Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty, Inspekce, revize

Jak postupovat při úpravách elektrické instalace pro nové spotřebiče

  • 19.04.2024
Jak postupovat při úpravách elektrické instalace pro nové spotřebiče
Komu se ještě nestalo, že chtěl klient rozšířit původní elektroinstalaci? Jaké úpravy jsou potřebné v elektrické instalaci pro připojení nových spotřebičů? Co zahrnuje zodpovědnost osoby provádějící úpravy elektrické instalace? Jaké nástroje jsou vhodné pro vytváření drážek v lehkém betonu a zdivu? Jaké normy musí splňovat rozvody a instalace v dutých stěnách a příčkách? Jaká pravidla je nutné dodržet při umístění spínačů a zásuvek v rámci elektrické instalace? Krátké zastavení nad tímto tématem zde!

Ochrana před úrazem elektrickým proudem v různých prostorách

  • 29.11.2023
Ochrana před úrazem elektrickým proudem v různých prostorách
Připojování a používání elektrických spotřebičů vyžaduje zvýšenou opatrnost, zejména v domácnostech, kde prostředí nemusí být vždy ideálně nevodivé, jako např. v kuchyních s vlhkými povrchy. Normy ČSN 332000-4-41 ed. 3 doporučují použití proudových chráničů (RCD) s jmenovitým reziduálním pracovním proudem do 30mA pro AC zásuvky do 32A a pro mobilní zařízení určená pro venkovní použití. Tyto chrániče se používají k ochraně před úrazem elektrickým proudem ve vnitřních prostorech, jako jsou koupelny, a také v prostředích, kde se manipuluje s elektrickým nářadím. Chrániče s nižšími hodnotami mohou být citlivější na provozní unikající proudy, což může vést k častému vypínání. V průmyslu a na staveništích je také důležité zajistit ochranu elektrických spotřebičů proudovými chrániči. Pro specifické prostředí, jako jsou ...

Podrobnosti 64. Konference ELEKTRO Šternberk a Ostrava

  • 18.10.2023
Podrobnosti 64. Konference ELEKTRO Šternberk a Ostrava
Přijďte se připojit k největší elektrotechnické události druhé poloviny roku! Je připravena skvělá a opět informacemi nabitá 64. Konference ELEKTRO ve Šternberku a Ostravě. Nabídne nejen hluboké ponoření do světa elektrotechniky, ale také spoustu zajímavých kontaktů. Vybraná odborná témata z instalační elektrotechniky. Skvěle připravené přednášky. Zajímaví hosté, zajímaví návštěvníci. Příjemné prostředí. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost posunout svou odbornost v elektrotechnice na vyšší úroveň. Přijďte na Konferenci ELEKTRO a dejte svým dovednostem elektrický záběr!

Základní požadavky na umělé osvětlení koupelny

  • 15.04.2023
Základní požadavky na umělé osvětlení koupelny
To, že má být koupelna dostatečně osvětlena, aby v ní neutrpěl úraz by mohlo být jasné. Ale jaká má být minimální intenzita osvětlení? V prostoru koupelny, před zrcadlem nebo třeba na WC? Která ČSN pojednává o použitých obvodech v koupelnách? Také se hovoří o tom, že by osvětlení mělo být rovnoměrně rozloženo po celé koupelně, aby se zabránilo vzniku stínů a tmavých míst. U bytového jádra, tj. koupelny a WC, se při jeho přestavbě předpokládá zachování obvodu pro bytové ...

Představuje se Wago prostor 2023

  • 3.04.2023
Představuje se Wago prostor 2023
Žijeme v době, kdy nám v rozvaděčích nestačí pouze jistící a spínací prvky. Neustále rozšiřující se digitalizace nabízí možnosti, nad kterými občas sice zůstává rozum stát, ale je to v souladu s vývojem technologií a potřeb společnosti. S tím se ovšem pojí potřeba nových zařízení, znalostní bází a také určitý prostor pro instalaci. U nových projektů je možnost návrhu například dostatečné velikosti rozvaděče. Všichni dobře víme, že vývoj elektroniky je podstatně rychlejší než četnost rekonstrukcí elektroinstalací. Nezřídka se tak stavá, že stávajícímu rozvaděči chybí pro umístění nové technologie pouze pár modulů. Wago přichází s řešením ...

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Ovladače a spínací přístroje v koupelnách

  • 26.01.2023
Ovladače a spínací přístroje v koupelnách
Nenajdu možnost připojení, tak to nepřipojím! Stará dobrá poučka je stále pravdivá. Všechny zásuvky vypadají stejně a spotřebitele žádná nebezpečí nenapadnou. Často se stává, že jediným omezením bývá hodnota předřazeného jističe. A v koupelně? Velice obdobné. Pokud lze vidlice spotřebiče zapojit do instalované zásuvky v některé ze zón, určitě nebude dítě nebo senior přemýšlet nad možným nebezpečím. Proto je odpovědnost na tom, kdo zásuvku instaluje a tom, kdo ji zreviduje. Vše bylo určitě mnohokrát vysvětleno a tak ještě jednou :-)

Ochrana elektrického vedení v koupelnách

  • 29.12.2022
Ochrana elektrického vedení v koupelnách
O zónách v koupelnách se píše stále dokola a jako by to bylo neviditelné. Neskutečně mnoho školení a přednášek, popsaných norem a stránek knih není žádným argumentem, aby se tazatel v diskusích neptal znovu a znovu. Jak tedy hluboko mají být uložená vedení od povrchu sousedícího se zónou? Jak pohlížet na vedení opatřená mechanicky odolnou zábranou, která zajistí ochranu před poškozením? A co třeba nápad uložit vedení přímo na povrchu sádrokartonových příček, či stěn?

EATON ONLINE TOUR: Certifikace rozvaděče pro domovní aplikace v programu E-Config

  • 1.11.2022
EATON ONLINE TOUR: Certifikace rozvaděče pro domovní aplikace v programu E-Config
Dodat zákazníkovi certifikovaný rozvaděč není jednoduchý, ale určitě řešitelný proces. Tento pořad ukáže jednotlivé milníky procesu výroby rozvaděčů. Čím vše začíná, kde jsou uvedeny požadavky na rozvaděč, co to jsou charakteristiky rozhraní, co vše činíme ověřením rozvaděče, kdy vytváříme schéma rozvaděče a soupisku materiálu, kdy vystavujeme prohlášení o shodě nebo nakonec nač při předání rozvaděče nezapomenout.

#EH: Kladení silových kabelů v tvárnicích (1970)

  • 30.10.2022
#EH: Kladení silových kabelů v tvárnicích (1970)
Každý, kdo se pohybuje na staveništích ví, že správné uložení kabelových vedení je pro budoucí provoz velice důležité. Kdy bylo namístě ukládat kabely do tvárnic? V jakých rozměrech se tvárnice vyráběly? S jakými typy tvárnic se kdysi na stavbách počítalo? Tvárnicové tratě se kladly do země na pevný podklad, který poskytoval dostatečnou záruku nosnosti. Jak se ukládaly tvárnice pro vedení pod vozovkou nebo kolejnicemi? Jak se kladly kabely, jak se označovaly, co bylo možné z označení vyčíst?

EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání

  • 18.10.2022
EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání
Spínání obvodu se zátěží svítidel s LED zdroji se od spínání téhož obvodu, ale elektrickým přímotopem zásadně liší. A možností co spínat je více, například neinduktivní či mírně induktivní zátěže, polovodičové zátěže, smíšené odporové a induktivní zátěže, kondenzátory, transformátory, žárovky, výbojkové svítidla, různé typy elektromotorů nebo jiných požadavků zadávací dokumentace. Každý druh zátěže má při svém spínání různá specifika. Pokud si nevíte rady, co pro které spínání použít? Tento pořad poradí, co z produkce EATON ke které zátěži použít! Svůj dotaz pokládejte zde!

Čemu se říkalo prstencový zemnič? A jaký má název dnes?

  • 25.08.2022
Čemu se říkalo prstencový zemnič? A jaký má název dnes?
Čemu se říkalo prstencový zemnič? A jaký má název dnes? Touto otázkou jsme zaskočili nejednoho dotazovaného, ale nakonec jsme došli k společné definici velice rychle ... nevím ... jako definice prstencový zemnič, abych pravdu řekl, tak mi to také úplně přesně moc neříká ... nevím jestli se to v minulosti používalo ... prstencové zatmění slunce a to bych ti třeba popsal, ale prstencový zemnič mi dělá trošku problém ... také jsem se s tím ještě nesetkal, nevím kam na tyhle výrazy chodíš ... obvodový zemnič neboli okružní ...

Co to je sdružený zemnič, jaká je jeho definice a kde se používá?

  • 11.08.2022
Co to je sdružený zemnič, jaká je jeho definice a kde se používá?
Z norem známe různé druhy zemničů. Tyčové, trubkové, páskové, drátové, deskové, strojené, základové, náhodné ... a co v případě, že se setkáte se starým názvoslovím, které v aktuální normě obsaženo není? Koho se zeptáte? Kam zavoláte? Budete jako odborník znalý všech souvislostí tápat? Co to je sdružený zemnič, s čím se druží? Nebo, že by se sdružoval? Jakou konstrukci zemniče si máme pod tímto názvem představit? A kde se sdružený zemnič určitě nepoužívá? Prozrazuje tento článek ...

Návrh systému ochrany před bleskem u FVE

  • 9.06.2022
Návrh systému ochrany před bleskem u FVE
Fotovoltaika je fenoménem současné doby a je velmi diskutovanou problematikou. Podíváme se na ni z pohledu ochrany před bleskem. Asi všichni ví, kdy je nutno ochranu před bleskem instalovat a navrhovat. Je to uvedeno v paragrafu 36 vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj 268 z roku 2009. Tamtéž je zakotvena povinnost zpracování analýzy rizik a v ochraně před bleskem ... Kdo to nemá v paměti, tak pro opakování ... objekty, které musí být podrobeny analýze rizika a tím jestli je potřeba systém ochrany před bleskem zřizovat nebo ne, jsou to všechny objekty, kde by mohlo dojít k ohrožení života nebo zdraví osob. Dále kdy by mohlo dojít k poruše na veřejných službách, případně ke škodám na kulturním dědictví, případně ... více sledujte v tomto záznamu přednášky!

LIVE EATON: Pavouk - řešení složitějších a zauzlených sítí

  • 5.10.2021
LIVE EATON: Pavouk - řešení složitějších a zauzlených sítí
Program Pavouk umožňuje řešit komplexní sítě, paprskové i zauzlené, napájené z jednoho nebo více různých zdrojů. V rámci školení si ukážeme, jak nakreslit komplexnější schéma, jak přiřadit elektrické parametry, jak pracovat se správcem provozních stavů, jak provádět výpočty a řešit nejčastější problémy. Práce končí přípravou dokumentace (zpráva s výsledky výpočtu). I vy se můžete zúčastnit diskuse a vložit svůj vlastní dotaz k tématu. Sledujte dnešní třetí živé pokračování!
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933