohled do historie.
František Kosmák
Já bych použil výrok jednoho svého známého pilota, který vždycky říká: „Pilot se neohlíží, pilot se dívá jen dopředu“ a on ani jinou možnost nemá, že:-). Viděl bych to tak, vědět o těchto letech, co bylo špatně, co bylo dobře, jaké byly naše iluze, představy, počínali jsme si, jako zajíc, když mu otevřou po tolika letech útrap klec a on vyletí ven. Zajíc lítá šťastně po lese a říká „mám svobodu, mám svobodu“, ale najednou neví co má dělat. Tak se pokorně vrátí do klece a čeká na svého pána, který mu bude velet. To je taky špatně. Svoboda, kterou jsme nabyli je nádherná věc, ale ohromný outěžek.

Teď něco příjemného a zároveň užitečného. Kam se František Kosmák rád vrací za relaxací a dovolenou?
František Kosmák
Druhá destinace jsou rakouské Alpy, v oblasti Salzburku, tam jezdíme už 12 let, pořád na stejné místo a nemůžeme se toho nabažit. Další srdeční záležitost je Řecko. I když z hlediska přírody, samozřejmě. Moře, hory, Olymp, nádherná věc,  ostrovy řecké, paráda.

Jak řekl klasik, po jídle trochu piva neuškodí. Aneb pojďme si dát jeden příběh ze života.
František Kosmák
Měl jsem možnost vidět při jedné inspekci v Německu, v jedné fabrice, jak chlapi o svačině pijí bavorské pivo, které mělo naši dvanáctku. A na dotaz řediteli, proč toleruje alkohol na pracovišti, tak mi odpověděl, že v Bavorsku není pivo alkohol, že je to poživatina. Tak jsem se tvářil nechápavě a on mi řekl, to nám vymohl tehdejší bavorský ministerský předseda, Franc Josef Straus. Na dotaz co to udělá, tak mi říká, podívejte se, to jsou chlapi cca 40-50 roků, ti už něco znají, jsou to živitelé rodin ,jsou to lidé seriózní a už nemají zažívání takové, jako když byli mladí, tak trošku pocucávat pivko po svačině ano, nevypijí víc jak jedno, maximálně dvě a to rozptýleně do celé směny, takže ho to neovlivní a nejsem zvědavý na to, aby mi v poledne sedl na kolo, vyjel ven mimo fabriku, tam si dal u kiosku dvě vodky a pivo, spadne z kola, bude problém. Já nebudu mít dělníka, on živitele rodiny atd. … takto mi to hezky vysvětlil a říkal jsem si, jak by to asi fungovalo u nás.

A teď trošku pikantnější věc. Jak to má František Kosmák se zákony v České republice?
František Kosmák
Dopravní předpisy dodržuji, zákony, samozřejmě musím dodržovat, ve vlastním zájmu. To je to kouzlo, chtít dodržovat, v dopravě, ve všem. A kdo nechce? No tak.. to bychom museli za každého postavit nějakého kontrolora, který ho bude hlídat.



To by bylo z dnešního OUT OF CAMERA všechno. Nezapomeňte sledovat další díly a také další seriály na Elektrika tv.
Od nás se také můžete těšit na další novinky na portále.

Další videa s Františkem Kosmákem můžete sledovat ZDE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933