Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn


Document Actions
Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn
O zasažení tří osob elektrickým výbojem z vedení vysokého napětí při betonování nosné konstrukce silničního mostu je další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. U jedné ze zasažených osob lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy dechu, krevního oběhu a vícečetných popálenin. Kdo byl odpovědný za tento smrtelný pracovní úraz a jaké předpisy o bezpečnosti práce byly porušeny?
Autorský článek, ze dne: 29.08.2014
reklama


Práce s mechanismy v blízkosti vrchního vedení vn
Stavební firma betonovala nosnou konstrukci silničního mostu. Betonová směs byla na stavbu dovážena automíchači. Mobilní čerpadla dodávala betonovou směs do připraveného bednění nosné konstrukce. Betonová směs byla dále zpracovávána ponornými vibrátory. Pryžovou hadici a vibrátory obsluhovali pracovníci. Šikmo přes most vedlo vrchní vedení vysokého napětí, a bylo tedy nutné provádět betonáž i v ochranném pásmu tohoto vedení. Dopravu betonové směsi mobilním čerpadlem do bednění v ochranném pásmu vedení o napětí 22kV zajišťovali dva strojníci. V 13.15h, kdy mobilní čerpadlo stojící mimo ochranné pásmo vrchního vedení (7m od krajního vodiče) obsluhoval dálkovým ovladačem jeden z nich, se ocelové hydraulicky ovládané rameno čerpadla nebezpečně přiblížilo k vodiči vrchního vedení 22kV. Při výkyvu ramena, iniciovaného dvoučlennou obsluhou koncové pryžové hadice, následoval elektrický výboj. Oba obsluhující byli zasaženi elektrickým proudem a zhroutili se na ocelovou výztuž nosné konstrukce mostu. Třetí zasaženou osobou byla obsluha automíchače. Tento pracovník v době elektrického výboje stál na zemi, byl v kontaktu s ovládáním automíchače stojícího za mobilním čerpadlem.

Na místo úrazu byla přivolána rychlá záchranná služba a bylo zahájeno poskytování první pomoci. Zranění obsluhující hadici byli transportováni rychlou záchrannou službou do nemocnice. U obsluhy automíchače lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy dechu, krevního oběhu a vícečetných popálenin.

Příčinou pracovního úrazu byla nesprávná organizace práce zhotovitelem stavby a nesprávné, nebezpečné jednání obsluhy čerpadla betonu.

V souvislosti s příčinou pracovního úrazu bylo zjištěno porušení těchto ustanovení předpisů k zajištění bezpečnosti práce:
  • strojníkem, obsluhou mobilního čerpadla:
  • § 106 odst. 4 písm. c) ZP tím, že přestože byl svým zaměstnavatelem k vykonávané činnosti řádně proškolen, při obsluze mobilního čerpadla nedodržel předepsanou bezpečnou vzdálenost ramena tohoto čerpadla od vodiče vrchního elektrického vedení 22kV;
  • zhotovitelem stavby:
  • § 101 odst. 1, odst. 5 ZP, § 3 odst. 2 písm. 1) a p), § 12 písm. d) zákona č. 309/2006 Sb., § 2 odst. 1 a částí I. čl. 5 Přílohy č. 1 nařízení vlády č. 591/2006 Sb. tím, že při betonáži nezajistil provedení potřebných ochranných opatření pro práce v ochranném pásmu vrchního elektrického vedení 22kV.
Autor: Miloslav Kočí


Ćlánek vyšel také v časopise Elektro 1/2014

Zajímají vás upozornění na smrtelné úrazy? Čtěte časopis ELEKTRO. Některé případy naleznete i u nás.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933