Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

TA#6.2 Nechuť učit se, mě opravdu rozčiluje, říká František Kosmák


Document Actions
TA#6.2 Nechuť učit se, mě opravdu rozčiluje, říká František Kosmák
Je zde pokračování šestého dílu Talk About s Františkem Kosmákem. Toho dnes můžete znát jako školitele a normoznalce v oboru elektrotechniky. Dnes probereme téma řízení a řidičského průkazu, počítačů a zda nás elektronika jednou jako lidstvo spolkne. Nechybí ani dotaz, zda František Kosmák někdy porušil zákon, odpověď mnohé z vás překvapí. Sledujte Talk About s Františkem Kosmákem exkluzivně právě teď na Elektrika.TV.
Karel Herma, ze dne: 15.02.2018
reklama


Vítám vás všechny u druhého pokračování hlavního dílu TALK ABOUT s

Františkem Kosmákem.

Vy, kteří jste toto video otevřeli jako první ho okamžitě zrušte a pusťte si předchozí díl, první. Pro vás ostatní je nachystané pokračování.



Všiml jsem si, že pokud někam jedete, tak často řídí vaše paní. To je tak, že jste si to dobře zařídil nebo nemáte řidičák?
František Kosmák

Toto je k vidění jen po Brně. Protože je zbytečné honit dvě auta na společnou cestu, tak se rád svezu. Tak to mám zařízeno, že mě žena vezme. Mně to vyhovuje, jen tady po městě. Řidičák mám dlouhá léta, pořád platný a nikdy mi nebyl odebrán. Nikdy jsem neudělal žádný přestupek, za který bych byl postižen, takže si nemohu stěžovat a vychutnávám si to. Mám ženu velice dobře spolupracující, abych jí moc nepřechválil, ale jsem rád, že ji mám a jsem jí za to vděčný.

Je jasné, že ke své práci, ať už ke školní, nebo tady k studiu v kanceláři potřebujete počítač. Jak vnímáte moderní technologie jako jsou počítače, notebooky, nebo chytré telefony? Nemyslíte, že nás to jednou převálcuje?
František Kosmák

U mě je to napůl. To, že nemusím obracet, nebo přepisovat stránku, že jsem dal kopírák obráceně, nebo jsem se překlepl, to je úžasná věc. Ale to, že můžu současně udělat taky ctrl+ V a oprásknout staré neplatné údaje z technické zprávy… a že se mi objeví u nového projektu, že jsou tam normy, které se použily, třeba 35 10 na první pomoc, nebo bezpečnostní tabulky, to je špatně. Techniku používat doopravdy uvážlivě a s rozumem.
Na mou letoru nepasuje to, že se musím podřizovat někomu jinému v myšlení. Někdy to říkám primitivně, když vezmu do ruky tužku, nebo husí brk a namočím do inkoustu, tak tvořím já, píšu já. Zatímco prvně se musím seznámit s "Jáchymem", osvojit si obsluhu, jeho taje, potom všechny možné situace, kdy se broukne, kousne apod. je to technika, která je současně záludná i zdržující. I když se to pak nahradí rychlostí na zpracování textu. Nedokážu si představit, jak bych dnes dělal přednášky, kdybych si sám nemohl udělat Power Point. Na veletrhu jsem to táhl celý den sám a kdybych neměl Power point, na který se můžou chlapi současně i dívat, tak by to bylo obtížnější a musel bych přejít na jinou techniku, to nemáme, než zastaralou a to taky není dobré. Takže ano dobrý, Power Point perfektní, psaní perfektní. Ale s rozvahou. Neopisovat věci, které do dokumentů nepatří. 

Teď jste zmínil, aby se měli chlapi na co dívat. Měl jste na svých školeních i zástupkyni něžného pohlaví, tzn. dámu nebo ženu?
František Kosmák

Měl. Byly tam, jména si bohužel nepamatuji. Když je někde 130 lidí tak pozdravím, snažím se oslovit vždy, když dámu nevidím, tak v první řadě oslovím dámy. Někdy je to úsměvná situace, když tam dámy nejsou a kouzelné na tom je, že chlapi hned začnou kroužit krky, kde dáma sedí. A ona tam není.
 
Pane Kosmáku, teď pro Vás mám ještě druhou část rozhovoru a to jsou
rychlé otázky, rychlé odpovědi.

Jak byste se charakterizoval jako člověk?
Od přírody zvědavý.

Jak relaxujete?
Turistika, autoturistika, pěší turistika, oblíbená lokalita Beskydy, moře.

Co vás dokáže zaručeně rozčílit?
Nechuť učit se nové věci. Nejenom u mě, ale i u lidí. U mě není nechuť, ale zvědavost. Já se to naučím a potom se jako kůl v plotě, když nemám s kým komunikovat.

Co Vás naopak potěší?
Velmi mě potěší, když se na opakovaném školení po 5 letech objeví ti revizáci, kteří už u mě byli a pamatují si celou řadu věcí. Zapojují správně zásuvky, ví co se patří. To je pro mě největší odměna.

Jaký je Váš oblíbený nápoj?

Nemám oblíbený. Je to přiměřené ke stavu těla i duše, když je to po jídle, tak občas trocha piva nezaškodí.

Oblíbené jídlo?
Také nemám vyhraněné. Já jsem skromný člověk.

Potěší vás třeba guláš s knedlíkem nebo svíčková?

Bývaly doby kdy ano, ale teď už moc ne. Vzpomínám si na hrůzostrašné doby, kdy na Starobrněnské U Elišky, co je vinárna dneska, jsem jako mladík dokázal sprásknout 17 knedlíků ke guláši. Ale to už taky není pravda. Spíš lehčí jídla, třeba něco grilovaného.

Co posloucháte za hudbu?
Tak to je mix. Mám tu u počítačů a techniky zařízení, kde si mohu naladit internetová rádia z celého světa, takže je to od country z Aljašky až po Beethovena a mou oblíbenou Aidu, dechovku. Všechno možné podle nálady a stavu duše.

Kdy jste naposledy porušil zákon?

To je otázka na tělo. Vzhledem k tomu, že káži vodu, tak se tak musím chovat, ale porušil jsem zákon výrazně a to mě hodně doběhlo. Je to asi 2 roky, jeli jsme na dovolenou do Alp a mě pobolíval zub. Tak jsem si říkal, no nic, ono to přejde. Až se vrátím, půjdu. A nešel jsem. Vysoko v Alpách jsem měl nateklou půlku obličeje, pomoc jsem tam vyhledal, ale muselo to počkat až domů. To jsem porušil zákon o zdraví lidu.
 
Jaká je Vaše životní vize? Teď máme nový rok 2018, jaká je vize?
Nenapravitelný optimista, že lidé začnou být trošku skromnější, vzájemně chápavější, tolerantnější a hlavně budou chtít být vzdělanější. Nemyslím tím akademické tituly, ale všední vzdělanost, kterou potřebují k výkonu svého řemesla, aby po nich nezůstávali zfušované, nebezpečné věci. Aby to bylo tak, jak to má být. Žádná velká myšlenka to není.  Trochu lepší, snesitelnější, nejenom svět, ale i vztahy.

Vy jste sice v důchodu, ale pořád školíte, takže otázka zní, jak moc rád máte svoji práci od 1-10? (10 je nejvíc)

7,8, aby zbylo na turistiku.

Jak dlouho chcete technikům předávat svoje znalosti a zkušenosti? Jak dlouho chcete školit?

To radši nebudu prozrazovat, aby se chlapi nepolekali, kdo jim to tam bude vykládat.

Takže politicky neutrální odpověď.
Dalo by se to tak říct, ale vzpomněl jsem si na příběh Ludvíka XIV., který vedl Francii myslím 75 let a nešel k lékaři, zanedbal všechno. Ale kraloval stále. Ale když zjistil, že všichni jeho vrstevníci vymřeli a nezbylo mu nic jiného než pravnuk. Tak upadl do hluboké deprese a velice rychle se mu rozjela gandréna a zemřel hrozným způsobem. Nechci se dožít toho, abych okolo sebe neměl aspoň někoho, kdo si mě nebo já jeho ještě pamatuji.  Diplomatická odpověď, co nejdéle to půjde.

Máte nějakou zprávu, kterou byste chtěl vzkázat lidem?
Už jsem to v podstatě říkal, buďte vzdělanější, tolerantnější, hodnější a zodpovědnější. Chtějte sami, kdo nechce sám, je zbytečné ho dirigovat.

Díky za rozhovor.
Díky za trpělivost.



Videoklipy s Františkem Kosmákem sledujte zde!

Přátelé naším dnešním hostem byl František kosmák a vy už za týden sledujte TALK ABOUT OUT OF CAMERA a tam bude vše, co se do hlavních dílů nevešlo.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933