Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Systémová elektroinstalace s Foxtrotem v praxi


Document Actions
Systémová elektroinstalace s Foxtrotem v praxi
Čím větší budova, tím více různých technologií a subdodavatelských profesí, tím více koordinace jejich dílčích projektů, následného propojování a oživování do jediného celku. Přestože systém Foxtrot je připraven řešit budovu komplexně ve všech jejích aspektech, což se prokazuje na stovkách a tisících rodinných domů, větších budov, kde Foxtrot dostal příležitost tyto vlastnosti prokázat všechny najednou, teprve krok za krokem přibývá.
Komerční sdělení, ze dne: 4.05.2015


Nová administrativní budova brněnské firmy Wombat, působící v oboru vodovodů a kanalizací, je příkladem nejen využití multifunkčnosti Foxtrotu, ale i kvalitního projektu a následného provedení systémové instalace tandemu společnosti ElektrikaBrno a Pavla Smílka.


Infrastruktura nové administrativní budovy brněnské firmy Wombat je řízena systémem Foxtrot.

Cílem projektu bylo automatizovat kompletní provoz nové administrativní budovy a umožnit její vzdálenou správu. V lokální firemní síti i přes internet, s víceúrovňovým přístupem, s možností operativního ovládání žádaných hodnot (např. osvětlení či komfortu vytápění) pro správce i nájemce budovy.


Centrální rozváděč v přízemí; vlevo jištění silových okruhů, napravo uprostřed dva synchronizované centrální moduly Foxtrot s rozšiřujícími moduly vstupů a výstupů; standardně vysokou úroveň elektromontážích prací předvedla společnost ElektrikaBrno.



Podružný rozvaděč v patře budovy dodržuje stejnou logiku montáže; shora kabeláž z objektu, vlevo jističe a chrániče, vpravo moduly vstupů a ovládacích prvků pro osvětlení, žaluzie a hlavice ventilů vytápění; vše propojeno dvouvodičovou sběrnicí CIB.

Aplikace je provozována na dvojici PLC Tecomat Foxtrot řady CP-1000. Kombinací nástěnných ovladačů, PIR čidel, časových programů a v závislosti na intenzitě denního světla je ovládáno osvětlení budovy v 58 místnostech a v garážové hale. Dále je ovládána distribuce tepla v budově z dvojice tepelných čerpadel a čtyř plynových topidel.


Detail jednotek vstupů v jednom z rozváděčů; v šířce 24 standardních modulů (24 x 17,5mm) je připojeno 108 signálů čidel v budově; důsledné a přehledné označení každého vodiče je pro systémovou instalaci nutností a v dobrých instalacích samozřejmostí.


Systém Foxtrot koordinuje dodávku tepla z akumulačních nádrží dvojice tepelných čerpadel do jednotlivých topných větví i zvlášť pro každý radiátor či fancoil v jednotlivých místnostech; tepelná čerpadla (na stěně vlevo za akumulačními nádržemi - horní obrázek) dodala firma GeoSun; každé z nich obsahuje další Tecomat Foxtrot v OEM provedení s dotykovým displejem, řídicí a optimalizující autonomní funkci tepelného čerpadla.

Radiátory a fancoily v každé místnosti mohou být nastaveny na základě individuálně požadovaných teplot, časového programu, popř. v kombinaci s detekcí vstupu do místnosti nebo otevření okna. Lze také ovládat zastínění kanceláří a ventilaci. Foxtrot vyhodnocuje stav čidel požární signalizace, detekuje CO v garážích, hlídá stav odpadní jímky a odečítá elektroměr. Návštěvníci budovy mohou ocenit propojení přístupového systému s dveřními interkomy. Přístupový systém budovy a kanceláří, nebo třeba možnost použití kávovaru v kuchyňce na bázi RFID čipů a pinů pro asi 150 uživatelů budovy je „třešničkou na dortu“. Součástí řešení je i možnost logování aktivit uživatelů budovy. V současnosti je na tento systém navazována evidence docházky zaměstnanců.


Přístupový systém budovy a kanceláří s RFID kartami v kombinaci s možností zadání PIN kódu stejně jako celou logiku infrastruktury budovy naprogramoval Pavel Smílek. 25 čteček (s rozhraním Wiegand) je do systému Foxtrot zaintegrováno prostřednictvím dvouvodičové sběrnice CIB, stejně jako všechna ostatní senzory a aktory v budově.

Veškeré dění v budově a její ovládání je vizualizováno v prostředí webových stránek, které jsou součástí obou Foxtrotů. Stejné webové rozhraní je přístupné i dálkově správci budovy a nájemcům, v několika úrovních oprávnění (sledování stavu, ovládání jednotlivých technologií, administrace přístupových práv zaměstnanců, apod.) ve formě „oživených" půdorysných plánů a tlačítek na dotykových nástěnných panelech nebo prostřednictvím mobilu či tabletu přes internet.




Školicí místnost s prezentační audio/video technikou; osvětlení a zastínění jsou řiditelné prostřednictvím dotykového displeje nebo vzdáleně; celkem je řízeno 18 venkovních žaluzií.
 
Tato realizace je v řadě další ukázkou komplexního záběru unifikovaného technického, programového, komunikačního a vizualizačního vybavení stavebnice Foxtrot, se kterým se lze pustit i do velkých a náročných zadání.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů TECOMAT Foxtrot zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Teco a.s .
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Kolega na silnoproudé systémy a programování PLC vybral sekci týkající se programování PLC a vývojových prostředí jako klíčovou část. Tato sekce obsahuje informace o programovatelných logických řadičích (PLC), které jsou základem pro automatizaci v průmyslových a komerčních aplikacích. Tato část katalogu nabízí nejen přehled dostupných PLC a příslušenství, ale také podrobné informace o programovacích jazycích, softwarových nástrojích a simulačních možnostech, které jsou nezbytné pro přesné programování a testování těchto systémů.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933