Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Svorkovnice motorů díl 1.


Document Actions
Článek
Zapojení asynchronních motorů základní zapojení, reverzace
ze dne: 25.10.1999
reklama

Zapojení svorkovnice
Typické zapojení motoru s normálním rozběhem bez reverzace
Požadavky norem, poznámky
Jištění pomocí motorového spouštěče
Reverzace
Reverzace s dlouhým doběhem
Zapojení s těžkým rozběhem

Asynchronní motory s kotvou nakrátko jsou bezpochyby nejrozšířenější v oboru pracovních strojů. Jejich výhodou je vysoká účinnost, nízká cena a jednoduchost zapojení. Nevýhodou je obtížné řízení otáček a polohy rotoru - pouze pomocí frekvenčního měniče. Pro ty, kteří nejsou přímo profesionálové, je určena tato "příručka".

Cívky motoru lze zapojit buď do hvězdy (Y) nebo do trojůhelníka (D). Pozor! Ne každý motor je schopen obou zapojení - je nutno dobře prostudovat štítek motoru, kde je uvedeno zapojení a napětí na cívkách motoru. Některé motory lze takto zapojit pouze do Y; při zapojení D bychom potřebovali sdružené napětí 3x230V a to lze většinou dosáhnout pouze pomocí frekvenčního měniče. Na štítku také přečteme jmenovitý proud při daném zapojení. Ten je důležitý pro nastavení ochrany proti přetížení. Pro hrubou orientaci lze použít i vzorec:

I = P/(U0 x 1,73 x cosj x h)

kde P je výkon ve W, U0 sdružené napětí, cosj je účiník okolo 0,85 a h je účinnost motoru mezi 0,8-0,9.

Zapojení musí odpovídat především ČSN EN 60204-1 část 1: Elektrická zařízení pracovních strojů, všeobecné požadavky a normám, které kladou další požadavky na stroje v různých speciálních případech (nebezpečí výbuchu a pod.). Zvláštní kapitolou je jištění - základním předpisem pro jištění vodičů a kabelů je ČSN 33 2000-5-523 Dovolené proudy.

Příklad zapojení svorkovnice (přívodní kabel je na svorkách U1, V1 a W1):

Zapojení motoru do Y Zapojení motoru do D
Zapojení Y Zapojení D

Toto zapojení se může lišit případ od případu. Většinou je nakresleno na víčku svorkovnice motoru. Pokud není, je třeba zapojení cívek ověřit následujícím způsobem: odpojte všechny klemy na svorkovnici. Pomocí vhodného měřícího přístroje (ohmmetr, ale postačí i "baterka") najděte jednotlivé konce cívek. Odpor cívky je vzhledem k izolačnímu stavu motoru zanedbatelný, bude se tedy tvářit jako zkrat (je-li motor ovšem v pořádku). Jednotlivé konce cívek označte shodnými písmeny. Pozor na vícerychlostní motory. Ty mají ve svorkovnici více svorek (9, 12 ...) a je nutné znát zapojení takovéhoto motoru. Také je vhodné pro účely měření odpojit případnou brzdu.

Typické zapojení motoru s normálním rozběhem bez reverzace je:

Zapojení motoru bez reverzace

Při realizaci tohoto zapojení je třeba dbát těchto požadavků norem:

    Toto schéma označuje pouze jeden vývod stroje. Pro bezpečnou funkci stroje je třeba, aby byl vybaven dalšími prvky, jako hlavním vypínačem, zařízením nouzového zastavení a pod. dle ČSN EN 60204-1, které pro jednoduchost v těchto schématech nejsou zakresleny.
    Motor s výkonem nad 0,5kW musí být jištěn proti přetížení. Nadproudová ochrana (FR) je nastavena na jmenovitý proud motoru, přitom je třeba dbát na to, aby jištění proti zkratu vydrželo nadproud v okamžiku startu (FU).
    Dimenze přívodního kabelu odpovídá jmenovitému proudu motoru a jištění proti zkratu (FU) tento kabel a vodiče jistí dle ČSN 33 2000-5-523
    Stykač (KM) je nadimenzován na jmenovitý proud motoru, nebo nejbližší vyšší, kategorie AC3. Nižší hodnoty pro zatížení tohoto stykače lze použít pouze v případě, že motor poběží ve zvláštním režimu, například bude jeho chod dlouhodobě přerušován. Tento režim popisuje většinou výrobce stykače.
    Oddělovací transformátor (T) v ovládacích obvodech je povinný pro všechny stroje, s vyjímkou strojů, jejichž jmenovitý výkon je menší než 3 kW a mají jediný motorový spouštěč a nejvýše dva ovládané řídící přístroje (např. blokovací zařízení, tlačítko nouzového zastavení) nebo stroje pro domácnost, v nichž je el. zařízení uzavřeno v krytu stroje)
    Primární vinutí transformátoru je výhodné připojit na sdružené napětí, je tak zachován izolační stav mezi oběma vinutími. Použití transformátoru s primárním vinutím 3x400V zamezí výpadku ovládacích obvodů při přerušení jedné fáze (například při napájení z trolejí).
    Všechny cívky přístrojů se spojí s jednou stranou ukostřeného sekundáru zdroje. Kromě kontaktů tepelných ochran nesmí být mezi těmito cívkami a ukostřenou stranou zdroje žádné další ovládací obvody.
Poznámky:
    Při zapojování motoru je výhodné o něco zkrátit fázové vodiče tak, aby při náhodném vytržení kabelu ze svorkovnice došlo k vytržení ochranného vodiče až úplně naposled.
    Pro zlepšení ochrany motoru před přetížením, se do vinytí vkládají termické ochranné prvky, jako termistory nebo bimetalové termostaty. Ty zajišťují vynikající ochranu motoru před průrazem vinutí vinou přehřátí.
    Střed cívek u zapojení Y se nepřipojuje.

Jiný způsob jištění pomocí motorového spouštěče:

Motorový spouštěč

Zapojení ovládacích obvodů je shodné. Pro vypnutí ovládacího obvodu je vhodné použít pomocný kontakt spouštěče jako opatření k zamezení nežádoucího rozběhu motoru po nahození spouštěče. Silový obvod již není nutno dále chránit proti zkratu.

Reverzace asynchronního motoru spočívá v prohození dvou libovolných fází. Jedno takové zapojení:

Reverzace motoru

Aby nedošlo ke zkratu při náhodném stisku obou tlačítek, je třeba zapojit do obvodu pomocné rozpínací kontakty stykačů. Toto je možno doplnit i mechanickým blokováním současného sepnutí stykačů, které se většinou vkládá mezi oba stykače. To zajistí, že nedojde ke zkratu i v případě slepení silových kontaktů stykače nebo většího spoždění pomocných kontaktů vůči silovým.

Pokud by měl motor delší doběh, například vlivem velké setrvačnosti na hřídeli, je vhodné vybavit obvod časovým relé (KT). To zajistí, že nedojde k reverzaci ještě v době, kdy má motor vysoké otáčky. To by mohlo způsobit nadměrně vysoký záběrový proud a vybavení nadproudové nebo dokonce zkratové ochrany. Příklad zapojení v ovládacích obvodech:

Zpoždění při doběhu

Časové relé musí mít funkci spoždění při návratu. Jiný způsob je použít speciální přístroje pro kontrolu nulových otáček. Toto řešení je závislé na použitém přístroji a je vzhledem k cenové náročnosti vhodné pouze ve speciálních aplikacích.

Jiný případ nastane v okamžiku, kdy má motor tak těžký rozběh, že dochází k nežádoucímu vybavení ochrany proti přetížení. V tom případě lze na dobu rozběhu ochranu překlenout pomocí stykače a časového relé:

Překlenutí ochrany při rozběhu

Oproti předchozímu případu je časové relé typu se zpožděným rozběhem. Čas nastavený na relé odpovídá času rozběhu motoru. Toto zapojení se většinou používá společně s řízeným rozběhem, například hvězda/trojúhelník.

Autor textů: Švejda

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933