Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Synchronoskop (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.02.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Synchronoskop


Jak vypadal a pracoval synchronoskop? Měřidlo feromagnetické soustavy nazývané synchronoskop sloužilo pro rychlou a snadnou manipulaci při paralelním spínání generátorů. Mělo vinutí statoru a dvě zkřížené cívky, připojené na generátor, který se měl synchronizovat se sítí. Mimoto mělo vinutí magnetující z pevné kulaté cívky, připojované na síť.
Autorský článek, ze dne: 18.02.2016



Pohyblivá část měřidla je uložena uvnitř měřicího ústrojí a skládá se ze dvou plíšků tvaru výseče, pevně vzájemně spojených s osou přístroje. Měřidlo nemá řídicí moment, tj. nezaujímá v klidové poloze trva­lou nulovou polohu. Podle toho, jakou rychlostí se otáčí připojovaný gene­rátor, otáčí se ručka synchronoskopu v jednom nebo druhém směru. Při synchronismu ganerátoru a sítě zaujme ručka polohu uprostřed číselníku a kryje se s černou značkou (obrázek 1).

 
Obrázek 1. Synchronoskop; pohled na čelní stranu


Obrázek 2. Schéma zapojení synchronoskopu feromagnetické soustavy


Na obrázku 2 je nakresleno schéma synchronoskopu. Synchronoskopy pro napětí vyšší než 380V se připojují přes dva měřicí transformátory napětí s příslušným napěťovým převodem.

Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou historické knihy Elektrická měření pro montéry.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.