Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn


Document Actions
Smrtelný úraz při práci na vrchním venkovním vedení nn
Práce bez přidělených OOPP a nesprávné pořadí demontáže izolačních návleků. To bylo příčinou smrtelného úrazu při demontáži izolace vrchního venkovního vedení nn. Postižený byl zraněn po zásahu elektrického proudu, který mu zanechal osm bílých puchýřků s propadlým středem na dlani levé ruky. Jaká ustanovení postižený porušil? Jak měl správně postupovat? To se dozvíte v další části článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech.
Autorský článek, ze dne: 21.11.2014
reklama


Práce na vrchním venkovním vedení nn
V dopoledních hodinách přijeli postižený se spolupracovníkem demontovat u rodinného domu izolaci vrchního venkovního vedení. Izolaci sami před tím namontovali na základě požadavku majitele, který opravoval fasádu. Izolace vrchního venkovního nn (do 400V) byla demontována u betonového sloupu o výšce drátů od země asi 7m. Šlo o izolaci pěti drátů, kdy čtyři byly na izolátorech nad železnou konzolí a drát veřejného osvětlení byl na izolátoru pod touto konzolí mezi třetím a čtvrtým drátem od fasády domu. Izolace drátů byla namontována asi 2,5m od betonového sloupu přes celý štít domu.

Postižený najel vysokozdvižnou plošinou pod dráty v podélném směru, vozidlo zajistil proti převrácení a rozjetí. Následně vlezl do koše plošiny, který je plný, zhotovený z PVC, vzal si ochrannou přilbu, pracovní a pryžové rukavice (Regeltex do 1000V) a za použití ovládacích prvků přímo v koši se vyvezl pod vodiče, aby mohl stáhnout izolaci. Vše prováděl podle zavedeného předepsaného postupu, metodou PPN.

Izolace se standardně demontuje směrem od domu. Tak se to dělalo i na místě. Postižený izolaci postupně shazoval dolů, kde ji spolupracovník rovnal. Před vznikem úrazu bylo demontováno deset kusů izolace. Jen na prvním vodiči zůstal jeden kus izolace, který se natrhl a nebylo možné ho z koše plošiny přitáhnout.

Jak přesně probíhala demontáž izolace v době úrazu, nebo co se přesně stalo, nikdo neviděl, neboť spolupracovník byl přímo pod košem plošiny, kde odebíral izolaci. Uslyšel pouze prošlehnutí elektřiny, které přišlo shora. Volal na postiženého, a když ten nereagoval, použil náhradní ovládání plošiny, svezl plošinu dolů a spatřil postiženého bezvládně sedět na dně koše plošiny. Ihned volal záchrannou službu a podle pokynů po telefonu poskytoval první pomoc. Po příjezdu RZS postiženého převzali lékaři, kteří však po chvíli konstatovali jeho smrt. Postižený zemřel v důsledku úrazu elektrickým proudem. To potvrzuje nález proudových známek (osm bílých puchýřků s propadlým středem) na dlani levé ruky. Na těle postiženého nebylo nalezeno druhé místo, kde by byly viditelné proudové známky. Z nálezu proudových známek vyplývá, že postižený nepoužil na levé ruce dielektrické rukavice. Co vedlo postiženého k tomu, že je nepoužil, nebylo zjištěno. Elektrický proud prošel přes tělo postiženého pravděpodobně mezi fázovým vodičem a vodičem veřejného osvětlení.

Příčinou vzniku pracovního úrazu byla práce bez přidělených OOPP a nesprávné pořadí demontáže izolačních návleků. Izolační návleky měly být z vodiče veřejného osvětlení demontovány až v samotném závěru práce.

Ze strany zaměstnavatele nebylo zjištěno porušení právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, které by mělo přímou souvislost se vznikem smrtelného pracovního úrazu. Zaměstnavatel prokázal, že postižený zaměstnanec byl pro uvedenou práci vyškolen, zdravotně způsobilý a měl k dispozici veškeré potřebné pomůcky pro bezpečné provedení práce. V průběhu roku byl preventivně kontrolován na dodržování předpisů BOZP.

Postižený zaměstnanec porušil ustanovení odst.4 písm. d) § 106 ZP tím, že nepostupoval podle stanoveného pracovního postupu a při práci nepoužil předepsané ochranné pomůcky.

Autor: Miloslav Kočí


Tento článek je ukázkou z časopisu Elektro 1/2014.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933