Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Úraz při zásahu nekvalifikovaných pracovníků na vn


Document Actions
Článek
O úrazu traťového dělníka po násilném vniknutí do transformovny pojednává další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. Co bylo důvodem dělníkova vloupání do transformovny, kde neměl co dělat? Jaké předpisy přitom porušil? A co způsobilo jeho zranění? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku.
Autorský článek, ze dne: 26.09.2014
reklama



Zásahy nekvalifikovaných pracovníků na vn
Poškozený pracoval jako traťový dělník na strojním snášení kolejového roštu v traťovém úseku. V té době bylo trakční vedení elektrizované tratě bez napětí. V průběhu přestávky v práci (asi v 9.30h) poškozený bez udání důvodu opustil místo vykonávání prací. Odešel asi 150m směrem k mostu přes potok, kde se nachází transformovna 6/0,231kV, která je součástí napájecího systému traťového zabezpečovacího zařízení (autobloku). Krátce po ukončení přestávky zaznamenal strojník hluk a vyšlehnutí plamenů z pootevřených dveří plechové skříně transformovny. Vyběhl směrem k transformovně, kde vyprostil bezvládné tělo poškozeného a uvědomil o události mistra, který přivolal rychlou záchrannou službu a policii.

Z ohledání místa mimořádné události je patrné, že poškozený násilně vnikl do transformovny, jejíž dveře byly řádně zabezpečeny dvěma visacími zámky a označeny předepsanou výstražnou tabulkou. Bylo dále zjištěno, že poškozený měl ve své tašce asi 4kg měděných vodičů a účelem jeho násilného vniknutí do transformovny bylo pravděpodobně odcizení dalšího měděného materiálu.

Příčinou pracovního úrazu bylo jednání poškozeného bez oprávnění, proti zákazu. Ze strany postiženého bylo porušeno ustanovení § 135 odst. 4 písm. c) ZP, protože nedodržel právní a ostatní předpisy a neřídil se zásadami bezpečného chování na pracovišti, svévolně opustil pracoviště a násilně bezdůvodně vnikl do transformovny.

Autor: Miloslav Kočí


Tento článek je ukázkou z časopisu Elektro 1/2014
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933