Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na vn


Document Actions
Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na vn
O smrtelném popálení elektrickým obloukem při odstraňování problému s odpojovačem pojednává další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. K problému došlo při odpojování a zajišťování transformátoru za účelem jeho diagnostiky. Kdo byl za smrtelný úraz zodpovědný? Jaké předpisy bezpečnosti práce porušil zaměstnavatel a jaké postižený? A jaká opatření by pomohla smrtelnému úrazu zabránit?
Autorský článek, ze dne: 12.09.2014
reklama


Práce kvalifikovaných pracovníků na vn
Toho dne mělo být provedeno odpojení a zajištění transformátoru za účelem jeho diagnostiky. Postižený byl po příchodu na pracoviště ústně pověřen směnovým mistrem, aby zajistil z centrální dozorny, za účasti rozvodného, vypnutí určené linky vvn 110kV. Komunikace v souvislosti s odpojením linky a odpojovačů v rozvodně probíhala telefonicky mezi rozvodným a dispečerem. Vzájemně si potvrdili čas vypnutí linky a odpojovačů (5:50' a 5:51').

Směnový mistr v době zajišťování telefonického odpojení vvn linky vypisoval příkaz „B“ na zajištění transformátoru. Na zajištění byli určeni postižený se spolupracovníkem. Jako vedoucího práce určil mistr postiženého. Příkaz „B“ obsahoval třináct úkonů, které musely být provedeny v různých prostorech s předem danou posloupností. Po vypnutí linky měl být dálkově odpojen odpojovač v rozvodně vlastní spotřeby elektrárny. Pro poruchu na lince mezi řídicím systémem a odpojovačem nebylo možné odpojovač rozpojit. O poruše postižený informoval směnového mistra.

Po informaci o poruše na odpojovači mistr rozhodl, že bude zkontrolován odpojovač v rozvodně vlastní spotřeby a prověřena skutečná poloha odpojovače a následně i řídicí systém. Po odstranění problému s odpojovačem mělo následovat zajištění transformátoru podle vydaného příkazu „B".

S postiženým se mistr dohodl, že mu pomůže s dopravou pomůcek potřebných k zajištění pracoviště transformátoru do rozvodny vlastní spotřeby. Pomůcky (zkratovací soupravy a izolační desky) byly naloženy na ruční dvoukolový vozík. Podepsaný originál příkazu „B“ spolu s kopií (bez uvedení času převzetí postiženým) nechali ležet v kanceláři mistra.

Mistr a postižený sjeli výtahem do přízemí ke dveřím rozvodny vlastní spotřeby, po cestě se k nim připojil další spolupracovník. Prostor rozvodny vlastní spotřeby je postaven ze zrcadlově situovaných skříní s popisem lišícím se indexem 01 a 02. Do rozvodny je přivedeno napájení ze dvou transformátorů 110/6,3kV.

Pro zajištění vjezdu vozíku s materiálem do rozvodny bylo nutné otevřít obě křídla plechových dveří. S dveřmi manipuloval postižený. Mistr zabočil s vozíkem vlevo ke skříni s odpojovači od okružního kabelu a odpojovači transformátorů. Spolupracovník vyřizoval telefonní hovor na chodbě před vstupem do rozvodny. Postižený mezitím uzavřel vchodové dveře a přemístil se do uličky ke skříni s odpojovačem. Podle vydaného příkazu „B“ měla tato část rozvodny zůstat pod napětím a zajišťovat napájení elektrárny po odstavení transformátoru.

Postižený otevřel dveře rozvodného zařízení, aby zkontroloval polohu odpojovače. Z horního ovládacího panelu na rozvaděči ručně spustil jeho odpojení. Odpojovač byl v této době pod zatížením a vytvořený elektrický oblouk jej popálil a způsobil zkrat a výpadek elektrického proudu. Na následky zranění postižený zemřel. Příčinou pracovního úrazu byla nesprávná organizace práce, ale i selhání (omyl) postiženého. V souvislosti se smrtelným úrazem byly porušeny tyto předpisy bezpečnosti práce a technických zařízení:
  • Zaměstnavatelem:
  • § 5 odst. 1) zákona č. 309/2006 Sb. tím, že neorganizoval práci a nestanovil pracovní postupy tak, aby byly dodržovány zásady bezpečného chování na pracovišti. Příkaz „B“ nebyl vyplněn a předán v souladu s vnitropodnikovým předpisem. Vyplněný originál příkazu „B“ nebyl vytrhnut z knihy a předán zaměstnanci, který svým podpisem potvrdil jeho převzetí.
Dále nezajistil dodržení ustanovení vnitřního předpisu, kdy před vstupem na zajišťované pracoviště je nutné přesvědčit se o shodnosti značení na zařízení s označením v příkazu „B”, aby nedošlo k záměně pracoviště.
  • § 101 odst. 1) zák. č. 262/2006 Sb., zákoník práce (dále ZP), tím, že nezajistil, aby vyvěšené jednopólové schéma rozvodny společné vlastní spotřeby odpovídalo skutečnosti. Společně s nevýrazným značením na rozvodných zařízeních neumožňovalo bezpečnou orientaci v zapojení rozvodů vn v prostoru rozvodny společné spotřeby.
Tím byl porušen vnitřní předpis a dále podniková norma, kde je stanoveno, že musí být na stanovených obslužných místech k dispozici dokumentace odpovídající skutečnému provedení, záznamy o elektrickém zařízení a místní provozní a bezpečnostní předpisy.
  • Postiženým:
  • § 106 odst. 4) písm. c) ZP, neboť pracoval v rozporu s právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, s nimiž byl řádně seznámen, a neřídil se zásadami bezpečného chování na pracovišti.

Autor: Miloslav Kočí


Tento článek je ukázkou z časopisu Elektro 1/2014

Zajímají vás upozornění na smrtelné úrazy? Čtěte časopis ELEKTRO. Některé případy naleznete i u nás.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933