Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Schodišťový vypínač ... jak jinak?


Document Actions
Článek
Zrovna teď jsme s kolegou hovořili o živnostech, že taxikář má koncesovanou živnost a elektrikář doposud ne. Tím bych chtěl poukázat na různé špatně provedené práce, tedy kýmkoliv, které byť provedeny s nejčistčím úmyslem, mohou být velice nebezpečné. Nemusíme chodit daleko, podívejme se na různé zapojení schodišťového vypínače.
Miroslav Minařík, ze dne: 29.01.2001
reklama

levý vypínač
pravý vypínač
stav
spodního kontaktu
stav
horního kontaktu
stav žárovky
černý nebo hnědý vodič
modrý nebo zelenožlutý
0
0
0V
0V
nesvítí
1
0
230V
0V
svítí
0
1
230V
0V
svítí
1
1
0V
0V
nesvítí

 

Tak toto zapojení (3.) je řekněme obvyklé, známé. Mnozí namítnou "a jak jinak?". Vzpomínám si na dobu kdy mi tato jednoduchá logika ještě byla cizí a vytvářel jsem sám různá ještě logičtější zapojení. Milan Bureš mi dodal schéma, které mohu doplnit dalším od Petra Doležala, který navíc vše nakreslil v CADu.

Další zapojení (4.) je dovolené.

levý vypínač
pravý vypínač
stav
spodního kontaktu
stav
horního kontaktu
stav žárovky
černý nebo hnědý vodič
modrý nebo zelenožlutý
0
0
0V
0V
nesvítí
1
0
230V
0V
svítí
0
1
230V
0V
svítí
1
1
0V
0V
nesvítí

 No a níže nakreslené zapojení (5.) je, řekl bych "drsné". Zkusme si popsat všechny čtyři logické stavy vypínačů a tomu odpovídající stavy na kontaktech objímky žárovky. Všichni víme, že na spodní kontakt má být přiveden vypínačem přerušovaný fázový vodič. Jedná se o dlouho nepoužívané zapojení, ovšem stále se ještě vyskytující. Původ sahá do doby, kdy ještě nebylo povinné rozdělení světelných a zásuvkových obvodů. V té době byl například veden ochranný vodič pouze k zásuvce v kuchyni. Sledujte níže uvedenou tabulku stavů, které mohou nastat a zjistíte že se na objímce v některých případech objevuje napětí.

levý vypínač
pravý vypínač
stav
spodního kontaktu
stav
horního kontaktu
stav žárovky
černý nebo hnědý vodič
modrý nebo zelenožlutý
0
0
0V
0V
nesvítí
1
0
230V
0V
svítí
0
1
0V
230V
svítí
1
1
230V
230V
nesvítí

Dalším logickým důvodem (jak Petr Doležal poznamenává) nelze použít barevného značení, když se vám nepravidelně mění polarita. Právě ta polarita je to, co musíme zabezpečit aby se při různých variantách neměnilo.

U pohyblivých přívodů, např. u montážních lamp bohužel nezabráníte možnosti fázového napětí na objímce žárovky, protože v zásuvce se může vyskytovat fázové napětí i v pravé zdířce!

Osoba, která vyměňuje žárovku a netuší o nebezpečí, se může dotknout horní části objímky žárovky. V případě, že je vodivě spojen se zemí, může dojít k úrazu či smrti opět podle logické tabulky:

kovový závit
na žárovce
kontakt
se zemí
účinky
při doteku
230V
dobrý
smrt
230V
~
šok
230V
~
kopnutí
230V
velmi špatný
(dobře izolovaný)
brnění

Tedy odvozeno, čím lepší spojení se zemí, tím větší nebezpečí. Aby nedošlo k náhodnému dotyku živé části, je nutné aby se napětí na závitu objímky neobjevilo v žádném případě.

Autor kreseb ještě poznamenává: Ve schématech je použito záměrně nesprávné značky (obr.2), která se však lépe čte. Z podobné staré značky pro křížový spínač byl odvozen jeho název "křížový", který platí dosud. Ve schématech jsou červeně naznačeny dvojice vodičů, do kterých lze křížový spínač dodatečně vřadit.

Spolupracovali: Milan Bureš, kresby Petr Doležal.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933